Ιστορίες για να ονειρευτείς ξανά

Το σημερινό θέμα είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα, έχει να κάνει με ήρωες που ταλαιπωρούνται κάπως στην καθημερινότητα τους, που δεν τους έρχονται όλα ιδανικά, μα που στο τέλος δικαιώνονται και το τοπίο αλλάζει προς το καλύτερο.

Αφιερώνεται σε εκείνες τις μέρες που συναντάμε μικροεμπόδια, που κάπως μας φταίνε όλα, για να σας θυμίσω ότι πάντα μετά την καταιγίδα έρχεται η λιακάδα.

Αυτό το άρθρο διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας τις «Μέρες του φωτός» της Νατάσσας Μποφίλιου.


Αυτή τη φορά δεν την πατάω!

Ο Ζίλ Λεγκαρντινιέ, από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς, έχει την ικανότητα να αναλύει με αμεσότητα πλευρές της γυναικείας ψυχοσύνθεσης σε α’ ενικό, γεγονός που αποτελεί αφηγηματική πρόκληση και εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η Μαρί χωρίζει μετά από μια πολυετή σχέση, αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι της και προσπαθεί να βρει μια ισορροπία στην δουλειά της. Μετακομίζει σε μια πολυκατοικία, γνωρίζεται με τους ενοίκους της και κάνει μια νέα αρχή, εν μέσω ξεκαρδιστικών στιγμών και με την σωστή δόση συναισθήματος. Ένα απολαυστικό, γεμάτο χιούμορ βιβλίο, για τα νέα ξεκινήματα και τις φορές που επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας.


Ο αφηγητής του πρωινού τρένου

Ο Γκυλαίν φανατικός βιβλιοφάγος, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο που καταστρέφει βιβλία! Ζει μια πεζή καθημερινότητα, με εξαίρεση τα πρωινά που διαβάζει στους επιβάτες του τρένου πηγαίνοντας για την δουλειά, τις σελίδες που διέσωσε από το μηχάνημα καταστροφής. Μέχρι που ένα πρωινό βρίσκει ένα στικάκι το οποίο περιέχει ένα κείμενο που του αλλάζει την ζωή, δίνοντας του κίνητρο να ψάξει την μυστηριώδη συγγραφέα του. Μια σύγχρονη ιστορία, που περιγράφει με ρεαλιστικό τρόπο μια δύσκολη καθημερινότητα που αλλάζει άρδην και μετατρέπεται σε ένα γλυκό παραμύθι. Γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, θα κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην βιβλιοθήκη σας.


Τα πορφυρά πανιά

Πρόκειται για ένα έργο κλασσικό, σταθμό της ρωσικής λογοτεχνίας. Τα πορφυρά πανιά, φτιαγμένα από το υλικό των ονείρων, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια ωδή στους ονειροπόλους. Ο Γκρέυ και η Ασσόλ, οι δυο ήρωες παραμένουν πιστοί στα ιδανικά τους, παρολες τις δυσκολίες και τις περιπέτειες τους και στο τέλος καταφέρνουν να τα πραγματοποιήσουν. Αντιπαραβάλλοντας τον ρεαλισμό με τον κόσμο του ονείρου με μια αισθαντική και παραμυθένια γραφή, ο αναγνώστης συγκινείται και ονειρεύεται ξανά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ζίλ Λεγκαρντινιέ, Αυτή την φορά δεν την πατάω, Πατάκης, 2019
Ζαν Πωλ Ντιντιελοράν, Ο αφηγητής του πρωινού τρένου, Πατάκης, 2017
Αλεξάντρ Γκριν, Τα πορφυρά πανιά, Κίχλη, 2013