V For Vendetta: Πιο επίκαιρη από ποτέ | Remember, Remember the 5th Of November|

V For Vendetta – Μια ταινία που έχω ξεχωρίσει και τα τελευταία τρία (τουλάχιστον) συναπτά έτη την παρακολουθώ κάθε 5η του Νοέμβρη είναι αδιαμφισβήτητα η ταινία V For Vendetta. Θυμάμαι να την βλέπω με δέος στην τηλεόραση, σε μικρότερη ηλικία, αν και δεν μπορούσα να αντιληφθώ πλήρως την υπόθεση. Μεγαλώνοντας, την είδα με άλλη οπτική και εκτός από το γεγονός ότι την κατατάσσω στο top 5 μου με τις καλύτερες ταινίες, σίγουρα την θεωρώ και (τρομακτικά) επίκαιρη.

Παρακάτω, θα δούμε τα καλύτερα σημεία της ταινίας και θα τα αναλύσουμε. Πριν από αυτό, όμως, θα αναφερθούμε στο πρόσωπο και στην ιστορία που κρύβεται πίσω από το περιβόητο Remember, Remember the 5th Of November, που έμελλε να αλλάξει για πάντα την Μ. Βρετανία.

Guy Fawkes

Guy Fawkes. Ο Guy Fawkes ήταν εμπνευστής και δημιουργός της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας (Gunpowder Plot | Gunpowder Treason Plot | Jesuit Treason), η οποία αποσκοπούσε στην δολοφονία του Ιακώβου του Α’, της οικογενείας του αλλά και όλου του κοινοβουλίου, αποθηκεύοντας κάτω από την Βουλή των Λόρδων 36 βαρέλια πυρίτιδας. Η αιτία αυτής της συνωμοσίας είναι η αντίδραση όλων των καθολικών απέναντι στα πάρα πολύ αυστηρά μέτρα που έθεσε ο Προτεστάντης βασιλιάς.

Όμως, στις 5 Νοεμβρίου 1605, που ήταν προγραμματισμένη η έκρηξη, τα άτομα που απαρτίζανε την Συνωμοσία, τελευταία στιγμή, πρόδωσαν τον Fawkes και το σχέδιό του αποκαλύφθηκε, οπότε και απέτυχε. Ο ίδιος, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα μέλη της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό αλλά και διαμελισμό, στις 31 Ιανουαρίου 1606.

Ανάλυση της ταινίας

Σ’ ένα δυστοπικό Λονδίνο και με κυρίαρχο καθεστώς το Ακροδεξιό κόμμα Norsefire, άτομα τα οποία είναι ανεπιθύμητα για την κυβέρνηση, βρίσκονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρωταγωνίστρια είναι η Evey Hammond (Natalie Portman), δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού, η οποία παραλίγο να πέσει θύμα βιασμού από τους Καταδότες. Όμως, έρχεται και την σώζει ένας μασκοφόρος, ο V (Hugo Weaving). Ο τρόπος που της συστήνεται, οφείλω να ομολογήσω πως είναι εντυπωσιακός.

Voila! In View, a humble VaudeVillian Veteran, cast Vicariously as both Victim and Villain by the Vicissitudes of Fate. This Visage, no mere Veneer of Vanity, is a Vestige of the Vox Populi, now Vacant, Vanished. However, this Valorous Visitation of a by-gone Vexation, stands Vivified, and has Vowed to Vanquish these Venal and Virulent Vermin Van-guarding Vice and Vouchsafing the Violently Vicious and Voracious Violation of Volition.

The only Verdict is Vengeance; a Vendetta, held as a Votive, not in Vain, for the Value and Veracity of such shall one day Vindicate the Vigilant and the Virtuous. Verily, this Vichyssoise of Verbiage Veers most Verbose, so let me simply add that it is my Very good honor to meet you and you may call me V.

V

Αυτό που πραγματικά με ενθουσιάζει είναι πως δεν χρειάζεται να δούμε το πρόσωπο του V, παρόλα αυτά μπορούμε να φανταστούμε από την χροιά της φωνής του, καθώς επίσης και από την γλώσσα του σώματός του, το ύφος του.

Mini Trivia: Ο John Lennon  στο άλμπουμ του John Lennon/Plastic Ono Band του 1970 χρησιμοποιεί ως τελευταίο στίχο το Remember, remember, the 5th of November στο τραγούδι με τίτλο Remember και αμέσως μετά τους στίχους αυτούς ακούγεται μια έκρηξη.

Στην συνέχεια, βλέπουμε τον V με την Evey να κατευθύνονται στην ταράτσα και να βλέπουν την έκρηξη του Δικαστηρίου, η οποία έχει ως μουσική υπόκρουση το Overture 1812 του Tchaikovsky. Λίγο πριν την έκρηξη, ακούμε τον V, να λέει το περίφημο Remember, Remember the 5th Of November.

Remember, remember the fifth of November, the gun powder treason and plot.
I know of no reason why the gun powder treason should ever be forgot.

V
https://www.youtube.com/watch?v=LF1951pENdk
V For Vendetta

Αργότερα, o V αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη και παροτρύνει τους πολίτες να εξεγερθούν και να συγκεντρωθούν όλοι έξω από το Κοινοβούλιο, στις 5 Νοεμβρίου του επόμενου έτους. Η Evey τον βοηθά να ξεφύγει αλλά λιποθυμά από ένα χτύπημα και έτσι ο V την φιλοξενεί στο σπίτι του, μόνο που η Evey μαθαίνει πως εκείνος σκοτώνει κυβερνητικούς εκπροσώπους και έτσι βρίσκει καταφύγιο στον Dietrich.

Όμως, ούτε εκεί πηγαίνουν καλά τα πράγματα, διότι τους συλλαμβάνουν. O Dietrich πεθαίνει και η Evey βρίσκεται φυλακισμένη και βασανισμένη και ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από αυτό το μαρτύριο είναι να ομολογήσει πού βρίσκεται ο V. Εκείνη, όμως, αντιστέκεται σθεναρά και συνεχίζει να υπομένει όλα τα βασανιστήρια. Μόνη της συμπαράσταση, τα γράμματα μιας συγκρατούμενής της, της Valerie, η οποία έχει φυλακιστεί, εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας της.

Η φυλάκισή της Evey, όμως, δεν ήταν παρά μια δημιουργία του V, προκειμένου να την σκληραγωγήσει και να αντιμετωπίσει τους φόβους της. Τα γράμματα της Valerie, ωστόσο, ήταν αληθινά και ήταν γράμματα που είχε λάβει ο ίδιος ο V, όταν ήταν κι αυτός κρατούμενος. Βλέπουμε πως η Evey, ενώ αρχικά τον μισεί γι’ αυτά που πέρασε, καταλαβαίνει πως όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα και την έκαναν ακόμα πιο δυνατή. Φεύγοντας από το σπίτι του, του υποσχέθηκε πως θα ξανασυναντηθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Η 5η Νοεμβρίου πλησιάζει και ο V έχει φροντίσει να διανείμει στους πολίτες, μάσκες του Guy Fawkes. Αυτό προκαλεί τεράστια αναταραχή στην κυβέρνηση και ο λαός σιγά σιγά εξεγείρεται. O V συναντά την Evey και της δείχνει το γεμάτο εκρηκτικά μετρό, με το οποίο έχει σκοπό να ανατινάξει το Κοινοβούλιο. Αργότερα, έρχεται αντιμέτωπος με τον Creedy, ο οποίος του ζητά να βγάλει την μάσκα και να παραδοθεί. Ο V αρνείται και ο Creedy με τους αστυνομικούς, τον πυροβολούν. Ο V, όμως έχοντας δημιουργήσει, μια ασπίδα κάτω από τα ρούχα του, ζει και σκοτώνει τους αστυνομικούς. Λίγο πριν σκοτώσει τον Creedy, του λέει την εξής υπέροχη ατάκα:

Beneath this mask there is more than flesh.
Beneath this mask there is an Idea , Mr.Creedy, and Ideas are bulletproof.

V

Η ταινία κλείνει με τον V, ο οποίος έχει υποκύψει στα τραύματά του, μέσα στο μετρό, περιτυλιγμένος με εκρηκτικά και έχοντας πάνω του τριαντάφυλλα. Αφού η Evey τραβά τον μοχλό, κατευθύνεται μαζί με τον αστυνομικό Finch, στην ταράτσα για να δουν την έκρηξη του Κοινοβουλίου αλλά και τα πυροτεχνήματα, που στο τέλος σχηματίζουν το γράμμα V. Έχοντας μαζευτεί στην πλατεία χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι V, αφαιρούν τις μάσκες τους και διαπιστώνουμε πως ανάμεσα στο πλήθος υπάρχουν και νεκροί, όπως οι γονείς της Evey, ο Dietrich αλλά και η Valerie, συμβολίζοντας έτσι τις ιδέες που δεν πεθαίνουν ποτέ, που είναι αλεξίσφαιρες.

Ποια τα συναισθήματα της Evey;

Η Evey βλέπει στον V την Επανάσταση. Στην αρχή είναι διστακτική, αν και θέλει να πιστέψει σ’ αυτήν, την φοβάται. Αργότερα, εξοργίζεται και την μισεί, λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη, αλλά στο τέλος καταφέρνει να αντιληφθεί την αξία της και την ενστερνίζεται, μέσω του φιλιού που ανταλλάσσει με τον V.

Ποιος ήταν τελικά ο V;

Στο “πρόσωπο” του V αντικατοπτρίζεται η Εκδίκηση, αλλά και η Δικαιοσύνη. Η Επανάσταση, η Αναρχία αλλά και το πνεύμα της Ελευθερίας. Είναι ένας χαρακτήρας που αγαπά τις τέχνες, λειτουργεί με λογική και σύνεση και δεν αντέχει την αδικία και την τυραννία. Θέλει έναν λαό ελεύθερο, χωρίς απολυταρχικά καθεστώτα και ο λαός να είναι κυρίαρχος του εαυτού του.

He was Edmond Dantes. He was my father, and my mother, my brother, my friend. He was you, and me. He was all of us.

Evey
V For Vendetta | Overture 1812

Στον Φ.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά