Ώρες κοινής ησυχίας | Η ποιητική συλλογή που πρέπει να διαβάσετε

Με αφετηρία τη καθημερινότητα, ως πηγή έμπνευσης, η ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Καλέμη, Ώρες Κοινής Ησυχίας, κατορθώνει να συγκινεί, να κινητοποιεί και να κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί.

Είναι δύσκολο να ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ποίηση, μα όπως είχε πει και ο σημαντικός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες:

Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους.

Όταν αναφέρομαι στον όρο ποίηση, το πιθανότερο είναι να πάει το μυαλό σας σε κορυφαίους εγχώριους εκπροσώπους του παρελθόντος όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης και ο Καβάφης και πάρα πολλοί ακόμη εγχώριοι και μη, με τη λίστα να είναι ατελείωτη και το έργο τους, πόσο μάλλον η ποιητική τους δημιουργία, να λειτουργεί σαν φάρος στους νέους καλλιτέχνες που ξεκινούν τώρα να χαράσσουν τον δικό τους δρόμο.

Στην εποχή μας, υπάρχουν εξίσου ταλαντούχοι άνθρωποι που δοκιμάζονται με επιτυχία σε αυτόν το χώρο, δίνοντας μια νέα πνοή και έναν αέρα ανανέωσης στη ποίηση. Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα είναι οι “Ώρες κοινής ησυχίας”, του Κωνσταντίνου Καλέμη που αξίζει να διαβάσετε.

Παίρνοντας αφορμή από την καθημερινότητα κατορθώνει να συγκινεί, να κινητοποιεί και να κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί. Αυτό που επίσης με κέρδισε ήταν το γεγονός ότι με λιτό αλλά με νόημα, λόγο πιάνει τον παλμό της εποχής. Ένα απλό καθημερινό γεγονός που παρουσιάζεται με έμμετρο λόγο μπορεί ακόμα και να οδηγήσει τον αναγνώστη να ταυτιστεί. Επιπλέον, πολύ ενδιαφέρον το καθιστούν οι ιδέες που ξεδιπλώνονται και οι διαφορές πτυχές τους μέσα από τη ποιητική δημιουργία. Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες θα τις διαπιστώσετε και διαβάζοντας το καθώς μια από τις γοητείες της ποίησης, είναι ότι ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει και να την αναλύσει με διαφορετικό τρόπο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα αρέσει ακόμη και σε όσους βρίσκουν δυσνόητη τη ποίηση. Αξίζει να το διαβάσετε όπως και αξίζει να δίνουμε ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς στον χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!

INFO
Κωνσταντίνος Καλέμης, Ώρες κοινής ησυχίας, εκδόσεις Οσελότος, 2020

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά