Η Χαρά Σωτηροπούλου δημιουργεί παραμύθια για μικρούς και μεγάλους

Είναι γεγονός πως ανέκαθεν θαύμαζα τους συγγραφείς όλων των ειδών και φυσικά και των παραμυθιών. Με πολλή προσοχή και αγάπη η Χαρά κυκλοφόρησε ένα τρυφερό παραμύθι με τίτλο Η περιπέτεια του Κοκό. Με το ανήσυχο καλλιτεχνικό της πνεύμα να μην εφησυχάζει ποτέ σίγουρα έχει πολλά να μας πει στην στήλη Sociallize.

  • Χαρά μου πώς εμπνεύστηκες το πρώτο σου βιβλίο;

Η έμπνευση ήρθε λίγο…ανάποδα! Η αλήθεια είναι ότι πρώτα σκέφτηκα την τελευταία σκηνή, και έπειτα έχτισα τους ήρωες και την υπόλοιπη ιστορία ! Ήταν μια ιδέα που είχα εμπνευστεί αρχικά για ταινία animation, όμως τελικά έγινε ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους!

  • Τι μηνύματα θα ήθελες να περάσεις με την ιστορία του Κοκό;

Είναι μια ιστορία με αρκετά μηνύματα, όμως θα ήθελα να σταθώ περισσότερο σε δύο από αυτά. Το ένα, είναι το μήνυμα της αγνής , καθολικής αγάπης που αντέχει στον χρόνο και στον … χώρο! Το δεύτερο είναι το ότι μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να βάζει έναν στόχο, να δίνει τα πάντα για να τον πετύχει, όμως στο τέλος τα πράγματα να εξελίσσονται διαφορετικά. Όμως, σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι ! Και σημασία έχει να το απολαύσουμε , να το ζήσουμε και να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτό. Και φυσικά , να θυμόμαστε πως τελικά μπορεί να έχουμε κερδίσει κάτι πολύ μεγαλύτερο, που δεν το αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη ματιά! 

  • Εκτός από την συγγραφή ασχολείσαι και με τον bookstagram λογαριασμό σου @Readoclock. Τι έχεις αποκομίσει από την μέχρι τώρα εμπειρία σου στην κοινότητα;

Το site αυτό είναι ένας δικός μου προσωπικός χώρος όπου μπορώ να μοιράζομαι την γνώμη μου για τα βιβλία που διαβάζω, καθώς και να γράφω για ο,τιδήποτε μου έρθει στο μυαλό. Φυσικά, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα με εμένα και νιώθω πολύ τυχερή που ακόμα και αν είναι άτομα με τα οποία δεν βρισκόμαστε συχνά, ή και δεν έχουμε βρεθεί ποτέ από κοντά, είναι σαν να γνωριζόμαστε μια ζωή! 

  • Ποιες δυσκολίες συναντά ένας συγγραφέας παραμυθιού;

 Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να μιλήσεις στην γλώσσα των παιδιών, να τα κρατήσεις και να τα καθηλώσεις, ειδικά με ένα μεγάλο σε έκταση παραμύθι! Είναι οι πιο δύσκολοι κριτές, όμως για εμένα αυτό το κάνει και πιο όμορφο ! Κάθε φορά που μαθαίνω ότι ένα παιδί διάβασε το βιβλίο και του άρεσε, νιώθω ότι κατέκτησα μια μικρή νίκη! 

  • Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τον εικονογράφο σε ένα παραμύθι; ( την εικονογράφηση έχει κάνει η αγαπημένη Βιβή Μαρκάτος που είχαμε μιλήσει παλιότερα)

Η συνεργασία με τον εικονογράφο του βιβλίου είναι κομβική και χαίρομαι που είχα άμεση επαφή με την Βιβή Μαρκάτος, και μιλούσαμε καθόλη την διάρκεια της εικονογράφησης. Θεωρώ απαραίτητη την συνεχή επικοινωνία και επαφή , και τη δημιουργία μιας σχέσης πέρα από τα πλαίσια της συνεργασίας. Ο εικονογράφος είναι αυτός που δίνει ζωή στο κείμενο, πρέπει να ακούει και να σέβεται τον συγγραφέα, να “πηγαίνει” μαζί με το βιβλίο, να μην προσπαθεί να το “καπελώσει” και η εικονογράφηση να είναι προσιτή στα παιδιά, μιας και αυτά έχουν τον κύριο λόγο! Αισθάνομαι πολύ τυχερή και ευγνώμων γιατί είχα μια υπέροχη συνεργασία που εξελίχθηκε σε φιλιά ζωής ! 

  • Πρόσφατα ασχολήθηκες με την ποίηση. Θα ήθελες να εκδώσεις μελλοντικά κάποιο διαφορετικό είδος πχ ποιητική συλλογή;

Η ποίηση πάντοτε υπήρχε στην ζωή μου , απλά δεν τολμούσα τόσο εύκολα να δείξω κάποιο δικό μου ποίημα , καθώς ήταν εμπνευσμένα από προσωπικά βιώματα και ένιωθα λίγο “εκτεθειμένη”. Όμως, με την ενασχόληση μου με τα social media αυτός ο φόβος έφυγε από μέσα μου. Μάλιστα πλέον αρκετά ποιήματα μου έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες συλλογικές εκδόσεις, και αυτό με κάνει να χαίρομαι που τόλμησα να δείξω και αυτήν την πλευρά του εαυτού μου! Κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελα να εκδώσω μια ποιητική συλλογή, αλλά όταν νιώσω πραγματικά έτοιμη! 

  • Θα ήθελα να μας πεις και για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που παρακολούθησες από τις εκδόσεις Αλάτι. Τι εντυπώσεις σου άφησαν;

Οι σπουδές μου είναι επάνω στο  σενάριο και τη συγγραφή , όμως δεν παύω ποτέ να ενημερώνομαι και να θέλω συνεχώς να εξελίσσομαι. Κάθε χρόνο  παρακολουθώ κάποιο σεμινάριο / πρόγραμμα  που έχει σχέση με το κομμάτι της γραφής. Πριν από δύο χρόνια λοιπόν παρακολούθησα το σεμινάριο συγγραφής στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής Αλάτι και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις γιατί πίσω από όλα κρύβεται μια γυναίκα με όραμα! Η Γιώτα Κοτσαύτη η οποία μοιράζεται απλόχερα τις γνώσεις της , κρίνει αυστηρά όπου χρειάζεται, είναι ειλικρινής και δοτική , ενώ πάντα μας παρακινεί να γράφουμε με κάθε ευκαιρία. Μάλιστα, έχουν εκδοθεί ήδη δύο βιβλία από τις εκδόσεις Αλάτι στα οποία συμμετέχω και εγώ, ενώ σύντομα αναμένουμε ένα ακόμη! 

  • Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να εκδώσει παραμύθι;

Δεν ξέρω εάν είμαι η κατάλληλη να δώσω συμβουλές, όμως από τη δική μου εμπειρία μπορώ να πω κάποια πράγματα! Το πιο βασικό είναι να μην ξεχνάμε ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης του βιβλίου. Τα παιδιά! Να τα αφουγκραζόμαστε , να τα σεβόμαστε, να μην τα κοροϊδεύουμε, να τα αγκαλιάζουμε με την γραφή μας και να τα βοηθάμε να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα ! Νομίζω ότι αν κάποιος κάνει τα παραπάνω θα είναι πιο εύκολο να ασχοληθεί με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων!

  • Τι ονειρεύεσαι μελλοντικά στην συγγραφή;

Τον Σεπτέμβρη θα κυκλοφορήσει ένα νέο παιδικό βιβλίο που έχω γράψει και ανυπομονώ! Κατά τα άλλα, γράφω διάφορα, όμως δεν ξέρω τι από αυτά θα δει και πότε το φως της δημοσιότητας! Το μόνο που θα ήθελα , είναι κάθε τι που μοιράζομαι με το κοινό να αγαπιέται ειλικρινώς και να μένει σε βάθος χρόνου! Όταν ήμουν μικρή θαύμαζα τους συγγραφείς και θεωρούσα πως ήταν μάγοι, αφού αυτό που μου δημιουργούσε κάθε βιβλίο δεν μπορούσα να το περιγράψω με λέξεις! Ιδανικά λοιπόν, θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να γίνω και εγώ μια τέτοια “μάγισσα” που θα κάνει έστω και ένα παιδί να αισθανθεί όσα ένιωθα και εγώ !

Η περιπέτεια του Κοκό, Φυλάτος, 2020

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά