The goat or who is Sylvia?: Η “Γίδα” του Edward Albee

“The goat or who is Sylvia?”: τίτλος εξίσου αξιοπερίεργος με το περιοχόμενο του έργου. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και συγχρόνως κυνικά θεατρικά κείμενα του Edward Albee.

Με κωμικά στοιχεία, δυναμικούς χαρακτήρες και ευρηματικούς διαλόγους ο Albee θίγει κρίσιμα ζητήματα διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ ωμότητας και χιούμορ. Πρόκειται για θεατρικό που ανήκει στο Θέατρο του Παραλόγου, πράγμα ασυνήθιστο για την Αμερική, την γενέτειρα του, καθώς αυτό το είδος άνθησε, κατά κύριο λόγο, στην Ευρώπη τις δεκαετίες του 40, 50 και 60. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2002 στο Broadway.

Ο συγγραφέας

Ο Edward Albee είναι ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της Αμερικής. Γεννημένος στη Ουάσινγκτον το 1928, δεν άργησε να δείξει ενδιαφέρον για τον κόσμο του θεάτρου από νεαρή ηλικία, καθώς ο θετός του πατέρας ήταν ιδιοκτήτης αλυσίδας θεάτρων. Οι σχέσεις με την οικογένεια του ήταν τεταμένες και μάλιστα εναντιώθηκε στη θέληση των γονιών του να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, εμμένοντας στο όνειρο του να γίνει συγγραφέας. Ξεκίνησε γράφοντας ποιήση και πεζογραφία, όμως κατέληξε στη συγγραφή θεατρικών. Το πιο διάσημο έργο και η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι το “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ”, ενώ έχει κερδίσει 3 βραβεία Πούλιτζερ.

Η πλοκή

Ο Martin, ένας επιτυχημένος οικογενειάρχης, ζει με τη γυναίκα του, Stevie και τον έφηβο γιο τους. Ο ξαφνικός έρωτας που κυριεύει τον Martin για τη Sylvia, η οποία τυχαίνει να είναι μία κατσίκα, φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές τους. Η σχέση του με τη Sylvia τον ανανεώνει και ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για κάτι άκρως φυσιολογικό. Πρώτος πληροφορείται για αυτό ο κολλητός του φίλος, ο Ross, ο οποίος σπεύδει να ενημερώσει τη Stevie. Αναμενόμενοι είναι λοιπόν οι επακόλουθοι έντονοι διάλογοι μεταξύ του ζευγαριού. Όσον αφορά στο φινάλε, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι εξίσου ανεμενόμενο (ή και όχι).

Ο Martin

Ο Martin στην ηλικία των 50 έχει σχεδόν όλα όσα επιδιώκουν να αποκτήσουν οι περισσότεροι συνομήλικοί του. Επαγγελματική επιτυχία, κοινωνική ανγνώριση, έναν ευτυχισμένο γάμο. Όπως περιγράφει, αν και είχε την ευκαρία, δεν απάτησε ποτέ τη γυναίκα του. Όμως, αυτό δεν αργεί να συμβεί. Ο έρωτας του για την κατσίκα-ερωμένη του, τη Sylvia, είναι παράφορος. Βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και δε δίνει ιδαίτερη σημασία στη γνώμη των άλλων. Μία από τις φράσεις που επαναλαμβάνει διακρώς απευθυνόμενος στον Ross είναι: “Δεν καταλαβαίνεις”. 

Ακριβώς αυτό αισθάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια το έργου. Ότι κανείς δεν καταλαβαίνει. Στη Sylvia έχει βρει όλα όσα αναζητούσε, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι είναι ζώο. Ο ίδος μάλιστα αναφέρεται σε αυτή σαν να είναι άνθρωπος. Πηγαίνει, επίσης, σε συναντήσεις με άλλους που συνουσιάζονται με ζώα. Σκύλους, χήνες, γουρούνια. Εκείνοι εκφράζουν την ανησυχία τους. Ο Martin από την άλλη δεν τους καταλαβαίνει. Σημασία για αυτόν έχει ο ίδιος ο έρωτας και όχι το τι θα ερωτευτεί. Μοιάζει να μην τον αγγίζει τίποτα από όσα του λένε οι κοντινοί του άνθρωποι. Mία από της πιο σουρεαλιστικές στιγμές είναι όταν ο Martin σχολιάζει αρνητικά την ομοφυλοφιλία του γιου του όταν ο δεύτερος σχολιάζει τη σχέση του με τη Sylvia.

Σκηνή από τη θεατρική παράσταση στο θέατρο “Θησείον” το 2019

Η Stevie

Η απατημένη σύζυγος. Όχι όμως η συνηθισμένη απατημένη σύζυγος. Όταν μαθαίνει ότι ο άντρας της έχει σχέση με μία κατσίκα, σοκάρεται και φυσικά εξοργίζεται. Ποια γυναίκα δε νιώθει οργή όταν πληροφορείται ότι απατάται; Νιώθει απεγνωσμένη, καθώς συνειδητοποιεί ότι η οικογένεια της δεν είναι όσο ονειρική νόμιζε. Δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς μία κατσίκα έχει την ικανότητα να ικανοποιεί τον άντρα της περισσότερο από εκείνη. Σαφώς, αρχίζει να πιστεύει ότι ο άντρας της δεν έχει σώας τας φρένας, ειδικά όταν ακούει τον Martin να μιλάει για το αντικείμενο του πόθου του. 

Καθώς βρίσκεται σε αδυναμία να επεξεργαστεί όσα συμβαίνουν, καταλήγει να κυριευτεί από τη ζήλεια της για τη Sylvia. Μετά από μία σύντομη απουσία της από το σπίτι, γυρνά με το τομάρι της ερωμένης του συζύγου της. Φτάνει, δηλαδή ,να συμπεριφερεθεί και η ίδια σαν ζώο. Ο Albee δεν αφήνει υπαινιγμούς σχετικά με το γεγονός, αλλά το παρουσιάζει στο κοινό του ώμα χωρίς μάλιστα να εστιάζει ιδιαίτερα σ’ αυτό. 

Το “The goat or who is Sylvia?” είναι αδιαμφησβήτητα ένα ασυνήθιστο έργο το οποίο αγγίζει ασυνήθιστα θέματα. Θίγει το ζήτημα της κτηνοβασίας, ενώ πραγματεύεται έμμεσα την σεξουαλικότητα και την κοινωνική αποδοχή. Επιπρόσθετα, το φινάλε βάζει τον αναγνώστη σε σκέψεις, βλέποντας τον τρόπο που αντιμετώπισε η Stevie το θέμα. “Μήπως ο άνθρωπος είναι τελικά το πιο άγριο ζώο;” “Μέχρι που μπορεί να φτάσει;”.

Πηγή εικόνας 1 | Πηγή εικόνας 2 | Πηγή εικόνας 3