«Πανούκλα», «Μάγισσες» και «Μαρά» σάρωσαν τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 (Όλοι οι νικητές)

Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022
Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022

Σε μια πλουσιοπάροχη από θέαμα βραδιά (και διάρκεια) με μεγάλες ανατροπές, πολλές εκπλήξεις, δρώμενα που προκάλεσαν αίσθηση και παρουσίες από τον καλλιτεχνικό χώρο πραγματοποιήθηκαν τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 

Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε η παράσταση «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ κατακτώντας το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς, αυτό της Καλύτερης παράστασης 2020/22, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη η οποία απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερης σκηνοθεσίας. Για την ίδια παράσταση η συγκλονιστική ερμηνεία του ηθοποιού Δημήτρη Μαμιού συγκίνησε τα 41 μέλη της Κριτικής Επιτροπής κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» ήταν ο δεύτερος μεγάλος νικητής καθόσον κατέκτησε 4 σημαντικά Βραβεία στα 11α Θ.Β.Θ: Ερμηνευτικού συνόλου (σκηνοθεσία Νικορέστης Χανιωτάκης), Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Ιωάννα Παππά, Μουσικής για τον Γιάννη Μαθέ και το Γ’ Βραβείο Κοινού. «Η δολοφονία του Μαρά» που συγκέντρωσε πολλές υποψηφιότητες έφυγε με 5  σημαντικά βραβεία:Β’ Γυναικείου Ρόλου (Σοφία Καλεμκερίδου), Β’ Ανδρικού Ρόλου (Νίκος Κουσούλης), Φωτισμοί (Στέλιος Τζολόπουλος), Σκηνικά (Ανδρέας Βαρώτσος) και Κοστούμια (Άννα Μαχαιριανάκη). Ο δημοφιλής συγγραφέας Σάκης Σερέφας κατέκτησε το Βραβείο Κειμένου για το «Viral Thess», ενώ ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης που έλειπε στην Κορέα για παραστάσεις (στέλνοντας τις ευχαριστίες του  από εκεί μέσω βίντεο) κέρδισε την προτίμηση των θεατών αποσπώντας τον πρώτο Βραβείο Κοινού για την παράσταση «Ένας σκύλος που τον έλεγαν πιστό»..Με δυο βραβεία έφυγε από την Τελετή Απονομής η παράσταση που έκανε αίσθηση και επιτυχία στην Θεσσαλονίκη, «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο», Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας (3pleThreat Productions) και Β’ Βραβείο Κοινού.Στις τοπικές βραβεύσεις αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που κάνει με έργα ρεπερτορίου ο φιλόδοξος νεαρός σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής κατακτώντας το Βραβείο Καλύτερου Τοπικού Θιάσου, ενώ η Αλεξάνδρα Σταμούλη που εντυπωσίασε στο «Football» της αποδόθηκε το ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο Βραβείο Νέου Προσώπου.

Σαφώς η βραδιά δεν είχε μόνο βραβεύσεις παραστάσεων και προσώπων 2020/22, αλλά πολυποίκιλα δρώμενα που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και ενθουσιασμό, όπως ήταν η παρουσία της Αλίκης Δουρμάζερ με τη solo performer σχόλιο για την κακοποίηση στο θέατρο.
Μεγάλη στιγμή η παρουσία της Κυρίας του θεάτρου Φιλαρέτης Κομνηνού που τιμήθηκε και καταχειροκροτήθηκε για το σύνολο της καλλιτεχνικής της προσφοράς, ενώ την προλόγισε με βαθιά συγκίνηση ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

Τα 35χρονα του Δημοτικού Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης μέσω της πολιτιστικής προσφοράς υπενθύμισε ο Διευθυντής της Δημοτικής επιχείρησης κος Γιάννης Κεσσόπουλος και μια άλλη νότα, άλλη ματιά για την χαμένη Σμύρνη αποτέλεσε το μουσικό αναλόγιο στο θέατρο που τότε ανθούσε αποδιδόμενα μετά μουσικής η ηθοποιός Ευη Εμμανούλη και η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου.
Φιλοξενούμενη διοργάνωση στο θέατρο της ΕΜΣ είχε κύρια αναφορά στα 60χρονα του ΚΘΒΕ με τρία εξαίρετα δρώμενα περάσματα στην πορεία που χαράχτηκαν στην μνήμη καλλιτεχνών, θεσμικών αλλά και του κοινού. Την επιμέλεια σκηνοθεσία είχε η Καλλιόπη Ευαγγελίου, ενώ τους ρόλους αφηγητών επωμίστηκαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Βασίλης Σπυρόπουλος, Μαρία Καραμήτρη, Ρούλα Παντελίδου, Θανάσης Δισλής, Κώστας Ίτσιος, Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Σε μια τόσο μεγάλη βραδιά όπως η χθεσινή, ξεπέρασε τις 3 ώρες, δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική με αφιέρωμα στον αξέχαστο Μίκη Θεοδωράκη. Στο πιάνο ήταν ο Γιώργος Τζιαφέττας, στο βιολί ο Νίκος Τσακαλίδης και οι τραγουδιστές, Σταματία Κολωνιάρη και Θάνος Παπαγεωργίου που κατέπληξαν τους πάντες

Η βραδιά συνεχίστηκε στους έξω χώρους με ποτό και φαγητό. Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης κα Μαρία Καραγιάννη, η Πρόεδρος του Κθβε Καρύμπαλη-Τσίπτσιου Γιαννούλα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κος Αστέριος Πελτέκης, η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης, η σκηνοθέτις Σοφία Καραγιάννη με τον σύζυγό της Ιωσήφ Ιωσηφίδη, ο ηθοποιός Δημήτρης Μαμιός, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κος Χρήστος Καραγιάννης, ο μουσικός Διογένης Δασκάλου και Μιχάλης Χατζηαναστασίου, η θεατρική παραγωγός κα Νταίζη Λεμπέση, δεκάδες ηθοποιοί, καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2021/22
«Η Πανούκλα». Σοφία Καραγιάννη, «Η Πανούκλα».
Απονεμήτρια: Μαρία Καραγιάννη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Δημήτρης Μαμιός, «Η Πανούκλα».
Απονεμητής: Κρίτωνας Ζαχαριάδης ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας μέλος Κριτικής Επιτροπής

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Ιωάννα Παππά, «Οι μάγισσες του Σάλεμ».
Απονεμήτρια: Ηρώ Μουκίου, ηθοποιός 

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ
Νίκος Κουσούλης, «Η δολοφονία του Μαρά».

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ
Σοφία Καλεμκερίδου, «Η δολοφονία του Μαρά». 
Απονεμητές: Χριστίνα Σαχινίδου, ηθοποιός & Βασίλης Κανελλόπουλος, ηθοποιός. 


ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
«Οι μάγισσες του Σάλεμ».Απονεμητής: Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός διευθυντής ΚΘΒΕ

ΣΚΗΝΙΚΑ
Ανδρέας Βαρώτσος «Η δολοφονία του Μαρά»

ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ
Άννα Μαχαιριανάκη, «Η δολοφονία του Μαρά».  
Απονεμητής:  Πρόδρομος Κοφσανίδης διευθύνων σύμβουλος, μέλος Κριτικής Επιτροπής. 

ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Σάκης Σερέφας, «Viral Thess

MΟΥΣΙΚΗ
Γιάννης Μαθές, «Οι μάγισσες του Σάλεμ».Απονεμητής: Δημήτρης Μαραμής, μουσικός.

ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Στέλιος Τζολόπουλος, «Η δολοφονία του Μαρά».
Απονεμητής: Γιώργος Ροντίδης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, μέλος Κριτικής Επιτροπής -ΠΑΙΔΙΚΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ο «Τρελαντώνης». Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη.
Απονεμητής: Μαρία Γρηγοριάδου, συντάκτρια Kulturosupa.gr 

ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Αλεξάνδρα Σταμούλη, «Football».

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗΣ
3pleThreat Productions, «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο»
Απονεμητές: Ελευθερία Τέτουλα, ηθοποιός & Αλέξανδρος Τζοβάνι, μουσικός, μέλη Κριτικής Επιτροπής

ΤΟΠΙΚΟΥ ΘΙΑΣΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ομάδα Θέατρο Πρόταση, «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας».
Απονεμητής: Βαγγέλης Οικονόμου, σκηνοθέτης. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ: Α’: «Ιστορία ενός Σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Β’: «Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο». Γ’: «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλερ.
Συντονισμός: Οι θεατρικές συντάκτριες του Kulturosupa.gr Αννια Κανακάρη & Ειρήνη Σοφιανίδου. Απονεμητές βραβείου οι θεατρόφιλοι (έπειτα από κλήρωση): Γιώργος Μπέκας και Κυριάκος Ξανθόπουλος. 

Τα βραβεία σε αριθμούς:
«Η δολοφονία του Μαρά»: 5
Β’ Γυναικείου (Σοφία Καλεμκερίδου)
Β’ Ανδρικού (Νίκος Κουσούλης)
Φωτισμοί (Στέλιος Τζολόπουλος)Σκηνικά (Ανδρέας Βαρώτσος)
Κοστούμια (Άννα Μαχαιριανάκη). 

«Οι μάγισσες του Σάλεμ»: 4
Ερμηνευτικού συνόλου (Νικορέστης Χανιωτάκης).
Α’ Γυναικείου (Ιωάννα Παππά)Μουσική (Γιάννης Μαθές)
Γ’ Βραβείο Κοινού. 

«Η Πανούκλα»: 3
Καλύτερη παράστασης 2020/22
Σκηνοθεσία (Σοφία Καραγιάννη).
Α’ Ανδρικός (Δημήτρης Μαμιός) 

«Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο»: 2
Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας (3pleThreat Productions)Β’ Βραβείο Κοινού. 

«Viral Thess»: 1
Κειμένου (Σάκης Σερέφας). 

«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας»: 1
Τοπικού θιάσου (Ομάδα Θέατρο Πρόταση) 

«Football»: 1
Αλεξάνδρα Σταμούλη (Νέου προσώπου) 

«Ένας σκύλος που τον έλεγαν πιστό»: 1 
Α’ Βραβείο Κοινού. 

Πηγή: Kulturosupa.gr

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά