Η Ήρα Βλάχου είναι μια από τις συγγραφείς που είχα την χαρά να την γνωρίσω στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στη μεγάλη γιορτή που ενώνει όλους τους συγγραφείς. Την συμπάθησα από την πρώτη στιγμή λόγω της γλυκύτητας που αποπνέει αλλά και για την αμεσότητά της. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.
- Ήρα μου πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή;
Ήταν κάτι το οποίο σκεφτόμουν χρόνια να το κάνω, απλά δεν έδινα την ευκαιρία στον εαυτό μου. Όταν ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο, αναρωτιόμουν γιατί είχα αφήσει τόσο χρόνο να χαθεί. Η συγγραφή είναι ψυχοθεραπεία!
- Πώς θα παρουσίαζες με δικά σου λόγια το τελευταίο σου έργο με τίτλο Gemini;
Μιλάει για δυο δίδυμα αδέλφια, την Λίζα και τον Αζίλ, που έχουν να συναντηθούν είκοσι χρόνια. Οι μεταξύ τους σχέσεις, δεν είναι ιδανικές. Συναντιούνται στην Κτιμένη, ένα υπέροχο, γραφικό χωριό στην Καρδίτσα οπού ζει τα τελευταία χρόνια ο Αζίλ, μαζί με την κατά δεκαπέντε χρόνια μικρότερη σύζυγό του η οποία έχει αμνησία. Για την συνάντηση αυτή, κάνει το πρώτο βήμα η Λίζα που, αφού έχει χάσει τον σύζυγό της στην Αυστραλία, αποφασίζει να έρθει στην Ελλάδα.
- Ένα ακόμα μυθιστόρημα σου είναι Η αλλαγή που αφορά την αλλαγή φύλου. Γιατί θεωρείς ότι δεν το συναντάμε τόσο συχνά στην λογοτεχνία και πόσο μάλλον στην ελληνική;
Είναι ένα θέμα ταμπού η αλλαγή φύλου, ακόμα και στις μέρες μας. Το ένιωσα αυτό, όταν μιλούσα με υπερηφάνια για το πρώτο μου βιβλίο και υπήρχαν άνθρωποι που με κοιτούσαν εξεταστικά και περίεργα!
- Με ποιο κίνητρο αποφάσισες να γράψεις αυτή την ιστορία;
Το κίνητρο ήταν η αλλαγή σαν έννοια. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να αλλάζουμε και να εξελισσόμαστε. Αφού μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια αλλαγή σαν αυτή του φύλου, τότε μπορούν να γίνουν και οι πιο μικρές, αυτές που θα ομορφύνουν την καθημερινότητά μας!
- Υπάρχει κάποιο βιβλίο με ήρωες της ΛΟΑΤΚ+ (LGBTQ+)κοινότητα που να προτείνεις στο αναγνωστικό κοινό;
Με κλειστά μάτια, προτείνω “Το σπίτι του ύπνου” του Τζόναθαν Κόου. (εκδόσεις Πόλις) Ένα εξαιρετικό, διαφορετικό βιβλίο που δείχνει πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για τον έναν, τον μοναδικό έρωτα της ζωής του!
- Με την ανάγνωση βιβλίων γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι;
Με την ανάγνωση των βιβλίων γινόμαστε άνθρωποι γεμάτοι, πλήρεις, άνθρωποι πολυδιάστατοι και με ανοιχτό μυαλό!
- Μπορούν τα βιβλία να γίνουν ένα μέσο καταπολέμησης ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις;
Όπως είπα, τα βιβλία ανοίγουν το μυαλό μας καθώς και νέους ορίζοντες, μας ευαισθητοποιούν πάνω στα οποιαδήποτε κοινωνικά θέματα!
- Επίσης, το έργο σου Ο γιατρός του γέλιου προέκυψε από τις σπουδές σου στα Παιδαγωγικά;
Το γέλιο δεν είναι ανάγκη, είναι η υποχρέωση που έχουμε στον εαυτό μας. Είναι ένα ευχαριστώ στο Θείο δώρο που μας έχει δοθεί, και αυτό είναι η ύπαρξή μας. Δυστυχώς το ξεχνάμε, ευτυχώς μάς το θυμίζουν τα παιδιά! Ζώντας λοιπόν στην πηγή του γέλιου, αποφάσισα να γράψω ένα παραμύθι για αυτό!
- Ως συγγραφέας επηρεάζεσαι άμεσα από τα προσωπικά σου βιώματα ή κυρίως από την φαντασία σου;
Επηρεάζομαι από δικά μου βιώματα και από βιώματα των συνανθρώπων μου. Η φαντασία είναι πολλή λίγη μπροστά στη ζωή!
- Τι αλλαγή ελπίζεις στον χώρο του βιβλίου;
Να ξεκινήσουν να διαβάζουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι!
ΕΡΓΑ
Η αλλαγή, 24 Γράμματα,2020
Ο γιατρός του γέλιου, 24 Γράμματα, 2020
Gemini, Υδροπλάνο, 2021
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
H Μαίρη Ελευθεριάδου είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Διδάσκει γαλλικά και αγαπά τα ταξίδια, τα βιβλία και τη συγγραφή. Το νέο της βιβλίο «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία.