Αθηνά Καμάτσου: “Ο καθένας πρέπει να γράφει για αυτό που πηγάζει μέσα από την ψυχή του”

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Αθηνά Καμάτσου έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που δεν συναντάμε συχνά στην λογοτεχνία, συστήνοντας μας την Έλενα, μια ηρωίδα που μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει αντιμετωπίζει την μανιοκατάθλιψη. Θα την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω της στήλης μας #sociallize.

Αθηνά μου, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

  • Μίλησε μας με δικά σου λόγια για το πρώτο σου βιβλίο.

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από την ζωή της Έλενας και του αδερφού της Άλεξ. Βλέπουμε πως ξετυλίγονται οι ζωές τους μέσα στο μικρό τους διαμέρισμα, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και φυσικά την γνωριμία τους με τα αδέρφια της διπλανής πόρτας, τον Στέφανο και τον Ισαάκ. Η Έλενα που είναι και η κεντρική ηρωίδα πάσχει από διπολική διαταραχή ενώ γενικότερα το βιβλίο θίγει πολλά σοβαρά κοινωνικά θέματα, όπως τα ναρκωτικά, ο σχολικός εκφοβισμός και η βία. Το ρομαντικό στοιχείο δεν εκλείπει φυσικά!

  • Το στήσιμο της πλοκής σε δυσκόλεψε;

Μπορώ να πω πως δεν με δυσκόλεψε. Σίγουρα υπήρχαν φορές που άλλαζα κάποια σημεία και ξανά έγραφα άλλα. Κάποιες από τις σκηνές ήταν πολύ σκληρές. Το τέλος βέβαια το ήξερα από την αρχή και αυτό ήταν αρκετά βοηθητικό.

  • Ανάμεσα στα ζητήματα που πραγματεύεται είναι και η ψυχική υγεία. Πιστεύεις ότι είναι ένα ζήτημα ταμπού για την λογοτεχνία;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Σίγουρα όμως μπορώ να πω, πως όταν ήρθα με την ιδέα και την μοιράστηκα με κάποια άτομα, μου είπαν να ασχοληθώ με κάτι πιο «ελαφρύ» ή κάτι πιο «κοινό». Δεν τους άκουσα. Έγραψα για αυτό που ήθελα να γράψω, για αυτό που πήγαζε από μέσα μου. Ακόμα και να υπάρχει το ταμπού, ο καθένας πρέπει να γράφει για αυτό που του αρέσει και αυτό που πηγάζει μέσα από την ψυχή του.

  • Ως φοιτήτρια της Ψυχολογίας, τι θα άλλαζες ως προς την κοινωνία σε σχέση με το πως αντιλαμβάνεται τον κλάδο σου;

Βασικά θα άλλαζα το στίγμα που υπάρχει γύρω από τους ανθρώπους που πάσχουν από μια ψυχική ασθένεια. Και σίγουρα την άποψη ότι το να πηγαίνεις σε ψυχολόγο είναι ντροπή. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν έτοιμοι για το βήμα της ψυχοθεραπείας και άλλοι όχι. Άλλοι θέλουν και άλλοι πάλι όχι. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι ντροπή μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο.

  • Οι σπουδές σου έπαιξαν ρόλο ως προς την έμπνευση της ιστορίας;

Όχι, οι σπουδές μου δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην έμπνευση της ιστορίας. Ήταν κάτι εντελώς δικό μου, που σκέφτηκα πριν μάθω ότι πέρασα στην Ψυχολογία. Σίγουρα όμως με βοηθήσαν πάνω στην ερεύνα που έκανα για την Διπολική Διαταραχή.

  • Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή;

Από πάντα μου άρεσε να γράφω, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Διάβαζα βιβλία και ήθελα να δω και τις δικές μου ιστορίες να ξετυλίγονται στο χαρτί, μπροστά στα μάτια μου. Το να γράφω ιστορίες ήταν πάντα κάτι εντελώς φυσικό για μένα.

  • Έχεις κάποιο αγαπημένο μυθιστόρημα που να σχετίζεται με την Ψυχολογία και θα το πρότεινες;

Ένα βιβλίο που πάντα θα προτείνω, διότι το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου, είναι το «Η Θλίψη που Φωλιάζει Μέσα μου» της Μαρίας Αλεξοπούλου. Ήταν μια βουτιά σε μια θάλασσα συναισθημάτων και νιώθω πραγματικά τυχερή που κατάφερα να το διαβάσω τόσο γρήγορα, σε τόσο μικρή ηλικία.

  • Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Βρίσκομαι στα μισά του επόμενου βιβλίου μου, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο ρομαντικό! Φυσικά και έχω εντάξει πολλά στοιχεία ψυχολογίας μέσα σε αυτό και ανυπομονώ να βρει το σπίτι του και να καταφέρετε να το διαβάσετε!

Αθηνά Καμάτσου, Μαθήματα πτώσης, εκδόσεις Πηγή, 2021

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά