Τρία βιβλία που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές

Τα βιβλία έχουν τη μαγική ικανότητα να μας ταξιδεύουν στη πιο μακρινή χώρα του κόσμου, δίχως να κάνουμε βήμα. Εκτός από αυτό, όμως, μπορούμε να βρεθούμε και σε άλλες εποχές διαβάζοντας ιστορίες που εκτυλίσσονται δεκαετίες πριν ή ακόμα και αιώνες! Ωστόσο, μια μεγάλη συγγραφική πρόκληση είναι όταν ο συγγραφέας του σήμερα αποφασίζει να γράψει μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε χρόνια μακρινά. Με τη κατάλληλη έρευνα, με ερωτήσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έζησαν σε αυτές τις εποχές κατορθώνει να μεταδώσει πλήρως το χρονικό πλαίσιο της ιστορίας που αφηγείται και ο αναγνώστης διαβάζοντας το παίρνει μια ιδέα για τη ζωή σε αλλοτινά χρόνια.

Θα σας παρουσιάσω λοιπόν τρία βιβλία γραμμένα τη σύγχρονη εποχή που κατάφεραν να γίνουν οι ιδανικότερες χρονομηχανές και που αξίζει να διαβάσετε.

https://www.instagram.com/p/CBK7fd9g-Ne/

Ένα φιλί από τον κύριο Φιτζέραλντ: όπως μαρτυρά και ο τίτλος μιλά για τη δεκαετία του 20, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, της τζαζ και των μυθικών πάρτι και που διαπρέπει συγγραφικά ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Σε αυτό το κλίμα, μια νεαρή κοπέλα παλεύει να πραγματοποιήσει το όνειρο της να σπουδάσει ιατρική σε μια εποχή που κάτι τέτοιο θεωρούταν αδιανόητο. Μετά από αρκετά εμπόδια γίνεται δεκτή, αλλά η οικογένεια της απομακρύνεται και για να ανταπεξέλθει οικονομικά, πιάνει δουλειά στα γεμάτα λάμψη, μπαλέτα Ζίγκφελντ Φολις. Σε μια άκρως συντηρητική και γεμάτη στερεότυπα εποχή, η ηρωίδα καταφέρνει να ρισκάρει για τα όνειρα της χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της. Στην αφήγηση αποδίδονται πλήρως εκείνα τα εκ πρώτης όψεως λαμπερά, μα δυστυχώς σκληρά και με πολλές διακρίσεις χρόνια του αμερικανικού ονείρου. Η συγγραφέας έκανε εξονυχιστική έρευνα σε εκείνη την δεκαετία καθώς αναφέρει μέχρι και τραγούδια της εποχής. Διαβάζεται ιδανικά ακούγοντας αυτά τα τραγούδια και το soundtrack της ταινίας Great Gatsby.

https://www.instagram.com/p/ByhWpOGCqlN/

Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων: ένα εκ πρώτης όψεως ογκώδες και πολυσέλιδο μυθιστόρημα που όμως διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα λόγω της γραφής του Guenassia. Οι δεκαετίες του 50 και του 60 στη Γαλλία παρουσιάζονται μέσω των ηρωών θαμώνων του μπιστρό Balto. Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες με το δικό τους ταμπεραμέντο τους ενώνει η αγάπη τους για το σκάκι και το ότι είναι αθεράπευτα αισιόδοξοι. Μέσω των παρτίδων τους ξεδιπλώνεται η ιστορία της Γαλλίας και όχι μόνο. Η ανακάλυψη του ροκ-εν-ρολ, η λατρεία για το ποδοσφαιράκι, τα χρόνια της αποικιοκρατίας, ο πόλεμος στην Αλγερία, ο Μάης του 68, ο Σαρτρ και άλλοι συγγραφείς της εποχής είναι μόνο μερικά από τα θέματα που παρουσιάζονται. Με την αμεσότητα του συγγραφέα στην αφήγηση θα νιώσετε πως ζείτε και εσείς σε αυτήν την εποχή.

Αν με ξεχάσεις: μια επική ιστορία αγάπης που ξεκινά τη δεκαετία του 60 σε ένα παραθαλάσσιο μέρος στη Κροατία για να φτάσουμε στο σήμερα. Ένας δυνατός έρωτας που παρουσιάζεται με όμορφες εικόνες βγαλμένες από τη θάλασσα και την εποχή του καλοκαιριού. Μέσα σε αυτό το ονειρικό σκηνικό που πλαισιώνουν στίχοι από ποιήματα του Pablo Neruda παρουσιάζονται και τα ταραχώδη χρόνια της Κροατίας τη δεκαετία του 90. Μια διαδρομή ζωής δυο ανθρώπων που χάνονται και ξαναβρίσκονται συγκινώντας και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, που ταξιδεύει νοητά από το 1960 μέχρι τις μέρες μας με απόλυτη ακρίβεια στη περιγραφή των δεκαετιών.

Αναζητήστε τα βιβλία:

  • Natasha Lester, Ένα φιλί από τον κύριο Γκάτσμπυ, Διόπτρα, 2018
  • Jean- Michel Guenassia, Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, Πόλις, 2011
  • Natasha Dragnic, Αν με ξεχάσεις, εκδόσεις Πατάκη, 2015

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά