Έλενα Καρρά: “Ο ποιητής ψάχνει την ομορφιά παντού και αν δεν τη βρει, τη δημιουργεί”

Στο Sociall αγαπάμε πολύ και την ποίηση. Η δημιουργός Έλενα Καρρά συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσω της πρώτης της ποιητικής  συλλογής “The psychedelia of sadness” και μέσω της στήλης μας #Sociallize θα την γνωρίσουμε καλύτερα.

Έλενα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

  • Μίλησε μας με δικά σου λόγια για το πρώτο σου έργο. Τι θέματα πραγματεύεται;

Αρχικά εγώ σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνεις να μιλήσω για το πρώτο μου έργο. Το ‘The psychedelia of sadness’, λοιπόν, είναι η πρώτη μου αυτοβιογραφική ποιητική συλλογή που περιστρέφεται γύρω από τους θεματικούς άξονες των τοξικών ερωτικών σχέσεων, την ιδέα του θανάτου και της αυτοκαταστροφής, την απώλεια και το τραύμα από τις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

  • Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι στίχοι σου είναι στα αγγλικά. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή;

Η αλήθεια είναι ότι τα αρχικά μου ποιήματα είναι γραμμένα στα ελληνικά, αλλά επειδή η μουσική και η ποίηση που διαβάζω είναι αγγλική, σκέφτηκα στην πορεία να πειραματιστώ και να με προκαλέσω να γράψω ποίηση στα αγγλικά και είδα πόσο φυσικά και αβίαστα έτρεχαν οι ιδέες στο μυαλό μου και το στυλό μου στο χαρτί, οπότε συνέχισα έτσι. Από τη στιγμή που τα ερεθίσματά μου προέρχονται από ξένους καλλιτέχνες, νομίζω ήταν φυσικό επόμενο να ακολουθήσω την ίδια γραμμή. Ο κύριος λόγος, ωστόσο, που επέλεξα την αγγλική γλώσσα είναι επειδή είμαι κατά της μετάφρασης κι ειδικά στην ποίηση, γιατί θεωρώ πως οι λέξεις ακόμα και η διαφορετική σύνταξη από γλώσσα σε γλώσσα μπορεί να απλοποιήσει ή να παρερμηνεύσει αυτό που προσπαθώ να πω και να χαθεί το νόημα. Θέλω σιγά σιγά το έργο μου να διαβαστεί από το κοινό του εξωτερικού παραμένοντας πρωτότυπο χωρίς καμία παρέμβαση.

  • Τι είναι για εσένα ποίηση;

Για μένα ποίηση σημαίνει ωραιοποίηση και νοσταλγία. Για μένα ο ποιητής ψάχνει την ομορφιά παντού και αν δεν τη βρει, τη δημιουργεί. Ωραιοποιούμε τη ζωή, τον εαυτό μας, τους ανθρώπους, αναμνήσεις, καταστάσεις.. ακόμα κι αν αυτό μας στοιχήσει αργότερα… Ποίηση για μένα είναι τιμή προς το παρελθόν , γράφοντας για αυτό κρατάμε ζωντανές τις εμπειρίες που μας μεταμορφώνουν σε αυτό που γινόμαστε. Η ποίηση μας θυμίζει πως υπήρξαμε ζωντανοί και η ποίηση είναι αθανασία, γιατί αυτή μας κρατάει ζωντανούς κάθε φορά που σκεφτόμαστε το αντίθετο και γιατί παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι όπως αναφέρω και στο ποίημά μου ‘The art of immortality’ <<Poetry is over life, cause poetry is permanent. Poetry is over death, cause she saves us from his teeth>>.

  • Αγαπημένες ποιητικές συλλογές;

Οι αγαπημένες μου μέχρι στιγμής είναι τα Άπαντα της Anne Sexton και της Anna Akhmatova, το The bell jar και Ariel της Sylvia Plath και το Violet bent backwards over the grass της Lana del rey.

  • Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης σου;

Οι πηγές έμπνευσής μου είναι οι προαναφερόμενες ποιήτριες, η Lana del rey και οι άνθρωποι που αγαπώ. Αναφορικά με τις πρώτες έχω βρει πολλά κομμάτια του εαυτού μου στα έργα τους, από τη θλίψη τους μέχρι τον τύπο ανθρώπου που επιλέγουν να αγαπήσουν. Αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη έμπνευσή μου ήταν τα άτομα τα οποία είχα στη ζωή μου και ήταν σημαντικά, δίνοντάς μου μαθήματα με τον δύσκολο τρόπο, με ώθησαν υποσυνείδητα να ωραιοποιώ συμπεριφορές και καταστάσεις, που δεν είχαν τίποτα το ρομαντικό και να γράφω, προκειμένου να διατηρήσω τη δική μου ιδέα που είχα πλάσει για αυτούς, αρνούμενη να δω την πραγματική τους φύση.

  • Είναι εύκολο να γράφουμε για προσωπικά βιώματα;

Δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι όμως λυτρωτικό και η λύτρωση είναι αυτό που έψαχνα γράφοντας τα ποιήματά μου. Έχοντας βαρύ συναισθηματικό παρελθόν η ποίηση για μένα ήταν μονόδρομος, προκειμένου να απελευθερωθώ από όλο το φορτίο που είχα μέσα μου. Πολλά ποιήματα μου έκανα καιρό να τα διαβάσω πάλι και συχνά πολλά από αυτά δεν τα διάβαζα μετά την ολοκλήρωσή τους, γιατί ήταν δύσκολο να διαβάσω αυτά που νιώθω και σκέφτομαι, όταν όμως βρήκα το θάρρος να με δω καθαρά μέσα από αυτά, με βοήθησε να αντιληφθώ πολλά για μένα την ίδια.

  • Τι θα συμβούλευες έναν επίσης νέο δημιουργό που θέλει να εκδώσει το έργο του;

Να ακολουθεί και να εμπιστεύεται το ένστικτό του μέσα σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία και να πειραματίζεται. Για μένα πρέπει να ακολουθεί τη δική του μούσα κι όχι τη μούσα της ζήτησης. Να γράφει αυτά που του ζητάει η ψυχή του, όχι οι τάσεις της εποχής. Αν θέλει να χαράξει το δικό του μονοπάτι και να αποτελέσει έμπνευση, πρέπει να αγνοήσει τι πουλάει, τι είναι της μόδας και να αποτρέψει την εμπορευματοποίηση της τέχνης του. Να αφοσιωθεί στην αλήθεια του εαυτού του μέσω της γραφής του και είναι σίγουρο ότι τότε θα πετύχει, γιατί θα βρει το κοινό που προορίζεται μόνο για αυτόν και θα τον αγκαλιάσει όσο τίποτα. Μόνο μέσα από την αλήθεια της γραφής, ταυτίζεται ο αναγνώστης.

  • Τι άλλα σχέδια έχεις μελλοντικά στον λογοτεχνικό κόσμο;

Σίγουρα να συνεχίσω να γράφω. Υπάρχει μπόλικο υλικό και για δεύτερο βιβλίο, που με ρωτούν οι περισσότεροι, ωστόσο προς το παρόν και μέσα στο επόμενο διάστημα θέλω να αφοσιωθώ στο να φτάσει η πρώτη μου συλλογή εκεί που έχω στοχεύσει και να απολαύσω τη διαδρομή και τις επιτυχίες στον δρόμο προς την υλοποίηση του αρχικού μεγάλου μου στόχου και μετά να προχωρήσω σε κάτι καινούριο. Ακόμα, έχω στα πλάνα φεστιβάλ στα οποία θα ήθελα να πάρω μέρος, εδώ και στο εξωτερικό, είτε με το βιβλίο μου είτε με ξεχωριστά ποιήματά μου. Τα πιο κοντινά σχέδιά μου, ωστόσο, αφορά τη δημοσίευση των έργων μου σε ξένα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως το Poetry Foundation και το Poetry Undressed, που για πρώτη φορά δημοσίευσε ποιήματά μου τον Νοέμβρη που μας πέρασε. Και τέλος τη συνεργασία μου με άλλους ποιητές από διάφορα μέρη του κόσμου για την έκδοση ανθολογίων, όπου έχουμε βάλει όλη την πινελιά μας και προσεχώς περιμένουμε και τη δημοσίευση του πρώτου ανθολόγιου που συμμετείχα με θέμα την ψυχική υγεία.

Έλενα Καρρά, The psychedelia of sadness, Οσελότος, 2021

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Δημήτρης Μιχαλέτος: ''H φαντασία δίνει στον συγγραφέα μια απεριόριστη ελευθερία που του επιτρέπει να...
Χριστίνα Μαραγκάκη: "Είμαστε μια γενιά που αρέσκεται στην ευκολία της επιφανειακότητας των social me...
Φανή Οιχαλιώτη: "Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητ...
Σοφία Στυλιανού: "Στο θέατρο μπορώ να ονειρεύομαι, να αλλάζω και να τολμώ διαρκώς"
Γεωργία Κρίκη: "Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις"
Eυτυχία Μαρτινίδου: ''Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και ...
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"
''Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι'': Το βιβλίο-σταθμός στη λογοτεχνική καριέρα του Όσκαρ Ουάιλντ
Γιάννης Σταματέλλος: ''Η φιλοσοφία ανοίγει ένα νέο ορίζοντα γνώσης και ζωής''