Άλκης Τρυφωνόπουλος: “Θα ήθελα οι ιστορίες μου να λειτουργούν ως μια ζεστή γωνιά για την ψυχή του αναγνώστη”

Άλκης Τρυφωνόπουλος
Άλκης Τρυφωνόπουλος

Ο Άλκης με την συλλογή διηγημάτων του Μια φορά και ένα φιλί, μας διηγήθηκε υπέροχες ιστορίες με κοινό παρονομαστή τον έρωτα αλλά και την ίδια την ζωή. Θα τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσω της συνέντευξης μας στη στήλη Sociallize.

  • Με ποια αφορμή αποφάσισες να γράψεις μια συλλογή διηγημάτων;

Η συγγραφή ήρθε στη ζωή μου σχετικά πρόσφατα, πριν τρία με τέσσερα χρόνια, και προέκυψε ως μια εσωτερική ανάγκη. Όταν ξεκίνησα να γράφω, κάποια από τα διηγήματά μου είχαν κοινό τους στοιχείο τον μαγικό ρεαλισμό. Όταν τα διάβασαν δικοί μου άνθρωποι, μου είπαν  ότι η ανάγνωσή τους, τούς προκάλεσε όμορφα και αισιόδοξα συναισθήματα. Αυτό ήταν και το κίνητρο που μου έδωσε την ιδέα να ολοκληρώσω μια μικρή συλλογή τέτοιων διηγημάτων, δηλαδή σύγχρονων παραμυθιών για ενήλικες, και να τη μοιραστώ με περισσότερο κόσμο.

  • Οι ιστορίες σου σε κάποια σημεία συγκινούν –είναι από τα λίγα βιβλία που με συγκίνησαν!- αλλά ταυτόχρονα σε άλλα σημεία ξεχειλίζουν από χιούμορ. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζονται αυτά τα δυο;

Ακούγοντάς σε να το λες, συγκινούμαι κι εγώ που συγκινήθηκες! Νομίζω πως, γενικά, χρειάζεται προσοχή στον τρόπο συγκερασμού του χιουμοριστικού στοιχείου με το δραματικό στοιχείο, γιατί μπορεί να αλλοιωθεί εύκολα η ατμόσφαιρα που θέλει να μεταφέρει ο συγγραφέας μέσα από το γραπτό του. Στο δικό μου βιβλίο, ήταν το ίδιο το ύφος κάποιων ιστοριών και οι χαρακτήρες των ηρώων τους, εκείνα τα στοιχεία που επέτρεψαν να γίνει εύκολα αυτός ο συνδυασμός που αναφέρεις. Επιπλέον, από παιδί, πάντα ήμουν «πειραχτήρι», οπότε δεν θα μπορούσα να μην εντάξω έντονα και το χιουμοριστικό στοιχείο σε κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου!

  • Έχεις κάποια ιστορία που να ξεχωρίζεις παραπάνω από τα σπονδυλωτά διηγήματα του Μια φορά και ένα φιλί; Και αν ναι, για ποιο λόγο;

Αναμφίβολα, η ιστορία που ξεχωρίζω λίγο παραπάνω στο βιβλίο, είναι η πρώτη, με τίτλο «Το ζευγάρι», γιατί ήταν και το πρώτο διήγημα που έγραψα, γενικά. Πριν από αυτό, ό, τι  πιο κοντινό είχα γράψει σε μυθοπλασία, ήταν μόνο στις σχολικές μου εκθέσεις.Η χαρά που μου προκάλεσε η ολοκλήρωσή του, μου έδωσε την ώθηση να προχωρήσω στη συγγραφή της επόμενης ιστορίας.

  • Τι συναισθήματα επιθυμείς να προκαλούν στους αναγνώστες οι ιστορίες σου;

Όπως σου είπα, ο σκοπός της δημόσιας μοιρασιάς των συγκεκριμένων ιστοριών, ήταν να αποτελέσουν ένα μικρό ερέθισμα αισιοδοξίας και μια πηγή γλυκών συναισθημάτων. Ίσως και να ξυπνήσουν στο νου όμορφες μνήμες από τη χαμένη και ανέμελη παιδικότητά μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης που φέρει οποιοσδήποτε δημιουργός απέναντι στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με το έργο του, θα ήθελα οι δικές μου ιστορίες να λειτουργούν ως μια ζεστή γωνιά για την ψυχή του αναγνώστη.

  • Οι σπουδές σου στην Νομική θα έλεγες πώς συνδέονται με την συγγραφή ή όχι;

Πιστεύω ότι όποια επιλογή κάνει κανείς στη ζωή του, αναπόφευκτα, αυτή συνδέεται με κάποιον τρόπο, με κάποια άλλη που πρόκειται να κάνει στο μέλλον. Στην περίπτωσή μου, η σπουδή και η επαγγελματική ενασχόληση με ένα αντικείμενο που, από τη φύση του, έχει να κάνει με κανόνες, όρια και αυστηρά πλαίσια, με οδήγησε στο να αναζητήσω μια διαφορετική δημιουργική διέξοδο, πέρα από αυτά. Κι έτσι έφτασα στη  συγγραφή. Επομένως, όπως καταλαβαίνεις, η αντίθεση αυτών των δύο, συνετέλεσε στη σύνδεσή τους!

  • Έχεις αγαπημένους συγγραφείς;

Είναι αρκετοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, κλασικοί και σύγχρονοι, Έλληνες και ξένοι. Και μου αρέσει πολύ όταν ανακαλύπτω νέους συγγραφείς, που καταφέρνουν να με γοητεύσουν με τη γραφή τους. Παρ’ όλα αυτά, θα αναφέρω τον Αντώνη Σαμαράκη ως τον πιο αγαπημένο μου, για την ανθρωπιά που πλημμυρίζει τη γραφή του και γιατί ήταν ο πρώτος που με είχε συγκινήσει στην παιδική μου ηλικία, ενώ τα έργα του, ποιήματα και πεζά, εξακολουθούν να με συγκινούν ακόμη.

  • Οι ιστορίες σου αφορούν τον έρωτα και την ελπίδα όπως αναφέρεις στο οπισθόφυλλο. Θεωρείς ότι οι άνθρωποι αγκαλιάζουν αυτά τα δυο συναισθήματα στις μέρες μας ή τα αποφεύγουν;

Κατά τη γνώμη μου, ο έρωτας είναι το «καύσιμο», δηλαδή η πηγή από όπου αντλούμε ενέργεια για να ζήσουμε δημιουργικά. Η ελπίδα είναι ο «δρόμος» που δεν βλέπουμε, αλλά που με την πίστη μας οραματιζόμαστε και δημιουργούμε, για να χαράξουμε πάνω του την πορεία μας. Επομένως, το να αποζητά κανείς τον έρωτα και την ελπίδα, για εμένα, σημαίνει θέληση για ζωή και δημιουργία. Παρά την απαισιοδοξία και τη σκοτεινιά κάθε εποχής, νομίζω ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αγκαλιάζουν αυτά τα δύο.

  • Ετοιμάζεις κάτι νέο προσεχώς;

Εδώ και αρκετό καιρό έχω ξεκινήσει να γράφω ένα μυθιστόρημα. Η μεγάλη φόρμα, όπως ιδίως εσύ γνωρίζεις πολύ καλά, απαιτεί πολύ περισσότερη αφοσίωση και περισσότερο χρόνο από ό, τι η μικρή φόρμα, στοιχεία που στην τρέχουσα φάση της ζωής μου, είναι για εμένα ιδιαίτερα δυσεύρετα! Επομένως, δεν μπορώ να σου προσδιορίσω ακριβώς το «προσεχώς». Όμως φροντίζω να βρίσκομαι διαρκώς σε δημιουργική τροχιά!

Βιβλίο

Μια φορά και ένα φιλί, Πηγή, 2021

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά