Λένα Ψύχα: “Το παν για εμένα είναι να έχω να πω κάτι ουσιαστικό πίσω από μια ιστορία”

Η Λένα με την όμορφη γραφή της μας ταξιδεύει σε φανταστικούς κόσμους. Πρόσφατα ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την τριλογία Το ξόρκι των αγγέλων που έχει αγαπηθεί από τους αναγνώστες. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.

  • Με ποια αφορμή ξεκίνησες να ασχολείσαι με την συγγραφή;

Πάντα μου άρεσε να γράφω και το κομμάτι της φαντασίας ήταν πολύ έντονο στοιχείο του χαρακτήρα μου. Κάποια στιγμή μού πρότεινε ο άντρας μου να δοκιμάσω να γράψω ένα παραμύθι και τότε πήρα την απόφαση να δω λίγο πιο σοβαρά τη συγγραφή. Από τότε έχω περάσει διάφορα στάδια ως συγγραφέας, από την υπέρμετρη αισιοδοξία μέχρι τον απόλυτο πεσιμισμό. Πλέον, γράφω γιατί με κάνει να νιώθω καλά και γιατί δεν μπορώ να τιθασεύσω τη φαντασία μου.  

  • Η φαντασία ήταν ένα λογοτεχνικό είδος που είχες εξ αρχής στο μυαλό σου συγγραφικά;

Ως αναγνώστρια μού αρέσει να διαβάζω διάφορα είδη, όπως φαντασίας, ρομαντικά, κοινωνικά, μυστηρίου… Έτσι, και ως συγγραφέας δε βάζω όρια στο τι θα γράψω. Αν μια ιδέα μού αρέσει και πιστεύω πως μπορώ να δώσω χρόνο και να αφοσιωθώ σε αυτή, τότε απλά το κάνω. Το παν για μένα είναι να έχω να πω κάτι ουσιαστικό πίσω από μια ιστορία, ανεξάρτητα από το είδος που ανήκει.

  • Η ηρωίδα σου, Ρόζα είναι πρωταγωνίστρια της τριλογίας σου Το ξόρκι των αγγέλων. Πώς θα την χαρακτήριζες;

Στο πρώτο βιβλίο θα βρεθούν πολλοί αναγνώστες που θα κρίνουν βιαστικά τη Ρόζα και ίσως να τη μισήσουν ή να την κατηγορήσουν για τη συμπεριφορά της, μιας και είναι κάπως απότομη και σκληρή. Αυτό που λέω σε όλους είναι πως θα πρέπει απλά να την κατανοήσουν. Οι περισσότεροι μού λένε πως στο τέλος την αγάπησαν. Και η αλήθεια είναι ότι την αγαπώ και εγώ πολύ γιατί είναι ένα κορίτσι, σε μια μεταβατική ηλικία (από την εφηβεία στην ενηλικίωση) που παλεύει να βρει τον εαυτό της και το τι θέλει πραγματικά να είναι, ενώ παράλληλα δίνει ένα μεγάλο αγώνα. Ναι, δεν είναι τέλεια, όπως κανένας φυσιολογικός άνθρωπος, αλλά είναι για μένα μια πραγματική ηρωίδα.

  • Πόσο εύκολο είναι να στήσεις έναν φανταστικό κόσμο; Τι προκλήσεις συνάντησες;

Στα δύο πρώτα βιβλία η ιστορία ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού, ενώ στο τρίτο βιβλίο έπλασα από την αρχή έναν νέο κόσμο. Εδώ να αναφέρω πως ο Χρήστος Κούτσιανος έφτιαξε έναν υπέροχο χάρτη για αυτόν τον κόσμο.

Το κομμάτι της κοσμοπλασίας είναι πολύ δύσκολο. Επειδή χρησιμοποίησα ένα δικό μου σύστημα μαγείας, χρειάστηκε να εργαστώ σκληρά για να μπορεί να μοιάζει αληθοφανές. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις σε παγίδες, κυρίως γιατί γράφεις ένα βιβλίο επί μήνες και πολλές φορές μπορεί να έχεις ξεχάσει μια λεπτομέρεια που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τον κόσμο που έπλασες. Για αυτό, θεωρώ ότι το κομμάτι της επιμέλειας , από την πλευρά του ίδιου του συγγραφέα, είναι το πιο σημαντικό σε ένα βιβλίο φαντασίας.

  • Και αντίστοιχα να γράψεις μια τριλογία;

Δεν είχα σκοπό να γίνει τριλογία. Επειδή πάντα γράφω ένα πλάνο με βασικές σκηνές πριν ξεκινήσω τη συγγραφή, είδα πως τελικά η ιστορία δεν μπορεί να βγει σε ένα βιβλίο. Έγραψα και τα τρία βιβλία σχεδόν αδιάκοπτα, σαν να ήταν ένα βιβλίο που έπρεπε μετά απλώς να το χωρίσω σε τρία μέρη. Η μεγαλύτερη πρόκληση που συνάντησα στη τριλογία, πέρα από την επιμέλεια που ανέφερα και προηγουμένως, ήταν η έκδοση αυτής. Οι εκδοτικοί, και δη οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, διστάζουν περισσότερο στο να εκδώσουν μια σειρά βιβλίων.  

  • Τι έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα από την εμπειρία σου στον χώρο των εκδόσεων;

Έχω τόσο θετικές όσο και αρνητικές εμπειρίες. Προσπαθώ να στέκομαι στα θετικά, να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορώ να εμπιστευτώ και είμαι χαρούμενη που στην ομάδα του Παράξενου Ελκυστή συμβαίνει αυτό.

Αυτό που λέω συχνά σε ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι της έκδοσης είναι να ελέγχουν αυτούς που θα συνεργαστούν, ρωτώντας άτομα που έχουν εκδώσει στο παρελθόν βιβλία στους συγκεκριμένους οίκους.

  • Ποιο είναι το ωραιότερο σχόλιο που έχεις ακούσει για τις ιστορίες σου;

Έχω ακούσει αρκετά όμορφα σχόλια και καθένα μού δίνει ώθηση να συνεχίσω. Αλλά θεωρώ πως από τα πιο σημαντικά ήταν αυτά όπου αναγνώστες μού ανέφεραν πως μετά τα βιβλία μου ξεκίνησαν να διαβάζουν περισσότερη φαντασία ή γενικότερα ξεκίνησαν να διαβάζουν βιβλία, είτε για πρώτη φορά είτε μετά από χρόνια απουσία από αυτά. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Το να μπορούμε να συμβάλλουμε ως συγγραφείς στην ανάπτυξη της αγάπης προς τα βιβλία.

  • Από την άλλη, όσοι γράφουμε ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι και με τις αρνητικές κριτικές. Τι γνώμη έχεις για αυτό το κομμάτι;

Ως αναγνώστρια, αποφεύγω να σχολιάζω αρνητικά (δημόσια τουλάχιστον) κάποιο βιβλίο που δε μου άρεσε, επειδή τα γούστα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά και δε θέλω να αδικήσω κάτι που μπορεί απλώς να μην ταίριαξε σε μένα. 

Δε με ενοχλούν όμως οι αρνητικές κριτικές. Γενικά, δέχομαι κάθε κριτική, αρκεί να γίνεται με ευγενικό τρόπο. Ακούω τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και αυτά είναι που μελλοντικά βοηθούν όλους εμάς τους συγγραφείς.

Αλλά αν κάποιος είναι εριστικός, τότε αρνούμαι να κάνω δικό μου το πρόβλημά του. Απλώς αδιαφορώ.   

  • Ετοιμάζεις κάτι νέο μελλοντικά;

Έχω έτοιμο ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, όπου είναι ένας μικρός φόρος τιμής στη μητρότητα. Αυτή τη στιγμή τελειώνω ένα dystopian romance και σύντομα θα ξεκινήσω να γράφω ένα βιβλίο που θα μιλάει για μια ηρωίδα που συναντήσαμε στο Ξόρκι των Αγγέλων, μιας και εσκεμμένα άφησα το δικό της τέλος αόριστο. Και έχουν σειρά άλλες δύο ιστορίες, μία φαντασίας και μία ρομαντική. Κάποιες φορές εύχομαι να γράφαμε τόσο γρήγορα όσο διαβάζουμε.

Βιβλία

Το λευκό κλουβί, Λυκόφως, 2016

Το ξόρκι των αγγέλων: η κατάρα, Παράξενος ελκυστής, 2021

Το ξόρκι των αγγέλων: πάθη, Παράξενος ελκυστής, 2021

Το ξόρκι των αγγέλων: αποκάλυψη, Παράξενος ελκυστής, 2022

‘Ο Μοναχός’ που προσφέρεται δωρεάν με τη μορφή ebook στη σελίδα της lefalok.gr

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά