Νίκος Χρηστίδης: ”Το θέατρο έγινε ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να επικοινωνώ με τον κόσμο”

Σημερινός μας καλεσμένος στη στήλη των συνεντεύξεων είναι ο ηθοποιός Νίκος Χρηστίδης, με τον οποίο συζητήσαμε για τη παράσταση ”Ηρακλής: Oι δώδεκα άθλοι’‘και τη τέχνη του θεάτρου. Ας δούμε λοιπόν τι μοιράστηκε μαζί μας!

Καλησπέρα, Νίκο! Ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από τη παράσταση ‘’Ηρακλής: Οι δώδεκα άθλοι’’, η οποία ολοκλήρωσε το κύκλο της στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο ”Κολοσσαίον” για δυο παραστάσεις. Πες μας με λίγα λόγια τι θα παρακολουθήσουμε.

Στη φετινή παράσταση “Ηρακλής: Οι δώδεκα άθλοι”, οι θεατές θα ταξιδέψουν σε έναν κόσμο μύθων και ηρωισμού. Μέσα από σύγχρονη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες, ζωντανεύουμε τις δοκιμασίες του Ηρακλή, εξερευνώντας παράλληλα τις ανθρώπινες αδυναμίες και τη δύναμη της θέλησης. Είναι ένα έργο γεμάτο δράση, συναίσθημα και συμβολισμούς που συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Ποιοι παράγοντες σε κινητοποίησαν στο να δεχθείς να συμμετάσχεις στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο;

Η απόφασή μου να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο έργο βασίστηκε σε πολλούς παράγοντες. Με ενθουσίασε αρχικά η προσέγγιση του κειμένου, που συνδυάζει τη μυθολογία με διαχρονικά μηνύματα. Επίσης, η συνεργασία με μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών, τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στο καστ των ηθοποιών, ήταν ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο. Επίσης, θεώρησα πρόκληση να ζωντανέψω έναν τόσο εμβληματικό ήρωα, προσπαθώντας να του δώσω μια νέα προσωπική διάσταση.

Θες να μας πεις μερικά πράγματα για το ρόλο που κλήθηκες να ενσαρκώσεις;

Στο έργο υποδύομαι τον Ιόλαο, τον πιστό σύντροφο του Ηρακλή. Είναι ένας χαρακτήρας που ξεχωρίζει για την αφοσίωση και την πίστη του στον Ηρακλή. Ο Ιόλαος δεν είναι απλώς βοηθός αλλά σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης καθώς στηρίζει τον Ηρακλή στις πιο δύσκολες στιγμές. Μέσα από τον ρόλο μου έχω την ευκαιρία να αναδείξω τη σημασία της συντροφικότητας και της ανθρώπινης σχέσης στις μεγαλύτερες δοκιμασίες της ζωής.

Το βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η ελληνική μυθολογία. Ποιος θεωρείς ότι είναι ο ρόλος της στο σύγχρονο θέατρο και πως ωφελούνται οι μικροί θεατές;

Η μυθολογία στο σύγχρονο θέατρο λειτουργεί πιστεύω ως γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, προσφέροντας διαχρονικά μαθήματα για τη ζωή. Για τους μικρούς θεατές, η μυθολογία είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την κληρονομιά μας μέσα από μια ζωντανή εμπειρία, που καλλιεργεί τη φαντασία και τους διδάσκει την έννοια της προσπάθειας και της αρετής.

Σε τι οφείλεται κατά τη δική σου άποψη η διαχρονική απήχηση των μύθων του Ηρακλή;

Νομίζω ότι οφείλεται στο ότι μέσα από τους άθλους του, αντικατοπτρίζονται αξίες όπως η υπέρβαση, η δύναμη της θέλησης και η αναζήτηση της λύτρωσης, στοιχεία που συνεχίζουν να εμπνέουν και να μας απασχολούν.

