Eυτυχία Μαρτινίδου: ”Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και της ύπαρξης μας”

H συγγραφέας Ευτυχία Μαρτινίδου μας βάζει στον κόσμο του ανατρεπτικού μυθιστορήματος της ”Ονειροβάμων: Ανθρώπινο κέλυφος” μέσα από τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε. Πάμε λοιπόν να μάθουμε περισσότερα για την Ευτυχία, αλλά και για το βιβλίο.

Καλησπέρα, Ευτυχία! Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δίνεις την ευκαιρία να σε γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τη συνέντευξη!

Εγώ ευχαριστώ που είμαι εδώ σήμερα μαζί σας.

Το πρώτο σου μυθιστόρημα με τίτλο ‘’Ονειροβάμων/ Ανθρώπινο κέλυφος’’ κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τις εκδόσεις ‘’Πηγή’’. Πως θα το σύστηνες με δικά σου λόγια στους αναγνώστες μας;

Το ”Ονειροβάμων” πρόκειται για ένα έργο επιστημονικής φαντασίας με έντονα στοιχεία περιπέτειας, μυστηρίου και κοινωνικό-πολιτικής φύσεως. Μας τοποθετεί σε έναν κόσμο τεχνολογικά προηγμένο, ο οποίος είναι ιδανικός από κάθε άποψη με εξαίρεση την ύπαρξη μιας ανίατης ασθένειας, που ταλαιπωρεί τους Πολίτες, αυτής του να ονειρεύονται! Ωστόσο, υπάρχει πολιτειακή πρόνοια επί του θέματος. Μια επεμβατική θεραπεία, που υπόσχεται να γλιτώσει τους ανθρώπους από τα Όνειρα και τα συμπτώματα αυτών, βαθιά αλληγορικό. Παρά την παροχή «βοήθειας» όμως υπάρχουν ακόμα άτομα, που νοσούν και περιθωριοποιούνται σε νοσοκομεία κράτησης, καθώς ως Ονειροβάτες θεωρούνται επικίνδυνοι για την κοινωνία.

Η ιστορία ξεκινάει με μία εκ των πρωταγωνιστών την Άλις, η οποία θρηνεί τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα της, ενός σημαντικού επιστήμονα, που εργαζόταν για την εύρεση μιας πιο ολοκληρωμένη θεραπείας των Ονείρων. Η απώλεια αυτή της στοιχίζει διπλά μιας και εκείνος ήταν ο μόνος που γνώριζε ότι η Άλις μπορεί και ονειρεύεται. Μα είναι στα αλήθεια τόσο καταστροφικό να έχει κανείς όνειρα; Η γνωριμία της με ένα πρόσωπο, που παλεύει να φέρει στο φως μια πολύ διαφορετική αλήθεια, θα ανατρέψει βαθιές ριζωμένες αντιλήψεις και θα την βοηθήσει να δει πέρα από τους φόβους της μια διαφορετική πραγματικότητα.

Tο πόνημα σου είναι χωρισμένο σε οκτώ κεφάλαια και κάθε ένα από αυτά φέρει έναν ιδιαίτερο τίτλο. Πως προέκυψαν λοιπόν αυτοί οι τίτλοι;

Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη ερώτηση. Με κάνει και εμένα να αναλογιστώ ή μάλλον να ανατρέξω τους τίτλους σαν στιγμές! Τους επέλεξα κυρίως επηρεασμένη από εκφράσεις στα Ιταλικά, που μου έκαναν εντύπωση (ήμουν Ιταλία όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο). Παραδείγματος χάρη, το «In Bocca al Lupo» σημαίνει κυριολεκτικά «στο στόμα του λύκου». Στα ελληνικά, το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να αναφέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, μα για τους Ιταλούς σημαίνει ”καλή τύχη” (το συγχέουν με την φροντίδα, λόγω της λύκαινας που κρατάει σημαντικό ρόλο στη μυθολογία τους και κουβαλάει το μικρό της στο στόμα για να το προστατεύσει / μεταφέρει κάπου). Αυτή η διττή σημασία μου άρεσε πολύ.

Επίσης, οι περισσότεροι από τους τίτλους είναι τίτλοι τραγουδιών ή αγαπημένων άλμπουμ που άκουγα, καθώς έγραφα (ελαφρώς παραφρασμένοι ώστε να ταιριάζουν με το κάθε κεφάλαιο). Χρωστάω πολλά στους φίλους μουσικούς και την παρέα τους.

Τι σε έκανε να θες να γράψεις ένα βιβλίο φαντασίας με κύριο θέμα τα όνειρα;

Δεν μπορώ ακόμα να διακρίνω μέσα μου πότε διαμορφώθηκε ακριβώς η βασική ιδέα του βιβλίου. Όσο περίεργο και εάν ακουστεί, είχα ένα όνειρο για έναν κόσμο σαν και αυτόν που περιγράφω στο έργο. Πρώτα «περπάτησα» τα στενάκια της αρχαίας πολιτείας που βλέπουμε στην αρχή του βιβλίου στο όνειρο μου και μετά, έγραψα για αυτό! Σταδιακά, η ιστορία έδεσε, έγινε πιο ολοκληρωμένη, απέκτησε νόημα. Μου φάνηκε πολύ αλληγορική η σκέψη να μπορούν οι άνθρωποι να περπατούν μαζί με τα όνειρα τους, να μαθαίνουν από αυτά, να αλλάζουν, να τα εγκαταλείπουν.

Μετά από την γένεση της κεντρικής ιδέας, έκανα αρκετή έρευνα και διάβασα επιστημονικά άρθρα για την ονειρική συνείδηση. Κάπως έτσι, δημιούργησα και την μυθολογία σχετικά με τις πτυχές της συνείδησης και των κόσμων που μπορεί κανείς να αντιληφθεί. Ίσως ήταν η περιέργεια, αλλά και το γεγονός ότι περνούσα πολύ όμορφα πλέκοντας αυτή την ιστορία!

Στον πρόλογο αναφέρεσαι στον σιωπηλό αφανισμό των ονείρων. Υπάρχουν μέρες στη σημερινή εποχή που ο κόσμος σταματά να ονειρεύεται;

Μου είχε τεθεί μια παρόμοια ερώτηση στο παρελθόν, θα προσπαθήσω να απαντήσω λίγο πιο στοχευμένα σήμερα. Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και της ύπαρξη μας. Όπως ακριβώς και η δημιουργία, όπως ακριβώς και ο αφανισμός. Ίσως, κάποια στιγμή, ανακαλύψουμε περισσότερα για αυτήν την εσωτερική μας δύναμη, μιας και πιστεύω πως ακόμα ξέρουμε πολύ λίγα! Μα γνωρίζουμε πολύ καλά το εξής: Ένα όνειρο μπορεί να οδηγήσει στην γέννηση μια συγκροτημένης ιδέας και επιθυμίας, ύστερα από μελετημένη σκέψη, και μια ιδέα μπορεί να γίνει πράξη αν κινήσουμε ψυχή και σώμα.

Κάθε εποχή φέρνει τις δικές της προκλήσεις και για να παραμένει κανείς μόνιμα αισιόδοξος σε αυτόν (ή σε οποιοδήποτε άλλο κόσμο) πρέπει να είναι τουλάχιστον τρελός! Θα έρθουν στιγμές που θα είμαστε λιγότερο ρομαντικοί, μέρες που θα είμαστε κουρασμένοι, ίσως ακόμα και λιγάκι απαισιόδοξοι…που η λογική και ο πραγματισμός φαίνονται μονόδρομος και τα όνειρα μας περιπαίζουν, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, στο βάθος οι άνθρωποι πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε ονειροπόλοι. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ακόμα και εάν σταματήσουμε προσωρινά να ονειρευόμαστε, πάντα μπορούμε να αρχίσουμε ξανά!

Όσοι έχουμε διαβάσει το βιβλίο σου, ξέρουμε πως θα έχει συνέχεια και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Επιθυμείς να αποκαλύψεις κάποια πράγματα;

Το πρώτο μέρος σταματά σε ένα κομβικό σημείο, λίγο πριν το τέλος ενός σιωπηλού και την απαρχή ενός πολύ αληθινού πολέμου. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και αδικίες που πρέπει να γιατρευτούν, οι εξελίξεις θα είναι πιο γρήγορες στο δεύτερο μέρος και όλα θα μπουν σε μια σειρά. Νομίζω ότι η πορεία των περισσότερων εκ των πρωταγωνιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να συγκινούν με τον μόχθο τους, είναι αρκετά ικανοποιητική. Να αναμένεται ωστόσο ανατροπές. Θα υπάρχει δικαίωση, αλλά το τέλος είναι πάντα γλυκόπικρο.

Ευτυχία, σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις και τι είναι για σένα η συγγραφή;

Έγραφα από παιδί. Είναι κάτι το οποίο μου δίνει ιδιαίτερη χαρά. Ήμουν πολύ καλή στο να λέω παραμύθια, είχα πολύ φαντασία και πάντα μετέφερα τις εμπειρίες μου με ιδιαίτερο χρώμα στους άλλους, είτε προφορικά, είτε γραπτώς. Όταν ήμουν μικρή, σκεφτόμουν ότι θα μου άρεσε να γίνω μια μέρα συγγραφέας. Στο λύκειο, ωστόσο, έγινα πιο πραγματίστρια. Σκέφτηκα ότι οι θεωρητικές επιστήμες ήταν ένα πολύ περιορισμένο πεδίο και το γύρισα στις φυσικές, τις οποίες μην παρεξηγηθώ αγαπώ (είμαι ερευνήτρια). Παρόλα αυτά, δεν σταμάτησα ποτέ την συγγραφή.

Το ”Ονειροβάμων” είναι το πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας,που βοήθησαν οι συγκυρίες να ολοκληρώσω, αλλά πριν από αυτό υπήρχαν και άλλα. Για εμένα, η συγγραφή είναι ένας τρόπος να κατανοώ και να βιώνω πιο έντονα και «γεμάτα» τον κόσμο, αλλά και ένα εν ζωή έργο που με βοηθάει να μετρώ πόσο αλλάζω και εγώ η ίδια με τις εποχές.

Οι ιστορίες φαντασίας συμβάλλουν στην πολύπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου;

Επιστημονικά και φιλοσοφικά η απάντηση είναι πως ναι! Για εμένα, η μαγεία των ιστοριών φαντασίας είναι πως μπορούν να χτίσουν γέφυρες προς νέους κόσμους και βαθύτερες εννοήσεις, οξύνοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και διαμορφώνουμε την ίδια την πραγματικότητα. Γιατί η φαντασία είναι η πραγματικότητα ή καλύτερα ένα πρίσμα που αντανακλά και οξύνει τις πτυχές αυτής.

Πολύ συχνά, οι χαρακτήρες που δημιουργούνται στα έργα φαντασίας, μας οδηγούν σε ένα ταξίδι συναισθηματικών αναταραχών και ηθικών διλημμάτων, αναδεικνύοντας περίτεχνα τόσο τις σκοτεινές όσο και τις φωτεινές πτυχές της ίδιας της ανθρώπινης ψυχής. Επομένως, οι ιστορίες αυτές δεν συμβάλλουν μονάχα στην όξυνση της φαντασίας και δημιουργικότητας του αναγνώστη, αλλά και στην κατανόηση και ηθική του κόσμου μέσω συμβολισμών. Στον κόσμο της φαντασίας βρίσκεται η δύναμη να μετασχηματίσει, κατανοήσει και ενδυναμώσει την ανθρώπινη αντίληψη, αφήνοντας τον αναγνώστη με ένα πιο πλούσιο και βαθύτερο κομμάτι του εαυτού του.

Τα τελευταία χρόνια ζεις κι εργάζεσαι στην Ιταλία. Πιστεύεις πως τα βιβλία φαντασίας έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα;

Πιστεύω γενικά πως δυστυχώς ή ευτυχώς το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένο (είμαστε μια πολύ μικρή χώρα). Σαφώς και στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση. Όχι τόσο λόγω είδους, κυρίως λόγω ευκολίας γλώσσας (ισπανικά και αγγλικά μιλάει ο μισός πλανήτης παραδείγματος χάρη).Το τάργκετ γκρουπ είναι πολύ μεγαλύτερο στο εξωτερικό.

Είσαι μια συγγραφέας, που κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο της συγγραφής. Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σ’ έναν επίσης ανερχόμενο συνάδελφο σου, που επιθυμεί να δει τα πονήματά του στα ράφια των βιβλιοπωλείων;

Μέτρα με λέξεις και όχι με σελίδες! Εγώ δεν γνώριζα τους περιορισμούς και έγραψα μια πολύ μεγάλη ιστορία, που πρακτικά ήταν μη εκδόσιμη, έπρεπε να χωριστεί σε δύο μέρη, ενώ είχε γραφεί ως αυτοτελή ιστορία. Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι στην Ελλάδα αν δεν γνωρίζεις τον τομέα (εγώ δεν είχα καμιά σχέση) και ως νέος συγγραφέας είναι κάπως επίπονη η διαδικασία εύρεσης εκδοτικού οίκου, αν και όχι ακατόρθωτη. Θα συμβούλευα να ξεκινούσε κανείς με εκδοτικούς που φαίνεται ότι δίνουν ευκαιρίες σε αναγνώσματα που τον κεντρίζουν και που ταιριάζουν με το ύφος του δικού του έργου! Και να έχει καλή διάθεση και υπομονή.

Υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια πέρα από τη συνέχεια του ‘’Ονειροβάμων’’;

Έχω πολύ όρεξη και αγάπη να γράψω, αλλά λίγο χρόνο εξαιτίας υποχρεώσεων αυτή την στιγμή. Σκέφτομαι, ωστόσο, ότι δεν θέλω να σταματήσω να προσπαθώ.Είχα μηνύματα από φίλους Έλληνες που ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου, έδωσαν μια ευκαιρία στο βιβλίο και τους άρεσε.Τα λόγια τους ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Μου έλεγαν να μην το αφήσω.

Ελπίζω να καταφέρω να ολοκληρώσω σύντομα τις ιδέες που στροβιλίζονται στο κεφάλι μου! Φαντασία έχω μπόλικη.Η εκτέλεση με προβληματίζει γιατί το γράψιμο θέλει να αφιερωθείς σε αυτό και δύσκολα βρίσκω τον χρόνο να του δοθώ αποκλειστικά!

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την όμορφη κουβέντα που κάναμε! Ευχόμαστε να έχεις υγεία και απεριόριστη έμπνευση!

Εγώ ευχαριστώ για αυτή την όμορφη συνέντευξη και τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις! Εύχομαι και εγώ με την σειρά μου αγάπη, δημιουργικότητα, υγεία και ότι άλλο καλό επιθυμείτε.

Ευτυχία Μαρτινίδου, ”Ονειροβάμων: Ανθρώπινο Κέλυφος”, εκδόσεις ”Πηγή”, 2023

Facebook: Eftychia Martinidou

Instagram: @eftychia_mart

Πηγές φωτογραφιών: Eυτυχία Μαρτινίδου | Πρότυπες εκδόσεις ”Πηγή”

Εξώφυλλο: Πρότυπες εκδόσεις ”Πηγή”