Sylvia Macray: “Τίποτα δεν είναι αδύνατο να συμβεί όταν έχουμε όνειρα και αγαπάμε τον εαυτό μας”

Από όταν είδα την υπόθεση του πρώτου βιβλίου της Sylvia Macray με τίτλο Ψυχές στον χρόνο μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Μια ιστορία με καλογραμμένη πλοκή για μια ηρωίδα, την Γαλάτεια που αποφασίζει να τραβήξει τον δικό της δρόμο κόντρα σε μια σκοτεινή εποχή. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την συγγραφέα που είναι πίσω από αυτή την μαγευτική ιστορία, μέσω της στήλης μας Sociallize.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου για αυτή την συνέντευξη.

Πώς θα παρουσίαζες με δικά σου λόγια τις Ψυχές στον χρόνο;

Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την όμορφη συνέντευξη στη σελίδα σας!

Οι Ψυχές στον Χρόνο είναι μια σειρά 7 βιβλίων, με το πρώτο, να ξεκινά από τον 17ο αιώνα και η ιστορία διαδραματίζεται στη Σκωτία. Είναι μια εποχή όπου ότι δεν γινόταν κατανοητό καταδικαζόταν με το πρόσχημα της μαγείας. Πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους. Η Γαλάτεια όμως, έχει δυνάμεις, είναι πραγματική μάγισσα και ζει εγκλωβισμένη σε έναν κόσμο, που έμαθε από μικρή να τρέμει. Καταπιέζει την ανάγκη της να εκφραστεί, υποκύπτει στις βάρβαρες αντιλήψεις του κόσμου και κρύβεται πίσω από τον φόβο της πως, εάν ανακαλύψουν τι πραγματικά είναι, μαζί με εκείνη, θα καταδικαστούν και όλοι όσοι αγαπά. Μέχρι που στη ζωή της μπαίνει ο έρωτας…Και όπως συμβαίνει πάντα όταν ερωτευόμαστε, η δύναμη που μας δίνει αυτό το συναίσθημα μπορεί να χτίσει αλλά και να γκρεμίσει κόσμους ολόκληρους. Κάθε παραμύθι έχει τη δική του κατάρα, αλλά και το αντίθετο.

Η ηρωίδα καλείται να σπάσει τα δεσμά που την κρατούν πίσω και χαράσσει την δική της πορεία. Πόσο απέχει αυτή η εποχή του 1600 της ιστορίας από το σήμερα;

Δεν θεωρώ πως απέχει και πολύ…Βασικά δεν απέχει καθόλου. Δεν έχει να κάνει καν με την εποχή, αλλά με την ανάγκη του ανθρώπου να μπορεί να εκφράζεται και να ζει ελεύθερος. Φυσικά στην εποχή της Γαλάτειας όλα μοιάζουν αδύνατα να συμβούν μιας και η γυναικεία υπόσταση, δεν έχει καμία αξία-πέρα από την προφανή. Αλλά μέσα από αυτή την οπτική, ήθελα να δώσω την αίσθηση πως τίποτε δεν είναι αδύνατο να συμβεί όταν έχουμε όνειρα, όταν αγαπάμε τον εαυτό μας και φυσικά, όταν οι καταστάσεις δεν δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορούμε να αντέξουμε. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να ζουν «ελεύθεροι» και αργά ή γρήγορα έρχεται αυτή η μαγική στιγμή που καλούμαστε να σπάσουμε και τα δικά μας δεσμά, για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε στη ζωή. Και έτσι πρέπει να γίνεται θαρρώ! Αλλιώς είσαι νεκρός, πολύ πριν ακόμα πεθάνεις…

Το βιβλίο έχει στοιχεία φαντασίας, ένα είδος που αγαπιέται πολύ και στην Ελλάδα. Γιατί όμως πιστεύεις ότι σε αυτή την χώρα δεν έχουν τολμήσει πολλοί συγγραφείς να εκδώσουν βιβλία αυτού του είδους;

Νομίζω πως όλο και περισσότεροι συγγραφείς επιλέγουν αυτό το είδος, και ακόμα περισσότεροι αναγνώστες το αγαπάνε! Δυστυχώς όμως δεν έχει να κάνει πάντα με τους συγγραφείς το θέμα της έκδοσης, μιας και οι εκδοτικοί μέχρι πριν από λίγα χρόνια δύσκολα διάλεγαν μια ιστορία φαντασίας γραμμένη από Έλληνα συγγραφέα. Ευτυχώς για εμάς του φανταστικού κλάδου όμως, βλέπω πως άρχισαν να δέχονται όλο και περισσότερα βιβλία μας οι εκδοτικοί και εκεί έξω, κυκλοφορούν απίστευτα διαμάντια!

Πόσο εύκολο ήταν να γράφεις για το παρελθόν;

Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν γεννήθηκες την κατάλληλη εποχή; Ότι δεν σου ταιριάζει το παρόν; Εγώ αυτό το νιώθω από πάντα…Έτσι, όταν αφέθηκα μπροστά στην μαγεία της φαντασίας, μου βγήκε πολύ φυσικά. Δεν ξέρω αν ακούγομαι γραφική ή υπερβολική, μα όλο το βιβλίο μοιάζει πια στο μυαλό μου σαν πραγματική ανάμνηση και όχι κάτι πλασματικό.

Ποιες ήταν γενικά οι δυσκολίες της συγγραφής του έργου;

Ίσως το θέμα της έρευνας θα πω…Αποφάσισα να γράψω για ένα μέρος της Σκωτίας το οποίο είχε καταγεγραμμένα αρκετά περιστατικά με καταδίκες μαγισσών τον μεσαίωνα και με συνεπήρε τόσο αυτό το κομμάτι, που κάποια στιγμή κατάλαβα πως έγραφα ιστορικό μυθιστόρημα και όχι φαντασίας. Έπειτα, ταξίδεψα η ίδια στο συγκεκριμένο μέρος -γιατί το βικιπαίδεια δεν κάλυπτε κάποια κενά μου- και τότε αντιμετώπισα την πλήρη άρνηση των κατοίκων να μιλήσουν για οτιδήποτε είχε να κάνει με εκείνα τα σκοτεινά χρόνια.(Αναλύω την εμπειρία μου σχετικά με αυτό το κομμάτι και στην αρχή του βιβλίου).Έτσι αποφάσισα πως, αφού δεν μπορώ να γράψω κάτι που να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ήταν μια υπέροχη ευκαιρία για να γίνει όπως ακριβώς το ήθελα. Δηλαδή, φανταστικό! Από εκεί και έπειτα, όλα κύλισαν πολύ πιο εύκολα όμως με τίποτα δεν θα μπορούσα να πω ότι οι δυσκολίες σταματούν ποτέ όταν γράφεις μια τόσο μεγάλη σειρά.

Γνωρίζω ότι θα ακολουθήσουν άλλα 6 μέρη. Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις μια σειρά;

Αρχικά όλο αυτό ξεκίνησε ως πλοκή για ένα βιβλίο. Όμως όταν το τελείωσα και έγραψα το τέλος, δεν ένιωθα καθόλου ικανοποιημένη. Έπειτα έγινε τριλογία αλλά και πάλι, αισθανόμουν πως κάτι έλειπε. Όταν αποφάσισα πως η ιστορία θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί σε ακόμα περισσότερα βιβλία τότε κατάλαβα ότι ναι, αυτό ήταν που έπρεπε να έχω κάνει απ’ την αρχή. Όμως και τότε, και για τα επόμενα 5 χρόνια, έγραφα το δεύτερο βιβλίο της σειράς για να βγει πρώτο, με την ιστορία της Γαλάτειας, να αναφέρεται μονάχα σαν flashback.5 χρόνια έγραψα 6 βιβλία τα οποία τελειώνοντάς τα δεν με γέμιζαν αυτό το όμορφο αίσθημα της πληρότητας που συνήθως νιώθεις όταν ολοκληρώνεις ένα έργο…Ώσπου ένα βράδυ και αφού είχα τελειώσει ένα ακόμα βιβλίο, είδα στο όνειρό μου την Γαλάτεια να μου ζητάει να γράψω για εκείνη. Φυσικά δεν είμαι τρελή ? ξέρω πως ήταν το υποσυνείδητό μου που ούρλιαζε το καημένο αλλά εγώ είχα τ’ αυτιά μου κλειστά. Την ιστορία της Γαλάτειας την γνώριζα απ’ έξω μιας και για να γράψεις flashback είναι απαραίτητο. Και έτσι, γεννήθηκε το πρώτο αυτό βιβλίο που όταν έγραψα τη λέξη τέλος, ένιωσα την μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχω νιώσει ποτέ στη συγγραφή!

Τι είδος βιβλίων αγαπάς;

Φυσικά λατρεύω τα βιβλία φαντασίας! Αλλά μου αρέσουν πολύ και τα παιδικά βιβλία, τα ψυχολογίας και γενικά ότι έχει να μου δώσει θετική ενέργεια και ώθηση. Διαβάζω όμως τα πάντα γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβει κάποιο και πραγματικά, έτσι έχω ανακαλύψει θησαυρούς!

Αυτή την εποχή και με τον Covid ποιες μέθοδοι πιστεύετε ότι είναι οι καλύτερες ώστε ένας ανερχόμενος συγγραφέας να προωθήσει το βιβλίο του;

Με covid ή όχι, πλέον δεν έχει καμιά σημασία μιας και τα social έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Άρα σαφώς και θεωρώ ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος. Τώρα, εάν πετυχαίνει πάντα; Δεν μπορώ να ξέρω μιας κι εγώ είμαι από αυτούς, που ακόμα μαθαίνει πώς να το κάνει όλο αυτό. Έπειτα, οι γνωριμίες πάντα έπαιζαν ρόλο στην προώθηση όπως και φυσικά εάν υπάρχει κάποια οικονομική άνεση ώστε ο συγγραφέας να επενδύσει στο μάρκετινγκ του εκάστοτε βιβλίου του. Δεν είμαι ειδικός και υπάρχουν εκεί έξω τόσοι πολλοί, καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα, για να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές ?

Με ποια αφορμή καταλάβες πως αγαπάς τις λέξεις;

Όταν μια φορά θέλησα να εξηγήσω στην μητέρα μου πως ένιωθα για μία κατάσταση, αλλά δεν τα κατάφερνα με τα χείλη. Κάθισα ένα ολόκληρο βράδυ και έγραψα ένα σωρό πράγματα και κάθε λέξη, αντικαθιστούσε μέσα μου κι ένα κομμάτι από αυτά που νόμιζα ότι είχα χάσει. Έτσι ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι για μένα και από τότε, δεν έπαψα ποτέ να καταγράφω τα πάντα!

Επόμενα συγγραφικά όνειρα;

Φυσικά να ολοκληρώσω τη συγγραφή όλων των βιβλίων της σειράς Ψυχές στον χρόνο! Πέρα από τα 7 βιβλία υπάρχουν στο πρόγραμμα και ακόμα 3 (τουλάχιστον) prequel, τα οποία απλά συμπληρώνουν την ιστορία και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν πολύ! Υπάρχει ένα αισθηματικό βιβλίο -άσχετο με τη σειρά- που βρίσκεται στα σκαριά, μία ακόμη αισθηματική ιστορία που όμως θα διαδραματίζεται στην Βικτωριανή εποχή, 3 παιδικά παραμύθια και ένα ακόμη εφηβικό βιβλίο. Αυτά μέχρι να ξυπνήσω ένα πρωί και να πω: Α! Θα γράψω ΚΑΙ γι’ αυτό ? (οτιδήποτε εκτός από αστυνομικό)

Sylvia Macray, Ψυχές στον χρόνο, εκδόσεις Πηγή, 2020