Η σειρά Normal people ξεκίνησε να προβάλλεται τον φετινό Απρίλιο μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Hulu και έγινε γρήγορα μια όαση και talk of the town σε ένα ταραγμένο –κατά κύριο λόγο- έτος. Με γρήγορη πλοκή και μόλις 12 επεισόδια, το κοινό λάτρεψε τους πρωταγωνιστές και θέλησε να διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο της Σάλυ Ρούνει στο οποίο βασίστηκε.
Αυτό το άρθρο διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας το Other people της LP.
Έχοντας διαβάσει το βιβλίο και δει τα πρώτα 5 επεισόδια, θα σας πω τις δικές μου εντυπώσεις και γιατί αγαπήθηκε τόσο.
Μια μίνι περίληψη της πλοκής
Ο Κόνελ και η Μαριάν είναι συμμαθητές και ερωτεύονται παράφορα αλλά κρατούν κρυφή την σχέση τους καθώς πιστεύουν ότι δεν ταιριάζουν καθόλου. Εκείνος είναι δημοφιλής και αγαπητός σε όλους, ενώ εκείνη είναι επαναστατική και κάπως μοναχική. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται στο Πανεπιστήμιο με τους ρόλους να έχουν αντιστραφεί. Αυτός έχει κλειστεί στον εαυτό του και αυτή πλέον είναι μέσα σε όλα. Και τότε ξεκινούν οι ανατροπές.
Πιστεύω ότι αγαπήθηκε επειδή οι πρωταγωνιστές είναι δυο παιδιά –της διπλανής σχεδόν- πόρτας που κάνουν σφάλματα, ερωτεύονται δυνατά, είναι ευαίσθητοι, έχουν φωτεινές και σκοτεινές πλευρές και τα σκαμπανεβάσματα τους. Το απλό και καθημερινό στοιχείο στην λογοτεχνία είναι και το πιο απαιτητικό να αποδοθεί, γιατί ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη να ταυτιστεί. Η Ρούνευ καταφέρνει να αποτυπώσει γραπτά αυτήν την ταύτιση με μεγάλη ευκολία με τους άμεσους διαλόγους, την πλοκή και την αναφορά των social media ως έναν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των νέων.
Ακόμα, αναλύει με αριστοτεχνικό τρόπο πως ένας έρωτας -και συγκεκριμένα η πρώτη αγάπη- μπορεί να έχει θετική επίδραση και να μας βελτιώσει ως ανθρώπους. Ταυτόχρονα, αφηγείται την μαγική συνθήκη που συμβαίνει όταν βρίσκεις τον έρωτα και την φιλία στο ίδιο άτομο-όσοι το έχετε ζήσει ξέρετε τι εννοώ- και την δύναμη της αγάπης που μπορεί να υπάρχει ακόμα και όταν αυτοί οι δυο άνθρωποι χωρίσουν. Μέσα από τα προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, δεν παύουν να είναι εκεί ο ένας για τον άλλο ως σημεία αναφοράς. Το λέει και μια φράση από το βιβλίο: της έφερε την καλοσύνη σαν να ήταν ένα δώρο και τώρα της ανήκει.
Νομίζω ότι χρειαζόμαστε και άλλους τέτοιους θετικούς χαρακτήρες στην λογοτεχνία ως προς το ταίρι τους, ώστε να μην προωθούνται μονάχα ιστορίες με τοξικές σχέσεις.
Ωστόσο, ένα στοιχείο που δεν μου άρεσε τόσο ήταν ότι δεν υπήρχαν σημεία στίξης στους διαλόγους, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο αναγνώστης θα απολαύσει αυτή την μοναδική ιστορία.
Όσο για την σειρά είναι απλά υπέροχη, οι πρωταγωνιστές έχουν απίστευτη χημεία και βλέποντας θα θυμηθείτε ξανά πως είναι να ερωτεύεστε πρώτη φορά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Σάλυ Ρούνει, Κανονικοί άνθρωποι, εκδόσεις Πατάκη, 2020
Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για το Βιβλίο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
H Μαίρη Ελευθεριάδου είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Διδάσκει γαλλικά και αγαπά τα ταξίδια, τα βιβλία και τη συγγραφή. Το νέο της βιβλίο «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία.