Η Μαρία έχει διακριθεί στον χώρο του βιβλίου με δυο μυθιστορήματα κοινωνικού περιεχομένου που έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό. Σε μια ταραχώδη εποχή με πολλά κοινωνικά φαινόμενα σίγουρα έχει πολλά να μας πει.
- Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή;
Δεν είναι πως ξύπνησα μια μέρα και είπα «τώρα θα γράψω ένα βιβλίο». Ήμουν ακόμη έφηβη όταν ξεκίνησα να κρατώ ημερολόγιο ενώ αργότερα έφτιαχνα λευκώματα. Κάποια στιγμή άρχισα να γράφω και μικρές ιστορίες. Όμως η συγγραφή του μυθιστορήματος με επισκέφθηκε ως ενήλικη. Μάλλον η ιδέα είχε ωριμάσει αρκετά μέσα μου χωρίς να το ξέρω και είχε φτάσει πια η ώρα. Εννοείται πως το έκανα καθαρά για δική μου ευχαρίστηση .Δεν είχα φανταστεί ποτέ μου ότι μια μέρα θα έρθει η στιγμή της έκδοσης.
- Το πρώτο βιβλίο σου με τίτλο Πόσο αντέχει μια καρδιά μιλά μεταξύ άλλων για την κακοποίηση. Πώς αποφάσισες να γράψεις για το συγκεκριμένο θέμα;
Η αλήθεια είναι πως δεν το επέλεξα, απλά έτυχε. Εγώ ξεκίνησα να γράφω για έναν μεγάλο έρωτα, όμως κάποια στιγμή μου έλειπε η ανατροπή στην ιστορία, το αλατοπίπερο… Έτσι αποφάσισα να φύγω από το αμιγώς ρομαντικό και να αλλάξω πορεία προς το κοινωνικό. Η κακοποίηση είναι ένα θέμα που όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.
- Πώς πιστεύεις ότι είναι εφικτό να εξαλειφθεί η κακοποίηση από την κοινωνία;
Κοίτα, το να κάνουμε όλοι το αυτονόητο δηλαδή απλά να σεβόμαστε τον διπλανό μας, δυστυχώς έχει γίνει όνειρο απατηλό. Συνεπώς ελπίζω μονάχα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μέσα από τις μαρτυρίες του κόσμου. Ίσως αν αρχίσουμε όλοι να μιλάμε δίχως να φοβόμαστε, αν υπάρξουν πραγματικές τιμωρίες για τους θύτες, τότε ίσως κάνουμε κάποια βήματα μπροστά. Ήδη κάτι έχει αρχίσει να γίνεται αλλά νομίζω πως είμαστε ακόμη στην αρχή της ανηφόρας.
- Ένας συγγραφέας θεωρείς πως πρέπει να είναι μέσα στον παλμό των γεγονότων και να παίρνει θέση σε αυτά;
Θεωρώ πως ο συγγραφέας είναι κι αυτός ένας άνθρωπος που έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του όταν το επιθυμεί αλλά και να σωπαίνει όταν εκείνος θέλει. Δεν είναι κάτι το ξεχωριστό… Όλοι πρέπει να παίρνουμε θέση σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είναι ολοφάνερο πως η απάθεια μας έφτασε σήμερα ως εδώ. Έχουμε άποψη, έχουμε φωνή και πρέπει όλοι να διεκδικούμε το δίκιο μας και μια καλύτερη ζωή.
- Το δεύτερο μυθιστόρημα σου Δυο ζωές ένα πάζλ έχει επίσης κοινωνικό υπόβαθρο. Ποια είναι τα κύρια θέματα του;
Το βιβλίο ακουμπά θέματα που καίνε, όπως λένε και οι αναγνώστες. Στις σελίδες του, βλέπουμε πάρα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας μας, όπως είναι η ζωή και ο διαχωρισμός μέσα στην οικογένεια. Η βία και η επιβολή του πατριαρχικού προτύπου, ο τρόπος που λειτουργούν οι κλειστές κοινωνίες, βλέπουμε τον έρωτα, τη φιλία αλλά κυρίως τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μας μέσα του.
- Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που ήταν πριν από μερικές ημέρες, τι ελπίζεις;
Μα τι άλλο; Ένα καλύτερο αύριο για όλες μας. Να μην υπάρξουν άλλες κακοποιημένες ή δολοφονημένες γυναίκες γιατί όσο κι αν εμείς γιορτάζουμε αυτή τη μέρα κάθε χρόνο, πάντα θα υπάρχουν κι εκείνες που λείπουν… Γυναίκες που δεν τις γνωρίζαμε και τώρα τις ξέρουμε με το μικρό τους. Ε λοιπόν, δεν θέλω να γνωρίσω καμία άλλη με αυτό τον τρόπο!
- Το να γράφεις για δυσάρεστα ζητήματα είναι πολύ απαιτητικό; Σε βαραίνει ή αποστασιοποιείσαι κατά την διάρκεια της συγγραφής τους;
Όχι δεν θα έλεγα ότι με βαραίνει. Άλλωστε μιλάμε για μυθοπλασία, δεν θα μπορούσε να με καταβάλει μια ιστορία που έπλασε το μυαλό μου. Όταν γράφω είμαι εκεί στο 100% μου, όμως μόλις κλείσω τον υπολογιστή επιστρέφω στη ζωή μου.
- Θα ήθελες να δοκιμαστείς και σε κάποιο διαφορετικό είδος;
Χαίρομαι που με ρωτάς κάτι τέτοιο γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να σου πω πως ήδη έχει γίνει μια μικρή μετάβαση από το κοινωνικό στο ψυχολογικό θρίλερ. Ήδη το επόμενο μου βιβλίο είναι το σκαλοπάτι, άσχετα αν εγώ δεν το είχα αντιληφθεί ως τώρα. Όσοι το διάβασαν πριν την έκδοση του το κατάλαβαν όμως.
- Επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Βρισκόμαστε ήδη σε μια περίοδο προετοιμασίας μιας και το επόμενο μυθιστόρημα είναι σχεδόν έτοιμο και θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Το βιβλίο λέγεται «Αγνή Εκδίκηση» και ανυπομονώ να το δω να παίρνει σάρκα και οστά.
Έργα
Πόσο αντέχει μια καρδιά, Πηγή, 2020
Δύο ζωές ένα παζλ, Υδροπλάνο, 2021
Αγνή εκδίκηση, Υδροπλάνο, 2022
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
H Μαίρη Ελευθεριάδου είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Διδάσκει γαλλικά και αγαπά τα ταξίδια, τα βιβλία και τη συγγραφή. Το νέο της βιβλίο «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία.