Nights Quotes: Οι άνθρωποι που ομορφαίνουν τα βράδια μας με στίχους

Η σελίδα Nights Quotes γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στο Instagram και στο Facebook. Ωστόσο, όσοι δεν την ξέρετε, να πούμε ότι είναι μια σελίδα όπου δυο νέα παιδιά ο Αλέξανδρος Ζέρντης και ο Πάνος Tζέμης καταθέτουν γραπτά τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα τους σε μορφή quotes. Αυτή η συνεργασία μεταφέρθηκε επιτυχώς και σε έντυπη μορφή, κυκλοφορώντας το 2018 το πρώτο τους βιβλίο με τον ίδιο τίτλο. Δυνατοί, to the point στίχοι που μοιάζουν να τα λένε όλα, απευθυνόμενοι μεταξύ άλλων και σε μια γενιά που φοβάται να εκφραστεί. Οι δυο ταλαντούχοι δημιουργοί, ο Αλέξανδρος και ο Πάνος, συζήτησαν με το Sociall.gr και τους ευχαριστoύμε πολύ για τον χρόνο τους.


Πότε και με ποια αφορμή αποφασίσατε να καταγράφετε τις σκέψεις σας;

Η αρχή έγινε περίπου πριν 5 χρόνια κι όλως περιέργως ξεκινήσαμε την ίδια περίοδο. Ίσως ο ένας να παρακίνησε και τον άλλο. Ο λόγος που ξεκινήσαμε ήταν γιατί θέλαμε να εκφράσουμε με κάποιον τρόπο όλα αυτά που νιώθαμε και προσπαθούσαν να βγούνε προς τα έξω. Και τελικά βρήκαμε έναν που μας ταίριαζε.

Η σελίδα σας στο Instagram μετρά πάνω από 100.000 ακολούθους. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της;

Αν το πούμε δεν θα είναι πια μυστικό. Αλλά για να απαντήσουμε και σοβαρά αυτό που θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι το μυστικό μιας επιτυχίας σε κάθε τομέα είναι να κάνεις κάτι αυθεντικό που βγαίνει από την ψυχή σου.

Η κυκλοφορία του βιβλίου πώς πρόεκυψε;

Το βιβλίο δεν ήταν κάτι που είχαμε στο μυαλό μας όταν ξεκινήσαμε τν σελίδα στο Instagram, μπήκε όμως σε αυτό από τους αναγνώστες μας οι οποίοι μας το ζητούσαν σε κάθε ευκαιρία και ο λόγος ήταν πως ήθελαν να έχουν συγκεντρωμένα σε έντυπη μορφή όλα τα quotes μας.


Πόσο δύσκολο είναι να γράφετε και για τον έρωτα όταν στην εποχή μας οι νέοι φοβούνται να ερωτευτούν;

Εμείς αποφασίσαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο την αλήθεια που βγαίνει από μέσα μας είτε αυτό θα είχε ανταπόκριση είτε όχι.

Αν και ο έρωτας δεν χάνει ποτέ τη διαχρονικότητα του, είναι αλήθεια πως οι νέες γενιές φοβούνται να ερωτευτούν και δυσκολεύονται να εκφράσουν όσα νιώθουν.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που χρειάζονται την ποίηση πιο πολύ από κάθε άλλη περίοδο ώστε να τους βοηθήσει να εξωτερικεύσουν όσα νιώθουν και να γίνει ο δίαυλος για να εκφραστούν.

Πώς επιτυγχάνετε μια συνεργασία στην καλλιτεχνική δημιουργία;

Η δική μας σχέση ξεκίνησε σαν φιλία και μετά προέκυψε η συνεργασία. Γνωρίζαμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο οπότε δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε δεν γίνεται να μην πάει κάτι καλά όταν το κάνεις με τον κολλητό σου.


Τα social media θεωρείτε ότι είναι ένα δυνατό μέσο για να προβληθεί η κάθε μορφή γραπτής τέχνης;

Ζούμε στην εποχή των social media που όλοι είμαστε με ένα κινητό στο χέρι, αυτό και μόνο είναι αρκετό για να πει κανείς ότι όχι μόνο είναι ένα δυνατό χαρτί αλλά ίσως και το πιο δυνατό για να προβάλεις κάθε μορφή τέχνης.

  • Πιστευετε ότι η νέα γενιά αγαπά την ποίηση;

Αν κρίνουμε από τα δεκάδες μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά με υπέροχα λόγια από τους αναγνώστες μας που ως επί τω πλείστον είναι νέοι άνθρωποι, σίγουρα η νέα γενιά αγαπάει την ποίηση απλώς χρειάζεται μια ώθηση και κάποιον να τους την γνωρίσει.


Οι – όχι και τόσο πρωτόγνωρες πλέον – συνθήκες του lockdown σας εμπνέουν στο γράψιμο;

Αναμφίβολα κατά τη διάρκεια του lockdown με την αύξηση του ελεύθερου χρόνου οι ευκαιρίες ενασχόλησης με το γράψιμο είναι περισσότερες . Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί δυσχεραίνει το έργο αυτό καθώς επηρεάζεται η διάθεση όλων μας. Δεν παύει όμως η ποίηση να είναι έκφραση της ζωής και  των συναισθημάτων συνεπώς δεν σταματάει ποτέ. Όπως έχει γράψει και ο Νικηφόρος Βρεττάκος:

«Η ποίηση είναι μια ανθρώπινη καρδιά φορτωμένη όλο τον κόσμο»

Ετοιμάζετε κάτι νέο;

Πάντα υπάρχουν νέα σχέδια καθώς γράφουμε και ανεβάζουμε νέα ποιήματα συνεχώς στις σελίδες μας σε Instagram (@nights_quotes) και Facebook (Nights Quotes) και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε να γράφουμε και το δεύτερο μας βιβλίο.

Το έργο τους:
Αλέξανδρος Ζέρντης, Πάνος Τζέμης, Night quotes, 2018

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά