Γεωργία Ταουσιάνη: “Σε κάθε ταξίδι υπάρχουν εμπόδια. Αν όμως αγαπάς κάτι πρέπει να το φτάσεις μέχρι το τέλος”

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια πολύ ευχάριστη άνθιση νέων ταλαντούχων πενών στον λογοτεχνικό κόσμο. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η συγγραφέας Γεωργία Ταουσιάνη που πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Οι προστάτες του φωτός: η μάχη των σκιών. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω της στήλης μαςSociallize.

Γεωργία πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη συγγραφή από τότε που διάβασα το πρώτο μου μυθιστόρημα φαντασίας. Λάτρεψα τα Twilight της Stephenie Meyer, θαύμασα το συγγραφικό της ταλέντο. Τότε, συνειδητοποίησα πως κάποια στιγμή ήθελα και εγώ να γράψω το δικό μου βιβλίο φαντασίας. Έτσι, λοιπόν, από εκείνη τη στιγμή άρχιζα να πειραματίζομαι και να κάνω κάποιες παιδικές προσπάθειες μαζί με την τότε φίλη μου. Μαζί καταφέραμε στα χρόνια του δημοτικού να γράψουμε τις πρώτες μας 45 σελίδες Α4, οι οποίες φυσικά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για μένα. Μετά, τα επόμενα χρόνια έκανα κάποιες δικές μου μικρές προσπάθειες και στο γυμνάσιο έγραψα το πρώτο ολοκληρωμένο μου διήγημα που μπήκε στο περιοδικό λογοτεχνών βορείου Ελλάδος.

Τι σε ενέπνευσε στη δημιουργία του πρώτου σου έργου;

Η αλήθεια είναι πως εκείνη την περίοδο έγραφα ένα άλλο μυθιστόρημα, το οποίο δεν έχω κυκλοφορήσει ποτέ. Όταν, όμως, το έγραφα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, βγήκα με τον σύντροφό μου μία βόλτα στη γειτονιά για περπάτημα. Είχε μία υπέροχη, γλυκιά βραδιά μέχρι που ένας κεραυνός έσχισε τον ουρανό. Ήταν τόσο μεγάλος με τόσες διακλαδώσεις που με άφησε άναυδη. Εκείνη την ώρα, σκέφτηκα πως θα ήθελα να δημιουργήσω ένα πλάσμα, το οποίο θα κουβαλά αυτή τη δύναμη αλλά παράλληλα θα είχε μία καλή ψυχή και έναν δίκαιο σκοπό. Έτσι, τελειοποίησα τη φιγούρα της πρωταγωνίστριάς μου, της Άιριν, και φυσικά στη συνέχεια εμπλούτισα με πολλά γεγονότα και ήρωες την ιστορία.

Πώς θα μας το παρουσίαζες με δικά σου λόγια;

Η Άιριν είναι ένα νεαρό φυσιολογικό κορίτσι που ζει στην Πράγα. Μια, όμως, τυχαία γνωριμία με τον Κρίστοφερ είναι ικανή να αλλάξει όλη της τη ζωή. Εκείνος της αποκαλύπτει ότι είναι προστάτης. Εδώ και αμέτρητους αιώνες παίρνει μέρος σε μια αέναη μάχη προσπαθώντας να κρατήσει το σκοτάδι μακριά. Αυτή, όμως, η φορά είναι διαφορετική. Η κρυμμένη ταυτότητα της Άιριν και τα μυστικά του παρελθόντος της γίνονται το κλειδί απέναντι σε μια σκοτεινή απειλή. Οι αποκαλύψεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη τής φανερώνουν μια προφητεία. Η ζωή της κινδυνεύει και το σκοτάδι απλώνεται επικίνδυνα. Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται μία περιπέτεια γεμάτη εντάσεις, σχέδια, μυστικά, αποκαλύψεις, έρωτα και πολλή μαγεία.

Πώς θεωρείς ότι αντιμετωπίζουν οι αναγνώστες τη λογοτεχνία του φανταστικού –που ανήκει το βιβλίο σου- στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν δίνει τόση αγάπη στα βιβλία των Ελλήνων συγγραφέων, γιατί όπως έχει αποδειχτεί με τα χρόνια, τα βιβλία των ξένων συγγραφέων του ίδιου είδους γίνονται best seller και έχουν εξαιρετικές πωλήσεις.

Υπήρξε κάτι που σε δυσκόλεψε στο στήσιμο της πλοκής;

Με δυσκόλεψε να την κάνω αληθοφανή. Το δικό μου το βιβλίο προσωπικά διαδραματίζεται μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Οπότε, το ένα κεφάλαιο διαδέχεται το άλλο σχεδόν σε κανονικό χρόνο δημιουργώντας συνέχεια. Αυτό έχει μεγαλύτερη δυσκολία καθώς πρέπει οι αντιδράσεις των ηρώων, η συμπεριφορά, τα λόγια και η στάση τους να ακολουθούν αρμονικά αυτή των προηγούμενων κεφαλαίων και εξελίσσονται ομαλά δίχως να δημιουργούνται οξύμωρα σχήματα. Αυτό θα έλεγα ότι με δυσκόλεψε περισσότερο.

Το έργο σου από όσο γνωρίζω κυκλοφόρησε μέσω αυτοέκδοσης. Μίλησε μας για αυτή την επιλογή έκδοσης.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω στείλει το βιβλίο μου ποτέ σε εκδοτικό για αξιολόγηση. Η απόφαση για την αυτοέκδοση είχε παρθεί πριν γράψω καν το βιβλίο και ήταν και αρκετά συνειδητή. Ο απόλυτος έλεγχος που θα είχα πάνω στην παραγωγή του βιβλίου μου, η ελευθερία σε σχέση με τις κινήσεις που ήθελα να κάνω και ένα καλύτερο εισόδημα ήταν τα βασικά κριτήρια που με έκαναν να διαλέξω αυτό το εκδοτικό μονοπάτι και μέχρι στιγμής έχω δικαιωθεί.

Τι θα συμβούλευες έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα;

Αυτό που θα έλεγα είναι πως πάντα σε κάθε «ταξίδι» υπάρχουν εμπόδια. Αν, όμως, αγαπάς πραγματικά κάτι, πρέπει να το φτάσεις μέχρι το τέλος. Πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να κάνεις μια βουτιά, ακόμη και αν τα νερά μοιάζουν θολά και επικίνδυνα. Και εκεί που νομίζεις πως όλα τελειώνουν, εκείνη είναι η στιγμή που πρέπει να κολυμπήσεις πιο γρήγορα και δυνατά. Εκεί που νομίζεις πως η δύναμή σου στερεύει για να αντιμετωπίσεις όσα έρχονται, θα συνειδητοποιήσεις πως έχεις άλλη τόση. Και τότε, δίχως να το καταλάβεις θα έχεις κερδίσει ένα κομμάτι αυτού που αγαπάς.

Εκτός από τη συγγραφή, διαχειρίζεσαι και το site Tales & Whispers. Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία;

Η Tales & Whispers ήρθε με την απόφασή μου να συστηθώ στο κοινό. Πριν από κάποια χρόνια, αποφάσισα να φτιάξω μία σελίδα στο facebook, μέσα από την οποία ανέβαζα μικρές ιστορίες φαντασίας και μυστηρίου για να γνωρίσει ο κόσμος πιο εύκολα τη δουλειά μου. Η δεύτερη, λοιπόν, ιστορία που έγραψα ήταν αυτή της Άιριν. Έτσι, ξεκίνησε, μέσα από το facebook. Είδα, όμως, πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και έλαβα πολλά μηνύματα για το αν είναι βιβλίο και τότε αποφάσισα να κάνω αυτή την ιστορία κανονικά βιβλίο. Η Tales & Whispers λοιπόν πήρε το όνομά της από τον τότε στόχο μου: Να μετατρέπω τους ψιθύρους της φαντασίας μου σε ιστορίες. Αυτό, βέβαια, εξελίχθηκε και πλέον είναι η ψηφιακή μου επιχείρηση, μέσα από την οποία πουλώ ηλεκτρονικά το βιβλίο μου και που πολύ σύντομα, μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα, θα έχει και online περιεχόμενο για συγγραφείς.

Ποιο είναι το ωραιότερο και το απαιτητικότερο πράγμα που έχεις συναντήσει ως συγγραφέας;

Το ωραιότερο είναι ξεκάθαρα το χτίσιμο της πλοκής. Προσωπικά, δεν το κάνω ελαφρά την καρδιά. Είναι μία διαδικασία στην οποία αφιερώνω πολύ χρόνο, αλλά παράλληλα διασκεδάζω πολύ με αυτή. Εκείνη την ώρα, νιώθω ένας μικρός Θεός που κινεί τα νήματα ή ίσως μία σύγχρονη Λάχεσις. Ειδικά στο δεύτερο βιβλίο της σειράς των Προστατών που θα έρθει σύντομα, η πλοκή είναι αρκετά βαριά με πολλά και σημαντικά γεγονότα που θα προκαλούν μόνο ανατροπές. Όσον αφορά το πιο απαιτητικό πράγμα, θα έλεγα πως είναι το να χαλιναγωγήσω το άγχος μου και την αυστηρότητα που δείχνω πολλές φορές στον εαυτό μου. Κάποιες φορές με καταπίνει και με ακινητοποιεί αντί να γίνεται κίνητρο.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Όπως είπα το δεύτερο βιβλίο της σειράς των Προστατών έρχεται και μάλιστα σύντομα. Θα είναι σκοτεινότερο, με απίστευτες ανατροπές (Και το λέω με πάσα αντικειμενικότητα), με πολλά συναισθήματα, με ακόμα περισσότερη δράση και μεγαλύτερη εμβάθυνση στον κόσμο των μάγων.

Γεωργία Ταουσιάνη, Οι προστάτες του φωτός: η μάχη των σκιών, 2023

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Δημήτρης Μιχαλέτος: ''H φαντασία δίνει στον συγγραφέα μια απεριόριστη ελευθερία που του επιτρέπει να...
Τίνα Αλεξοπούλου: '' H ορμέμφυτη δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι πιο μεγάλη από τα εμπόδια''
Χριστίνα Μαραγκάκη: "Είμαστε μια γενιά που αρέσκεται στην ευκολία της επιφανειακότητας των social me...
Φανή Οιχαλιώτη: "Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητ...
Σοφία Στυλιανού: "Στο θέατρο μπορώ να ονειρεύομαι, να αλλάζω και να τολμώ διαρκώς"
Γεωργία Κρίκη: "Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις"
Eυτυχία Μαρτινίδου: ''Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και ...
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"
''Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι'': Το βιβλίο-σταθμός στη λογοτεχνική καριέρα του Όσκαρ Ουάιλντ