Nικόλας Μπράβος: ” Σαν ηθοποιός έχεις ευθύνη απέναντι στους θεατές…αλλά και στον εαυτό σου ”

Nικόλας Μπράβος: Σαν ηθοποιός έχεις ευθύνη απέναντι στους θεατές... αλλά και στον εαυτό σου

Συστήθηκε στο κοινό μέσα από θεατρικές παραστάσεις. Έκτοτε, έχει παίξει σε πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες. Είναι ένας άνθρωπος με όμορφη ψυχή, πολυδιάστατο ταλέντο, γεμάτος αγάπη για ό,τι κάνει κι ευγνωμοσύνη για την αποδοχή του κόσμου. Ο αγαπημένος Νικόλας Μπράβος, μιλάει στο Sociall.gr για τη συμμετοχή του στην αξιόλογη παράσταση ‘’ Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες ‘’ , για τις απαιτήσεις του ρόλου του, τις ευθύνες που ” κουβαλάει” ένας ηθοποιός και για τα… μελλοντικά του σχέδια.

Νικόλα, καλησπέρα! Σ’ ευχαριστώ που δέχτηκες να παραχωρήσεις συνέντευξη στο site μας!

Καλησπέρα Άρτεμις! Εγώ σε ευχαριστώ που μου δίνεις τη δυνατότητα για μια όμορφη συζήτηση.

 Συμμετέχεις στη παράσταση ”Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες”,  η οποία μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει θετικές κριτικές. Μίλησε μας για τα συναισθήματα σου, αλλά και για το πώς είναι να συνυπάρχεις στη σκηνή με τόσο εκλεκτούς ηθοποιούς.

Η αλήθεια είναι ότι είναι μια παράσταση που, όπως όλα δείχνουν, έχει κατορθώσει να δώσει πνοή στους σκοπούς της και να τους επικοινωνήσει με επιτυχία. Όσοι έχουν έρθει να τη δουν μας απευθύνουν πολύ όμορφα, θετικά κι ενθαρρυντικά σχόλια. Η όλη αυτή αποδοχή του κόσμου με κάνει πολύ χαρούμενο, μου δίνει δύναμη και με εμπνέει… Πάντα η συνύπαρξη, αλληλεπίδραση με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν είναι ωφέλιμη και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Πρόταση | Οι πεταλούδες ετοιμάζονται να αφεθούν ελεύθερες στο θέατρο '' Coronet''

Ποια στοιχεία πιστεύεις ότι κάνουν το συγκεκριμένο θεατρικό έργο να ξεχωρίζει;

Αυτό που διαφοροποιεί αυτή την κομεντί νομίζω είναι η δύναμη ψυχής που εμπνέει και το ότι οι χαρακτήρες έχουν πολλά επίπεδα ερμηνείας κατά τη γνώμη μου. Ο θεατής θα γελάσει, θα συγκινηθεί, θα προβληματιστεί. Και ίσως όλα αυτά την ίδια στιγμή. Είναι ένα έργο με πολλές ανατροπές και ωραία μηνύματα, φιλτραρισμένα μέσα από μία ατμόσφαιρα ευχάριστη και «ελαφριά» σε εισαγωγικά όμως, γιατί κάτω από αυτή τη φαινομενική ελαφρότητα κρύβεται μία απίστευτη βαρύτητα. Και για μένα αυτό είναι που κάνει το έργο πολύ ενδιαφέρον.  Αγγίζει διαχρονικές έννοιες όπως ελευθερία, έρωτας, αυτοπροσδιορισμός και τις αφήνει τρυφερά, εύστοχα, με αμεσότητα, ειλικρίνεια και χιούμορ να σταθούν απέναντι σε ταμπού, περιορισμούς, προκαταλήψεις. 

Πες μας λίγα λόγια για τον χαρακτήρα που υποδύεσαι.

Υποδύομαι τον Ντον Μπέηκερ, ο οποίος είναι ένας εκ γενετής τυφλός εν δυνάμει καλλιτέχνης. Ένας νέος, τρυφερός, ευαίσθητος, ευφυής, με θάρρος, χιούμορ, αυτοσαρκασμό και οξυδέρκεια. Ο Ντον διεκδικεί την ανεξαρτησία του, θέλει και επιδιώκει να πάρει την απόλυτη ευθύνη του εαυτού του… Να πράττει, να επιλέγει, να ζει χωρίς περιοριστικές πεποιθήσεις, στερεότυπα και επιβολές. Η τυφλότητα είναι γι’ αυτόν δύναμη και όχι αδυναμία και με τον τρόπο του κάνει αυτή τη συνθήκη ξεκάθαρη, κατανοητή και προσβάσιμη στους γύρω του. Άλλωστε, τα εμπόδια που μας βάζει το κορμί μας τα ξεπερνάμε με τη δύναμη της θέλησης, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμπόδια γενικά.

Έχεις κάποια κοινά χαρακτηριστικά μ’ εκείνον;

Με “βρίσκω” σε πολλά κομμάτια και συμπεριφορές του Ντον, μα κυρίως στην πηγαία και αυτονόητη ανάγκη για ελευθερία με οδηγό τα “θέλω”, τα όνειρα… ερμηνεύοντας και αντιμετωπίζοντας τις όποιες δυσκολίες ως ευκαιρίες και δρόμους. Όπως έλεγε κι ο παππούς μας ο Αριστοτέλης: ” Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει δρόμος”.

Ποιες είναι οι προκλήσεις/ απαιτήσεις του συγκεκριμένου ρόλου;

Αρχικά, να πω ότι το έργο αυτό το αγαπώ πολύ και συγκεκριμένα με το ρόλο αισθάνομαι πραγματικά μια αυθεντική, ψυχική σύνδεση που με ενεργοποιεί εποικοδομητικά και στη σκηνή κι εκτός… Το ταξίδι αυτού του ρόλου με έκανε να διασχίσω με χαρά διάφορες προκλήσεις. Η διαδικασία της έρευνας στο θέμα της τυφλότητας, η γνωριμία με σπουδαίες ψυχές, πρόθυμες να με βοηθήσουν, καθοδηγήσουν ώστε να αποδώσω με ακρίβεια, συνέπεια και σεβασμό αυτό που ενσαρκώνω, τα ερεθίσματα, οι γνώσεις που ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά.

Tι σημαίνει ελευθερία για εσένα;

Μου είναι δύσκολο να ορίσω με λόγια αυτή την έννοια. Αυτό είναι προνόμιο των ποιητών. Εγώ μπορώ μόνο να τη νιώσω με τον δικό μου τρόπο. Είναι μια έννοια που προσωπικά έχω επιλέξει να σέβομαι, να υπηρετώ, να υπερασπίζομαι, να γίνομαι κοινωνός και μαθητής της… Πυξίδα σε όλα τα ταξίδια μου…

Νικόλα, θέλω να σε γυρίσω λίγο πίσω στο χρόνο. Πώς ένιωσες την πρώτη φορά που έπαιξες στο θέατρο και στη τηλεόραση; 

Την πρώτη φορά που έπαιξα στο θέατρο ήμουν στην ΣΤ’ δημοτικού στο Ξυλόκαστρο και ήταν κάτι σαν… αποκάλυψη για μένα. Πολύ έντονα συναισθήματα και μια αίσθηση σαν να βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον. Η πρώτη φορά στην τηλεόραση ήταν στο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο “Μην αρχίζεις την μουρμούρα” στον ALPHA. Ήμουν ενθουσιασμένος, ανυπόμονος, ενώ ταυτόχρονα είχα άγχος και αγωνία για το αποτέλεσμα… Ευτυχώς όλα αυτά μαζί λειτούργησαν δημιουργικά…

Ποιες κατά τη δική σου άποψη είναι οι ευθύνες ενός ηθοποιού;

Όπως είπε ο James Dean: ” Ένας ηθοποιός πρέπει να ερμηνεύει τη ζωή και για να το καταφέρει πρέπει να δέχεται όλες τις εμπειρίες που αυτή του προσφέρει. Στη διάρκεια της σύντομης ύπαρξής του, πρέπει να μάθει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει, να δοκιμάσει τα πάντα.” Σαν ηθοποιός έχεις ευθύνη απέναντι στους θεατές που έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο να σε δουν. Να είσαι σωστός στις υποχρεώσεις σου σε ένα ρόλο. Αλλά έχεις και ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου. Να μελετάς, να έχεις πάθος, σεβασμό, να ακούς, να παρατηρείς, να εξελίσσεις και να εξελίσσεσαι…

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την υποκριτική ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, όπως η μουσική;

Δηλαδή μου λες ότι μεγάλωσα, Άρτεμις; (γέλια) Δεν ξέρω… μου φαίνεται τόσο προσωπικό το ταξίδι αυτό και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Νομίζω το ερώτημα είναι τι θέλουμε να κάνουμε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Ανεξάρτητα όμως με το τι θέλει να ακολουθήσει ο καθένας, νιώθω πως είναι σημαντικό να έχει πίστη στον εαυτό του και τις δυνατότητές του. Και να συναναστρέφεται με ανθρώπους που τον σέβονται και τον αγαπούν για αυτό που είναι στην ουσία του κι όχι για εκείνο που θα ήθελαν οι άλλοι ενδεχομένως να είναι. Σίγουρα θέλει δουλειά και έναν μεγάλο δάσκαλο. Και να μην ξεχνάει κανείς τη χαρά της ζωής… Τα λέω όλα αυτά για να τα ακούσω κι εγώ. (γέλια)

 Τέλος, θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες του Sociall τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μελλοντικά σχέδια δεν έχω αυτή τη στιγμή. Σκέψεις πολλές, ιδέες ναι, αλλά σχέδια-στόχους όχι. Προς το παρόν, είμαι συγκεντρωμένος στο θέατρο και την παράστασή μας “Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες” και θέλω να βρίσκω χρόνο να περνάω καλά. Με την πρώτη ευκαιρία μου αρέσει να ταξιδεύω… είτε με παρέα, είτε μόνος μου, καθώς είναι χρήσιμο πού και πού να μένουμε για λίγο μόνοι με τον εαυτό μας και να αυτοπροσδιοριζόμαστε…

Facebook: Nicolas Bravos (προφίλ)

Νικόλας Μπράβος | Nicolas Bravos (σελίδα)

Instagram: @nicbravos

Πηγές φωτογραφιών: Erofili productions | Zina post

*Ευχαριστώ θερμά τον Νικόλα για την άψογη συνεργασία, αλλά και για τη παραχώρηση του υπόλοιπου φωτογραφικού υλικού*