Nίκο, ήρθε η ώρα να σε γνωρίσουμε καλύτερα! Αρχής γενομένης από μια βασική ερώτηση: Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το θέατρο;

Η ενασχόλησή μου με το θέατρο ξεκίνησε από μικρή ηλικία, όταν συμμετείχα σε σχολικές παραστάσεις. Η αγάπη μου για την τέχνη της υποκριτικής μεγάλωσε μέσα από την μαγεία που ένιωθα κάθε φορά που ανέβαινα στη σκηνή. Η απόφαση να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο επαγγελματικά μου ήρθε κάπως απλά και φυσικά θα έλεγα. Το θέατρο έγινε ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να επικοινωνώ με τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείσαι με το παιδικό θέατρο, το οποίο είναι θα λέγαμε πως είναι ένα απαιτητικό όσο και διασκεδαστικό θεατρικό είδος. Τι πιστεύεις πως προσφέρει στα παιδιά και τι αποκομίζει ένας ηθοποιός μέσα από την ενασχόληση και τη διάδραση μαζί τους;

Το παιδικό θέατρο προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σημαντικές αξίες μέσα από τις ιστορίες αλλά και την χαρά της φαντασίας. Αυτό ιδιαίτερα το θέμα της φαντασίας πιστεύω ότι είναι και τι πιο σημαντικό αλλά και αυτό που με αγγίζει προσωπικά. Για έναν ηθοποιό, η ενασχόληση με το παιδικό κοινό είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία, γιατί τα παιδιά είναι ειλικρινή και απρόβλεπτα. Η διάδραση μαζί τους απαιτεί ενέργεια και ετοιμότητα, αλλά σε ανταμείβει με την αγνή χαρά τους και την αίσθηση ότι συμβάλλεις στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς θεατών.

Στιγμιότυπο από τη παράσταση ”Tριγωνοψαρούλης the musical” (2023)
Με τη συμπρωταγωνίστρια του, Σέβη Σπύρτου, στη παράσταση ”Αλαντίν: The show”, (2024)

Έχεις κάποια θεατρικά ή κινηματογραφικά πρότυπα που σε ενέπνευσαν και ενδεχομένως σε διαμόρφωσαν ως προς το τρόπο που υποδύεσαι ένα ρόλο;

Με εμπνέουν καλλιτέχνες που συνδυάζουν αυθεντικότητα και αφοσίωση στην τέχνη τους. Η ερμηνευτική τους προσέγγιση, είτε μέσα από το βάθος του ρόλου είτε με την αμεσότητα προς το κοινό με έχει βοηθήσει να καταλάβω πως πρέπει να  προσεγγίζω κάθε χαρακτήρα με ειλικρίνεια και πάθος.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το Νίκο Χρηστίδη για το χρόνο και τη συζήτησή και του ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι άλλο κάνει!

Ακολουθήστε το Νίκο στα social media: Facebook | Instagram

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου

Σκηνικά/Κοστούμια: Ιωάννα Τζάμπα

Μουσική: Χαρίσιος Γκατζόφλιας

Χορογραφίες: Σμαρώ Κεπαπτσόγλου

Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας

Μουσική Διδασκαλία/φωνητικά ηχογράφησης: Ιωάννης Κοντέλλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Σισμανίδου

Βίντεο Άρτ: Σωτήρης Τσολάκης

Φωτογράφιση: Γιώργος Καλφαμανωλης

Σκηνοθεσία Τρέιλερ: Παναγιώτης Κουντούρας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Δεληγιάννη, Τερέζα Καζιτόρη, Αντώνης Καλομοιράκης, Σμαρώ Κεπαπτσόγλου, Χρήστος Ματσιαρόκος, Νικόλας Μπράβος, Αλεξάνδρα Στεργίου, Νίκος Χρηστίδης

Το τραγούδι Λιοντάρι ακούγεται σε ερμηνεία του Ιωάννη Κοντέλλη

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Πηγές φωτογραφιών: Theater mag | Zappit | Δεβελιάδη Άρτεμις

Εξώφυλλο: Θέατρο.gr

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά