
Ο Θοδωρής Καραδιαμαντής έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία. Παράλληλα, ασχολείται µε τη λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόµου, έχοντας δημοσιεύσει διάφορα διηγήµατα σε ανθολογίες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για το ολοκαίνουριο πόνημα του με τίτλο ” ο Άρχοντας του Αίματος “, το ταξίδι του στο συγγραφικό κόσμο, αλλά και την απαράμιλλη αγάπη, που τρέφει για τον… τρόμο !!!
Καλησπέρα Θοδωρή ! Σε καλωσορίζουμε στο Sociall !
Καλησπέρα ! Τιμή μου ! Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας.
Σύστησε μας με δικά σου λόγια τον ‘’ Άρχοντα του Αίματος ‘’.
Ο ” Άρχοντας του Αίματος ” είναι το δεύτερο μου μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ” Πηγή ”. Είναι μια ιστορία τρόμου και φαντασίας. Ο αναγνώστης ακολουθεί τις ιστορίες δυο χαρακτήρων, του Μύρωνα και του Περικλή, με τον πρώτο να πάσχει από μια ανίατη ασθένεια του αίματος και να οδηγείται σε ένα παράδοξο σταυροδρόμι για να απαλλαγεί από αυτήν και από την άλλη τον Περικλή, έναν θρησκόληπτο ζηλωτή, που τάσσεται σε μια προσωπική του σταυροφορία για να εξαγνίσει τον κόσμο από το κακό και την αμαρτία. Αυτή η έντονη δραστηριότητα στα βράδια της πόλης όμως θα τραβήξει την προσοχή μιας ακόμη πιο σατανικής παρουσίας και σε αυτά τα πλαίσια, εξελίσσεται η πλοκή του μυθιστορήματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιστορία με φαντασία, τρόμο, μαύρη μαγεία και βρικόλακες.

Προέκυψε κάποιο κίνητρο, που σε ώθησε στη δημιουργία του μυθιστορήματος σου ?
Όταν είχα δει την ταινία ” Τhe Lost Boys ”, είχα πει ότι θέλω να ασχοληθώ με μια ιστορία, που να συμπεριλαμβάνει βρικόλακες. Το ” Salem’s Lot ” του Stephen King ήρθε για να ενισχύσει αυτήν την ιδέα. Ήθελα μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στο είδος και μια ιστορία, που να μπορεί να διαδραματίζεται στο ελλαδικό χώρο, χωρίς όμως να ξενίζει τον αναγνώστη.
Πόσο δύσκολο ήταν να γράψεις για έναν νεαρό, ο οποίος υποφέρει από μια σπάνια ασθένεια του αίματος ?
Αρκετά ! Ειδικά το να αποτυπώσεις τον εσωτερικό κόσμο ενός τέτοιου χαρακτήρα. Δεν ξέρω κατά πόσο τα κατάφερα, άλλα έβαλα τα δυνατά μου.
Πως αποφάσισες να ορίσεις την Μέμφιδα ως τον τόπο διεξαγωγής των γεγονότων της ιστορίας σου ?
Χρειαζόμουν έναν καμβά για να απλώσω την ιστορία μου. Ένα μέρος, που θα το έκοβα και θα το έραβα στα μέτρα μου και θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην πλοκή, όπως για παράδειγμα το ” Gotham ”, που είναι μια φανταστική πόλη. Έτσι, δημιούργησα την ” Μέμφιδα ”, μια ρεαλιστική απεικόνιση πόλης, που είναι πιο προσιτή στα ελληνικά δεδομένα.
Τι ελπίζεις να αποκομίσει το αναγνωστικό κοινό από το βιβλίο σου ?
Μου αρέσει να γράφω ιστορίες, που θέλω να διαβάσω. Αυτός είναι πάντα ο γνώμονας μου όταν ξεκινάω να γράψω κάτι καινούργιο. Φτιάχνω μια πλοκή, που θα έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ροή και δράση, που θα έκανε εμένα ως αναγνώστη να περάσω καλά. Ελπίζω και το κοινό να αποκομίσει κάτι ανάλογο.
Θοδωρή, πως ξεκίνησε το ταξίδι σου στο μονοπάτι της συγγραφής ?
Όταν διάβαζα σε νεαρή ηλικία βιβλία, που ήταν γεμάτα από ιστορίες φαντασίας και τρόμο, μου ήρθε μια αναλαμπή και σκέφτηκα το προφανές : ” Αυτές τις ιστορίες κάποιοι κάθονται και τις γράφουν ! ” Μου φαινόταν πολύ διασκεδαστικό να γράφεις διάφορες ιστορίες με μάγους, σπαθιά και παράξενους κόσμους κι έτσι το δοκίμασα. Ξεκίνησα με μικρότερες ιστορίες και σταδιακά, εξελίχτηκα.

Από ποιους συγγραφείς αντλείς έμπνευση για τα βιβλία σου ?
Σίγουρα όλα τα ιερά τέρατα: Lovecraft, Derleth, Tolkin, Robert E. Howard, King, George R.R.Martin, M. Mourcock, Poe, κτλπ., έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Λατρεύω τον Mike Mignola, δημιουργό των comic ” Hell boy ” και πολλών άλλων ιστοριών…τον Alan Moore, τoν Stan Lee και τoν Frank Miller.
Ποιο ρόλο διαδραματίζει η λογοτεχνία τρόμου στη ζωή σου ?
Μπήκα στον κόσμο της λογοτεχνίας μέσω του τρόμου όταν διάβασα το ” Κάλεσμα του Cthulu ” για πρώτη φορά. Έκτοτε, συνέχισα να εξερευνώ και να μην χορταίνω το είδος. Δεν ξέρω, έχει κάτι το μαγικό…κάτι το ιδιαίτερο ! Όσο κι αν διαβάζω κι άλλα είδη λογοτεχνίας, πάντα θα επιστρέφω στον τρόμο.
Στο βιογραφικό σου διάβασα ότι είσαι απόφοιτος του τμήματος της αγγλικής φιλολογίας. Πως ωφελεί τα παιδιά η επαφή με την αγγλική γλώσσα ?
Η λογοτεχνία είναι έκφραση της γλώσσας και σίγουρα η αγγλική λογοτεχνία μας έχει δώσει παραπάνω από αρκετά αριστουργήματα, που αποτελούν έμπνευση. Eνδεικτικά, ξεχωρίζω τα έργα του Fawkner, το ” Moby Dick ” του Mellville, Harper Lee, Dickens, Shelley, Stoker, κτλπ., που πιστεύω όλοι πρέπει να διαβάσουν. Αλλά, τυγχάνει επίσης η αγγλική γλώσσα να είναι και η Lingua Franca της εποχής μας, άρα και γέφυρα ανάμεσα σε λογοτεχνικά κείμενα απ’ όλο τον κόσμο. Λειτουργεί και ως εργαλείο να διαβάσουμε και να ανακαλύψουμε πολιτισμούς και κείμενα έξω από τα όρια της ίδιας της γλώσσας.
Έχεις επόμενα συγγραφικά σχέδια ?
Ναι, πάντα υπάρχουν διάφορες ιδέες, που τις αφήνω να ωριμάσουν. Αν το κάνουν, αυτό σημαίνει ότι μπορώ να προχωρήσω με αυτές. Έχω μια ιστορία, που εξελίσσεται στο μυαλό μου, άλλα είναι νωρίς να πω κάτι άλλο.

Θέλoυμε να σ’ ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διέθεσες ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη ! Ευχόμαστε να συνεχίσεις να μας μεταφέρεις σε κόσμους φανταστικούς !
Εγώ ευχαριστώ ! Ήταν χαρά μου να είμαι μαζί σας. Εύχομαι κάθε καλύτερο σε εσάς και τους αναγνώστες σας !
Βιβλιογραφία
To πλάσμα που δεν έπρεπε να υπάρχει


Facebook: Θοδωρής Καραδιαμαντής
Instagram: @thodoris_karadiamantis
Πηγές φωτογραφιών: Instagram | Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Η Άρτεμις Δεβελιάδη έχει σπουδάσει βοηθός βρεφονηπιοκόμων σε δημόσιο ΙΕΚ. Αγαπάει τη μουσική, τον κινηματογράφο το θέατρο και την λογοτεχνία. Παράλληλα, δηλώνει φανατική λάτρης του Harry Potter, του χειμώνα, αλλά και της καταγραφής όμορφων αναμνήσεων με αγαπημένους ανθρώπους.