Θεοδοσία Αριστοδήμου: “Στον συγγραφικό χώρο μας ενώνει όλους η αγάπη για την συγγραφή”

Είναι γνωστό πως λατρεύω ό,τι έχει σχέση με το Παρίσι. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν που είδα τον τίτλο και την περίληψη του πρώτου βιβλίου της Θεοδοσίας, «Επτά εισιτήρια… ένα ταξίδι» ενθουσιάστηκα. Διαβάζοντας το δικαιώθηκα. Ταξιδιάρικο, ξέγνοιαστο, ρομαντικό και ταυτόχρονα αστείο μου θύμισε στιγμιότυπα διακοπών με την δική μου παρέα. Σήμερα θα κάνουμε #sociallize μαζί της για να την γνωρίσουμε καλύτερα και την ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που διέθεσε.

  • Θα ήθελα να μας παρουσιάσεις με δικά σου λόγια την ιστορία του πρώτου σου βιβλίου.

Χαίρομαι πάρα πολύ που σε ενθουσίασε το πρώτο μου βιβλίο και που η ιστορία του σε ταξίδεψε προκαλώντας σου αυτά τα όμορφα συναισθήματα. Χαίρομαι που δικαιώθηκε η επιλογή σου, αυτό για εμένα είναι μια επιβράβευση. Είναι ένα ταξιδιάρικο μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που θα σας ταξιδέψει από τα πανέμορφα Τρίκαλα στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, μέσα από μία παρέα φοιτητών, τρία αγόρια και τρία κορίτσια, μαζί με το νέο μέλος της παρέας που ξεκινάνε για το συναρπαστικό ταξίδι προς το ρομαντικό Παρίσι γεμάτο περιπέτεια, διασκέδαση, έρωτες, προδοσίες, συνομωσίες και νέες γνωριμίες. Κάποια στιγμή οι διακοπές τους… θα μετατραπούν σε εφιάλτη, γιατί μετά από μικρά συμβάντα που θα ζήσουν οι ήρωες μας θα συμβεί το τελικό χτύπημα που θα τους εγκλωβίσει στο Παρίσι, προσπαθώντας να βρούνε λύση για να επιστρέψουν πίσω στη πατρίδα τους. Τι συνέβη; Θα επιστρέψουν όλοι ή μήπως όχι; Τα ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από της σελίδες του βιβλίου. Οι ήρωες του είναι υπαρκτά πρόσωπα που μπορεί ο κάθε αναγνώστης και αναγνώστρια να ταυτιστεί με ένα από αυτούς.

  • Με ποια αφορμή ξεκίνησες να την γράφεις;

Αφορμή ήταν το δεύτερο ταξίδι μου στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στα Τρίκαλα. Επηρεασμένη από την ρομαντική πόλη και τα γεγονότα που έζησα τόσο στο Παρίσι αλλά και στα Τρίκαλα, άρχισα να μεταφέρω όλα όσα έγιναν στο χαρτί. Έτσι δημιουργήθηκε η ιστορία του μυθιστορήματός μου που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

  • Είσαι πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας. Τι θα συμβούλευες έναν συγγραφέα που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα;

Θα τον/την συμβούλευα να αγαπήσει και να πιστέψει στο έργο του, ασχέτως αν σε κάποιους ή σε κάποιο εκδοτικό δεν αρέσει. Να μην απογοητευτεί, αν υπάρξουν δυσκολίες και να συνεχίσει μέχρι να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

  • Πόσο στρωμένος με ροδοπέταλα είναι ο κόσμος των εκδόσεων;

Ο κόσμος των εκδόσεων όπως και οι περισσότεροι δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα, ειδικά στην αρχή, αλλά δεν θεωρώ πως είναι και το πιο σημαντικό. Αυτό που πρέπει να έχεις είναι πίστη σε εσένα, σε αυτό που κάνεις και πείσμα.  Φτάνει να το κάνεις για σένα και επειδή το αγαπάς.

  • Τα βιώματα ή η φαντασία είναι η κύρια πηγή έμπνευσης σου;

Πιστεύω πως είναι και τα δύο, το ένα συμπληρώνει το άλλο και είναι βασικό στοιχείο για το είδος του βιβλίου που θα γράψω.

  • Γνωρίζω ότι έχεις παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Σε βοήθησαν στην γραπτή σου έκφραση;

Με βοήθησαν πάρα πολύ τα μαθήματα δημιουργικής γραφής ως προς το να εξελιχθώ και να εμπλουτίσω της γνώσεις μου σαν συγγραφέας. Εδώ, αν μου επιτρέπεις ευχαριστώ πολύ την ταλαντούχα συγγραφέα/εκδότρια και φίλη Μαρία Στυλιανού για αυτά τα μαθήματα. Πήρα το πιστοποιητικό παρακολούθησης και είμαι πολύ χαρούμενη.  Στο νέο βιβλίο μου που γράφω, έχω υλοποιήσει όλα όσα έμαθα σε αυτά τα μαθήματα.

  • Επίσης στηρίζεις τις κυκλοφορίες βιβλίων πολλών αξιόλογων συγγραφέων. Θεωρείς ότι στον χώρο της συγγραφής υπάρχει ανταγωνισμός;

Πάντα στήριζα βιβλία πολλών συγγραφέων και πριν εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο και θα συνεχίζω να στηρίζω συγγραφείς. Έχω διαβάσει αξιόλογα βιβλία από ταλαντούχους συγγραφείς. Πιστεύω πως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει ανταγωνισμός, αν και έχω την αίσθηση πως στον συγγραφικό χώρο υπάρχει στον ελάχιστο βαθμό, γιατί κυριαρχεί η μεγάλη αγάπη που μας ενώνει όλους, αυτή για το βιβλίο. Ο κάθε ένας έχει την δική του αξία ως συγγραφέας των δικών του βιβλίων. Εγώ προσωπικά δεν τον βίωσα μέχρι στιγμής τουλάχιστο.

  • Ετοιμάζεις κάτι νέο;

Συνεχίζω να γράφω το δεύτερο μου βιβλίο, το οποίο ανήκει στο είδος μυστηρίου και φαντασίας. Οι ήρωές μου είναι τρεις, ένας άντρας και δύο γυναίκες που μπλέκονται σε ένα μυστήριο στην αιώνια πόλη, δηλαδή τη Ρώμη. Για να λύσουν το μυστήριο θα πρέπει να βρούνε τα στοιχεία που είναι διασκορπισμένα σε διάφορες χώρες. Ξεκινάνε από την Αθήνα, πάνε στην Κύπρο για επαγγελματικό σκοπό κι εκεί βρίσκουν το πρώτο στοιχείο που θα τους οδηγήσει στη Ρώμη. Τα στοιχεία θα σχετίζονται με τις πόλεις που βρίσκονται ή μήπως όχι; Μυστικά από το παρελθόν, στοιχειωμένα κτίρια και όχι μόνο ξεδιπλώνονται στην ιστορία. Είναι ένα μυστήριο που ταξιδεύει ανά τους αιώνες. Άγνωστα μέρη και αξιοθέατα που κρύβουν πίσω τους μια άλλη ιστορία. Μόνο αυτά μπορώ να αποκαλύψω μέχρι στιγμής. Λόγω έλλειψης χρόνου και μεγάλης έρευνας δεν κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021, αλλά είμαι αισιόδοξη πως στα μέσα της νέας χρονιάς 2022 θα βρεθεί στα χέρια του αναγνωστικού κοινού.

Τέλος, θέλω να σου ευχηθώ καλοτάξιδο το δεύτερο βιβλίο σου και να σε ευχαριστήσω ολόψυχα για αυτή την υπέροχη συνέντευξή και για την στήριξή σου προς εμένα και το βιβλίο μου. Τα φιλιά μου και την αγάπη μου.

Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ Θεοδοσία μου!

Θεοδοσία Αριστοδήμου, Επτά εισιτήρια… ένα ταξίδι, Χατζηλάκος, 2019

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Γιάννης Λαζαρίδης: '' Η συγγραφή είναι ένας παράλληλος κόσμος στον οποίο μπορώ να ταξιδεύω κάθε φορά...
Κώστας Γροσομανίδης: ''Σκοπός του έργου είναι να προβληματίσει και να παρακινήσει νέες ερωτήσεις για...
Χριστίνα Σουτζή: Με μόνο μερικές λέξεις μπορείς να ταξιδέψεις νοητά σε έναν διαφορετικό κόσμο
Μιχαήλ Σιδηρόπουλος: ''Το ταξίδι της συγγραφής μου δίνει την ενέργεια να προσπαθήσω να αφιερώσω περι...
Stephen King:Τρία κορυφαία μυθιστορήματα του σύγχρονου βασιλιά του τρόμου
''Άμλετ'': Ενδοσκόπηση στο θεατρικό διαμάντι του William Shakespeare
Ελευθερία Τσιντάρη: "Μου αρέσει να φτιάχνω ήρωες αληθινούς"
Βαγγέλης Ιωσηφίδης: "Όλοι μας θέλουμε να ακούμε και να διαβάζουμε ιστορίες"
Νίκος Ηλιάδης:''Η Ελλάδα είναι ικανή να αφήσει το δικό της στίγμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα''
Χρήστος Μπακοστέργιος: "Το είδος fantasy εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας"