Συνέντευξη – Η Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη γράφει για τα παιδιά που παλεύουν με πραγματικούς δράκους

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Τα βιβλία και τα άρθρα της έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό. Το τελευταίο της συγγραφικό πόνημα με τίτλο Το πεφταστεράκι, ένα τρυφερό παραμύθι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς εκτός από την πλοκή που έχει στηθεί με πολλή προσοχή, αφορά παιδιά με νεοπλασίες ξεχωρίζοντας και για την αξιέπαινη απόφαση της συγγραφέως να δωρίσει το ποσοστό της στην Ογκολογική Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Με αφορμή το έργο της θα κάνουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!


Θα ήθελα να μου πείτε με δικά σας λόγια τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να γράψετε Το πεφταστεράκι;

Επιθυμούσα να γράψω κάτι που να αφορά τους πολεμιστές της ζωής. Παιδιά που παλεύουν με πραγματικούς δράκους. Ούτως ή άλλως το γράψιμο είναι ένα μαγικό ραβδάκι. Έστω και μια ψυχή να δει λίγο φως μέσα από τα γραπτά σου έχει επιτευχθεί η μαγεία. 

Θα δανειστώ και μια φράση από το βιβλίο «Όπου υπάρχει αγάπη φυτρώνουν τα θαύματα». Πού αφιερώνετε αυτή τη φράση;

Σε όλους αυτούς που δε χάνουν την ελπίδα και την πίστη τους. Που είναι αισιόδοξοι ακόμα κι όταν η ζωή τούς δείχνει το πιο σκοτεινό της πρόσωπο. Που δεν παραιτούνται. Που αγαπούν τους άλλους ανθρώπους. 

Πότε και με ποια αφορμή αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Ένα έργο τέχνης ήταν η αφορμή να γράψω το πρώτο μου βιβλίο. Ήταν μάλλον τόσο έντονη η συναισθηματική διέγερση που μου προκάλεσε, ώστε έπρεπε κάπου να εκτονωθεί. Μέσα σε μια βραδιά υλοποιήθηκε ο σκελετός ενός ολοκλήρου μυθιστορήματος. Η ένταση και ο αυθορμητισμός του Ραντεβού, του βιβλίου μου, έφτασε κατευθείαν στην καρδιά των ανθρώπων που το διάβασαν.

Υπάρχει κάποιο από τα έργα σας που να του έχετε μια παραπάνω αδυναμία;

Αν και είναι δύσκολο να επιλέξω, θα πω το Πορτραίτο. Βίωσα απίστευτα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της συγγραφής του. Βασίζεται σε αληθινές ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, οι οποίες με ταξίδεψαν σε ένα γεμάτο εντάσεις και συγκινήσεις παρελθόν. Έκλαψα και χάρηκα με τους ήρωες μου, τους παραστάθηκα στα δεινά τους, αγάπησα μαζί τους και λυτρώθηκα.

Ποιες είναι οι δικές σας πηγές έμπνευσης;

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο μέχρι να συμβεί. Όταν υπάρξει η ιδέα δεν μπορώ να σταματήσω να γράφω. Μετά όλα γίνονται ένα ποτάμι από λέξεις και όνειρα που παρασύρει κάθε μου σκέψη.

Η ποίηση και το είδος των χαϊκού τι θέση έχουν στην καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Δεν είμαι ποιήτρια όμως έχω γράψει αρκετά χαϊκού. Η μίνιμαλ και γοητευτική τους φύση είναι κάτι που μου ταιριάζει.

Αγαπάτε πολύ τη ζωγραφική. Τι σας γοητεύει στις εικαστικές τέχνες;

Πράγματι την αγαπώ. Αν δεν έγραφα θα ήθελα να ζωγραφίζω. Νεότερη σχεδίαζα. Αυτό που με γοητεύει είναι η ικανότητα ενός πλάσματος να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο με χρώματα, σχέδια και μορφές δημιουργώντας ένα σύμπαν αυθύπαρκτο που ξεπερνά την ανθρώπινη οντότητα και παραμένει στο χρόνο.

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας που ήταν στις 8 Μαρτίου, θα θέλατε να κάνετε κάποια αναφορά στη θέση της γυναίκας στις μέρες μας;

Κάθε μέρα είναι μέρα της γυναίκας, της ευαισθησίας, της ενσυναίσθησης, της φροντίδας, της τρυφερότητας. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια της Σιμόν ντε Μποβουάρ: Δε γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι. Σήμερα περισσότερο από ποτέ με τις δυσκολίες που περνάμε, απαιτείται μια γυναικεία προσέγγιση στα πράγματα που μας ταλαιπωρούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε μια ευχή για τα παιδιά στα οποία αφιερώνετε Το πεφταστεράκι, αυτούς τους μικρούς ήρωες της καθημερινότητας.

Η ευχή μου είναι το χαμόγελο κι η ζωή να νικήσουν. Η Ουρανία, η μικρή ηρωίδα του παραμυθιού μου, είναι ένα πλάσμα φωτεινό και υπέροχο, που θα σας κάνει να βουρκώσετε και να χαμογελάσετε μαζί. Θα την αγαπήσετε. Και η αγάπη είναι πάντα εκείνο που μένει και φτιάχνει τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι.

Σας ευχαριστώ θερμά 

Εργογραφία
Το ραντεβού, εκδόσεις Αγγελάκη,2016
Κερασία, εκδόσεις Αγγελάκη, 2017
Το πορτραίτο, εκδόσεις πνοή,2019
Το πεφταστεράκι, 24 γράμματα,2020