Νίκος Αντωνίου: “Τα όνειρα είναι αυτά που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε”

Με την πρόσφατη κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου του με τίτλο “Η φωτεινή πλευρά ενός γκρι ουρανού“, ο Νίκος Αντωνίου μας συστήνει μια πρωτότυπη ιστορία με ήρωα έναν νέο που προσπαθεί να αφήσει πίσω τις όποιες φοβίες του ώστε να ζήσει την ζωή του και να ερωτευτεί ενδεχομένως. Θα τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.

Πώς εμπνεύστηκες την δημιουργία του βιβλίου σου;

Η έμπνευση μου για κάθε τι που γράφω προέρχεται από την καθημερινότητα μου, τις εμπειρίες μου, τα βιώματα μου, τις χαρές μου, τις λύπες μου, τα όνειρα μου. Τα συλλέγω και τα διαμορφώνω σε μία ιστορία που θέλει να πει κάτι. Έτσι έκανα και στο συγκεκριμένο βιβλίο, του οποίου η ιστορία ναι μεν είναι μυθοπλασία, αλλά φέρει στοιχεία που είναι κοντινά στα δικά μου, είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Στην ιστορία σου μου άρεσε πολύ που ο ήρωας σου δεν ήταν τέλειος. Πόσο εύκολο ήταν να γράφεις για ένα νέο παιδί και τις φοβίες που τον απασχολούν;

Αν και θα ακουστεί χιλιοειπωμένο είναι γεγονός πως κανείς δεν είναι τέλειος, απλά είναι στη φύση του ανθρώπου να το αρνείται. Το γεγονός όμως πως δεν είμαστε τέλειοι δε μας κάνει να είμαστε κακοί. Αντίθετα, μας κάνει διαφορετικούς τον έναν από τον άλλον. Στο βιβλίο μου, λοιπόν, ο πρωταγωνιστής βιώνει πολλές δυσκολίες, πρακτικές και μη, που τον κάνουν να νιώθει διαφορετικός. Και ως ότου βρει τη δύναμη να αγκαλιάσει τον εαυτό του, θα περάσει από πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Οπότε, ο πρωταγωνιστής του βιβλίο μου είναι λίγο πολύ εγώ, εσύ, ο φίλος, ο κάθε νέος, ο κάθε άνθρωπος.

Η εποχή του Covid έχει αυξήσει το αίσθημα του φόβου στην καθημερινότητα; Και αν ναι, πώς πιστεύεις ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Δυστυχώς ναι και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι μόνο ο φόβος για την υγεία μας που μας προκαλεί ο ιός αλλά και το αβέβαιο μέλλον που έχουμε μπροστά μας όσον αφορά το οικονομικό και επαγγελματικό κομμάτι. Το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, δυστυχώς δεν έχω την απάντηση. Μπορώ ωστόσο να σου αναφέρω με βάση τον εαυτό μου το πώς μπορεί να περιοριστεί αυτός ο φόβος. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να προσπαθούμε να ονειρευόμαστε. Τα όνειρα είναι αυτά που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε, να βάζουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Η ιδέα της πραγμάτωσης αυτών των στόχων είναι αρκετή για να μας κάνει να ξυπνήσουμε κάθε πρωί.Με πολύ υπομονή και με κουβέντα.

Τι πιστεύεις ότι κρατά πίσω την γενιά μας από το να ερωτευτεί;

Πολλά, δυστυχώς πάρα πολλά. Φοβόμαστε να αφήσουμε τον εαυτό μας να ερωτευτεί γιατί προτιμάμε το «αν» και την ασφάλεια του, από το «κάνω» και το αβέβαιο του. Δε θέλουμε να πληγωθούμε, απογοητευτούμε, να συμβιβαστούμε και πολλές φορές χάνουμε ευκαιρίες για να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας με απίστευτη χαρά. Γιατί σε αυτό το αβέβαιο, που προ είπα, κρύβεται όλη η μαγεία. Ο έρωτας είναι μαγεία και αξίζει το όποιο ρίσκο.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή;

Θα έλεγα πως στη συγγραφή με ώθησε η μεγάλη μου αγάπη για τα βιβλία και η επιθυμία να παράγω κάποια στιγμή και ένα δικό μου συγγραφικό δημιούργημα. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα όταν ακόμα πήγαινα δημοτικό γράφοντας μικρά διηγήματα. Πλέον, είμαι πολύ περήφανος που έχω καταφέρει να γράψω 2 βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί και θα έλεγα πως το συγγραφικό μου ταξίδι βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Τι είδους ιστορίες θες να γράφεις;

Κλείνω προς το κοινωνικό/δραματικό. Μου αρέσει οι ιστορίες μου να “μιλάνε”, να δείχνουν κάτι. Όχι να περνάν αδιάφορες ή απλά να διασκεδάζουν τον αναγνώστη.

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο συγγραφέα;

Την ίδια που θα έδινα και σε κάθε νέο, σε κάθε άνθρωπο βασικά, που αγαπάει αυτό κάνει. Να συνεχίσει! Δεν έχει μεγάλη σημασία αν είσαι καλός ή όχι, σημασία έχει αν είσαι χαρούμενος.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Για την ώρα δεν έχω ξεκινήσει τη συγγραφή κάποιου καινούργιου βιβλίου. Δυστυχώς λόγω εργασιακών και ακαδημαϊκών υποχρεώσεων ο χρόνος μου αυτό το διάστημα είναι περιορισμένος και δε θέλω να γράφω βεβιασμένα. Ωστόσο, έχω δημιουργήσει μια καλή συγγραφική ιδέα στο μυαλό μου και σύντομα θα της δώσω σάρκα και οστά.

Νίκος Αντωνίου, Η φωτεινή πλευρά ενός γκρι ουρανού, Ελκυστής, 2021