Αθηνά Γκαλίτσιου: “Τα πάντα μπορούν να γίνουν η αφετηρία μιας ιστορίας”

Η Αθηνά Γκαλίτσιου έκανε το ντεμπούτο της στα συγγραφικά δρώμενα υπό τους ήχους μιας Μωβ μελωδίας, μια πρωτότυπη συλλογή διηγημάτων που κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Ας την γνωρίσουμε μέσω της στήλης μας #sociallize.

  • Πώς προέκυψε η κυκλοφορία του πρώτου σου έργου;

Ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρή. Μου φαινόταν κάτι δύσκολο γιατί δεν είχα καμία ιδέα πως λειτουργεί ο χώρος των εκδόσεων. Το 2018 ξεκίνησα να παρακολουθώ το εργαστήριο συγγραφής Imaginarium, με την Ευλαμπία Τσιρέλη. Στη διάρκεια των μαθημάτων αυτών, πέρα από τις γνώσεις που απέκτησα στη συγγραφή, πήρα την καθοδήγηση που χρειαζόμουν και κατάφερα να «κυνηγήσω» την έκδοση του βιβλίου αυτού.

  • Η συλλογή διηγημάτων σου αφήνει μια διφορούμενη αίσθηση στον αναγνώστη ωθώντας τον να διαβάσει ξανά κάποια σημεία ώστε να παρατηρήσει τι του διέφυγε. Αυτή η τεχνική προέκυψε αυθόρμητα ή την είχες εξ αρχής κατά νου;

Σε κάθε διήγημα δίνω στον αναγνώστη τις πληροφορίες για τον ήρωα που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη της πλοκής. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ποιητική διάθεση σε ολόκληρο το βιβλίο και το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλεί την αίσθηση που περιγράφεις. Ήθελα η Μωβ Μελωδία να δημιουργεί εικόνες στον αναγνώστη και να του προκαλεί συναισθήματα, να ταξιδεύει!

  • Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στα διηγήματα και ποιες οι προκλήσεις της συγγραφής τους;

Όλα τα αφηγηματικά είδη έχουν τη γοητεία τους. Τα διηγήματα, προσωπικά, μου αρέσουν πολύ και τα επιλέγω σαν αναγνώστης. Με εντυπωσιάζει το πώς ένας συγγραφέας μπορεί σε λίγες σελίδες να φτιάξει μια ιστορία και να σε παρασύρει σε αυτήν. Βέβαια, το μυθιστόρημα δίνει άλλες δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, την εμβάθυνση στο ψυχισμό ενός ήρωα. Στη Μωβ Μελωδία τα διηγήματα, σαν αφηγηματικό είδος, έχουν επιλεγεί γιατί εξυπηρετούν έναν σκοπό. Η ιδέα πίσω από το βιβλίο είναι πως μπλέκονται οι ιστορίες μεταξύ τους, πως συναντάει ο ήρωας του ενός διηγήματος, εκείνον του επόμενου. Μικρές στιγμές που αλληλεπιδρούν η μία με την άλλη.

  • Γιατί η μελωδία έχει μωβ απόχρωση;

Υπάρχει μια περίοδος, στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου, όταν ο ουρανός το βράδυ μοιάζει να έχει μια απόχρωση μωβ. Νιώθω ότι αυτές οι μέρες έχουν μια μελαγχολική διάθεση και παράλληλα αποτελούν μια μεταβατική φάση. Το βράδυ αυτό, στο οποίο αναφέρομαι στο βιβλίο, ανήκει σε εκείνες τις νύχτες των αρχών του φθινοπώρου.

  • Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σου;

Εμπνέομαι από τους ανθρώπους και από τις ιστορίες τους. Μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους, να ακούω τις ιστορίες που έχουν να μου αφηγηθούν και φυσικά είμαι πάντα διαθέσιμη να βιώσω κι εγώ η ίδια στο έπακρο κάθε συναίσθημα και εμπειρία. Η έμπνευση για εμένα βρίσκεται παντού μέσα στην καθημερινότητα. Σε μια συνάντηση με έναν παλιό φίλο, σε ένα τυχαίο συμβάν στο αστικό, σε κάτι που σε πλήγωσε, σε ένα αστείο που σε έκανε να γελάσεις. Τα πάντα μπορούν να γίνουν η αφετηρία μιας ιστορίας.

  • Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια κινηματογραφική ματιά σε ένα κείμενο όπως στο δικό σου;

Ήθελα να υπάρχει κινηματογραφικό σκηνικό. Να υπάρχει ποιητικότητα στις περιγραφές αλλά ταχύτητα στις εναλλαγές εικόνων. Να διαδέχονται η μια την άλλη σαν κινηματογραφικά πλάνα και να «παρακολουθεί» ο αναγνώστης την πλοκή όπως ο θεατής παρακολουθεί μια ταινία στην μεγάλη οθόνη. Αυτό είχα σαν γνώμονα όταν έγραφα. Να γίνω η «κάμερα» για τον αναγνώστη.

  • Θα δοκίμαζες κάποιο άλλο είδος;

Φυσικά! Θέλω πολύ να πειραματιστώ με το μυθιστόρημα και το θεατρικό κείμενο.

  • Ετοιμάζεις κάτι νέο;

Πάντα γράφω κάτι, ένα ποίημα ή μια ιστορία. Αυτήν την περίοδο πειραματίζομαι με το μυθιστόρημα. Μακάρι να καταφέρω να εκδώσω σύντομα ένα επόμενο έργο μου.

Μωβ μελωδία, Πηγή, 2021

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά