After: Από το wattpad στη…μεγάλη οθόνη!

Πολύ πιθανόν να έχετε ακουστά τον τίτλο, καθώς αυτή την εποχή παίζεται σε αρκετές κινηματογραφικές αίθουσες το δεύτερο μέρος της ομώνυμης σειράς βιβλίων After  που αποτελείται από τέσσερα μέρη (πρόσφατα μεταφράστηκε και ένα ακόμα σαν prequel). Πρόκειται για ένα νεανικό ρομάντζο που αρχικά δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή του Wattpad  και εξελίχτηκε σε ένα κινηματογραφικό και εκδοτικό φαινόμενο.

Αυτό το άρθρο διαβάζεται ακόμα καλυτέρα ακούγοντας το “We belong” από το soundtrack του After we collide

Όλα ξεκίνησαν όταν η συγγραφέας του Anna Todd, πόσταρε τα πρώτα κεφάλαια σαν μια fanfiction ιστορία και γρήγορα αγαπήθηκε από τους αναγνώστες, δίνοντας μια νέα οπτική στον τρόπο ανάγνωσης και προώθησης μιας ιστορίας. Ακολούθησαν άλλα τρία μέρη, τα οποία επίσης θα μεταφερθούν σύντομα στο σινεμά.

Το παράδειγμα της Todd έδωσε ώθηση σε πολλούς ανθρώπους που είτε αποφάσισαν να ποστάρουν ηλεκτρονικά τις ιστορίες τους, είτε να τις στείλουν σε εκδοτικούς οίκους και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο (αυτή την εποχή διαβάζω και το δεύτερο) θα ήθελα να σας πω και εγώ τη δική μου γνώμη.

Η ιστορία ξεκινά με την Τέσα και τον Χάρντιν που γνωρίζονται μόλις η πρώτη ξεκινά την φοίτηση της στο πανεπιστήμιο. Δυο εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες που διαφωνούν συνέχεια, προορισμένοι να ερωτευτούν ολοκληρωτικά και παθιασμένα ο ένας τον άλλο και εν τέλει να αλλάξουν την κοσμοθεωρία τους.

Η θεωρία πως τα ετερώνυμα έλκονται είναι ένα μοτίβο λίγο πολύ γνωστό στον κόσμο της λογοτεχνίας, μα πάντα υπάρχει χώρος να διατυπωθούν νέα love stories.

Τα στοιχεία που κάνουν την διαφορά εδώ είναι οι παραστατικοί διάλογοι, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση και το βάθος των χαρακτήρων. Όσο το διαβάζει κανείς καταλαβαίνει ότι ο ήρωας δεν είναι μόνο ένας νέος οργισμένος με τον εαυτό του και τον κόσμο, ούτε και η ηρωίδα το καλό κορίτσι της υπόθεσης, μα πολλά παραπάνω. Με την πλοκή να προχωρά, εξελίσσεται και το background της δίκης τους ζωής και οι επιλογές τους.

Ακόμα, είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι λογοτεχνικές αναφορές που γίνονται σε ανύποπτο χρόνο και σε ωθούν να ψάξεις και να διαβάσεις αργότερα τα βιβλία για τα οποία συζητούν (πχ «Τα ανεμοδαρμένα ύψη» και «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ»).

Και ναι, ίσως σε κάποια σημεία να υπάρχουν υπερβολές στη πλοκή, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι μυθοπλασία και ίσως αυτό να είναι που κάνει τον αναγνώστη να ανυπομονεί για την επόμενη σελίδα. Εγώ πάντως ανυπομονώ!

INFO
Άννα Τόντ, After/ Μετά, Λιβάνης, 2014
After/ Μετά τη σύγκρουση, Λιβάνης, 2015

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για το Βιβλίο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!