Συνέντευξη | Βάσω Κανιώτη: “Το να είσαι δημιουργικός απαιτεί πολύ χρόνο από τη ζωή σου”

Είχα την ιδιαίτερη χαρά πριν μερικούς μήνες να δώσω την δεύτερη συνέντευξη μου για Το πιο μελωδικό ρεφρέν, το πρώτο μου βιβλίο, στη Βάσω Κανιώτη. Αυτή την φορά οι ρόλοι αντιστρέφονται και θα μιλήσει εκείνη σε εμένα. Δραστηριοποιείται στην ποίηση, στη στιχουργική, στην ζωγραφική, στην αρθρογραφία και είναι και ραδιοφωνική παραγωγός στο Joy radio. Μιλάει στο Sociall.gr για το πώς καταφέρνει να συνδυάζει τις τέχνες, για την ποίηση που αγαπάει, για τους στίχους των τραγουδιών που έχει γράψει καθώς και για το πώς βλέπει το βιβλίο στην Ελλάδα του σήμερα.

Βάσω μου σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Θα ήθελα ξεκινώντας να μου πεις λίγα πράγματα για εσένα.

Καλώς βρεθήκαμε γλυκιά μου Μαίρη και σε ευχαριστώ για την φιλοξενία. Ποτέ δε μου άρεσε να μιλώ για μένα γιατί από παιδί υπήρξα πολύ εσωστρεφές άτομο, σε σημείο που έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου να περνώ απαρατήρητη από τους πάντες, κάτι που άλλαξε κατά πολύ στην μετέπειτα ζωή μου. Είμαι η Βάσω Κανιώτη, λοιπόν, αγαπώ οποιαδήποτε μορφή τέχνης μπορεί να γεννηθεί μέσα από δυο χέρια, με ιδιαίτερη αδυναμία όμως την τέχνη της ποιήσεως. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα θα υπήρχε γύρω μου ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι, ώστε να αποτυπώσω πάνω του οποιαδήποτε σκέψη ταλάνιζε το μυαλό μου, αυτό στην πορεία εξελίχθηκε, μέχρι σήμερα που οι ποίηση και οι στίχοι για μένα έγιναν το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού μου. Μόνο μέσα από αυτή αναπνέω, ευτυχώ, λυτρώνομαι. Μια εξίσου μεγάλη αγάπη για μένα είναι και η ζωγραφική, περνώ αρκετές ώρες με λερωμένα χέρια από μπογιές μπροστά σε έναν καμβά. Αρθρογραφώ σε κάποια καλλιτεχνικά sites, κάνω μια εκπομπή στο ραδιόφωνο και μια εκπομπή στο κανάλι μας στο Youtube, οι οποίες πραγματεύονται και οι δυο την μουσική και την λογοτεχνία.

Πώς συνδυάζονται όλες αυτές οι δημιουργικές αγάπες;

Ο Πλάτωνας έχει πει ότι η ζωγραφική είναι η ποίηση που σιωπά και ποίηση η ζωγραφική που μιλάει. Γενικότερα θεωρώ ότι όλες οι τέχνες είναι αλληλοεπηρεαζόμενες και αλληλεξαρτώμενες. Το να είσαι δημιουργικός είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο από την ζωή σου και πολλά κομμάτια από την ψυχή σου, το αποτέλεσμα σε ανταμείβει όμως, όταν καταφέρνεις και ”αδειάζεις” το μέσα σου, όταν διοχετεύεις όλη σου την ενέργεια στην δημιουργία, όταν γεννάς από τα δυο σου χέρια ένα καινούριο έργο.

Ήσουν από τα άτομα που η καραντίνα αύξησε την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα;

Η καραντίνες που βιώσαμε ήταν περίοδοι της ζωής μας αναγκαστικού εγκλεισμού και ο αναγκαστικός εγκλεισμός φέρνει άσχημα συναισθήματα, κακή ψυχολογία, πεσμένη διάθεση. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, για μένα οι τέχνες έγιναν οι ”έξοδοι κινδύνου΄΄ μου ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω σε όλο αυτό το δύσκολο κομμάτι της απομόνωσης.

Ποιος είναι ο/η πιο αγαπημένος/η σου ποιητής/ποιήτρια;

Υπάρχουν πολλοί στη λίστα μου, εγχώριοι και μη. ‘Αντρες, γυναίκες… Πάντα στην καρδιά μου όμως περίοπτη θέση θα έχει ο Τάσος Λειβαδίτης. Εκείνος ο ποιητής που ύμνησε τον έρωτα και την επανάσταση ακριβώς με τον ίδιο ρομαντικό τρόπο. Όλη μου η εφηβεία ήταν γεμάτη από εκείνον και τους στίχους του.

Το τραγούδι Κοράλλια σε ερμηνεία του Αχιλλέα Μωραΐτη που έχεις επιμεληθεί στιχουργικά έχει αγαπηθεί πολύ. Πώς νιώθεις όταν οι στίχοι σου γίνονται τραγούδι;

Τους συγκεκριμένους στίχους τους είχα εμπιστευτεί στον Αχιλλέα πολύ καιρό πριν, ώσπου να έρθει η κατάλληλη στιγμή και να ντυθούν με νότες από τα χέρια του Αχιλλέα. Ένα τραγούδι που και οι ίδιοι αγαπήσαμε πολύ αλλά και ο κόσμος και νιώθουμε ευγνώμονες για αυτό. Βέβαια με τον Αχιλλέα έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα τραγούδια. Το συναίσθημα κάθε φορά είναι μοναδικό. Οι στίχοι από μόνοι τους κρύβουν έναν λυρισμό από πίσω τους κι όταν ο εκάστοτε μουσικός μπορέσει και τον ”ακούσει” και τον ανακαλύψει είναι κάτι που το θαυμάζω αμέριστα. Θεωρώ ότι οι στίχοι μου παίρνουν άλλοι υπόσταση όταν ντύνονται αξιόλογες μελωδίες.

Έχεις συναναστραφεί με πολλούς εκπροσώπους του βιβλίου. Τι άποψη έχεις σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται το βιβλίο στην Ελλάδα και ειδικά στις εποχές μας;

Η αλήθεια είναι, όπως είπες κι εσύ, ότι επειδή συναναστρέφομαι με ανθρώπους της λογοτεχνίας έχω να σου πω ότι κάθε μέρα αλλάζω και γνώμη για το πώς αντιμετωπίζεται το βιβλίο στον τόπο μας και στις μέρες μας. Είναι μέρες που βλέπω ανθρώπους να αγαπούν, να σέβονται, να προσεγγίζουν την λογοτεχνία και είναι και μέρες που βλέπω να τους αφήνει παγερά αδιάφορους όλο αυτό. Προτιμούν να γεμίζουν τον χρόνο με άλλα πράγματα, περισσότερο διασκεδαστικά και ψυχαγωγικά για αυτούς. Η χρήση του ίντερνετ και τον social media φυσικά είναι κάτι που τρώει άπλετο χρόνο, ειδικά από τους νέους. Αυτά σε ότι αφορά το αναγνωστικό κοινό. Αν με ρωτάς πως αντιμετωπίζεται από τους συγγραφείς θα σου πω, με χαρά, ότι έχουμε πληθώρα συγγραφικών απόπειρων και αυτό, εν μέρη, είναι αρκετά καλό. Αν με ρωτάς πώς αντιμετωπίζεται από τους εκδοτικούς θα σου πω ότι είναι μια καθόλα της δακρύβρεχτη και πονεμένη ιστορία.

Βάσω Κανιώτη

Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με κάποιο άλλο είδος πχ. πεζογραφία;

Τα ποιήματα μου τείνουν προς τον πεζό λόγο. Είναι αρκετά μεγάλα, δεν έχουν μέτρο, οπότε μπορούν εύκολα να θεωρηθούν και πεζογραφήματα. Έχω ολοκληρώσει πρόσφατα μια συλλογή διηγημάτων. Νομίζω μέχρι εκεί φτάνουν οι συγγραφικές μου δυνατότητες. Για την ώρα τουλάχιστον.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ονειρεύομαι πολύ, δεν σχεδιάζω ποτέ. Θέλω απλά να μπορώ να γελάω πολύ και συχνά, με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται! Να συνεχίζω να ταλαιπωρώ τις λέξεις, να συνεχίζουν και εκείνες να με βασανίζουν. Να είμαι καλά να μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας την αγάπη μου για τις τέχνες.

Ευχαριστώ πολύ!

Μίνι βιογραφικό
Είμαι η Βάσω Κανιώτη και γεννήθηκα κάποιον Δεκέμβριο στο Αγρίνιο. Από την ενηλικίωσή μου και έπειτα ζω στην Αθήνα. Ασχολούμαι με την τέχνη της ποιήσεως από τα μαθητικά μου χρόνια, γράφοντας και διαβάζοντας αρκετά. Πλέον στη ζωή μου έχω βάλει τις τέχνες πιο εντατικά, προχωρώντας στην έκδοση της πρώτης μου ποιητικής συλλογής, αλλά και συμμετέχοντας σε δυο ποιητικές ανθολογίες ως τώρα, επίσης έχω ολοκληρώσει και μια συλλογή διηγημάτων, η οποία θα κυκλοφορήσει εν καιρώ.  Αρθρογραφώ σε τέσσερα καλλιτεχνικά sites, αλλά έχω καταφέρει να βγάλω στην επιφάνεια τον λυρισμό που έκρυβαν οι στίχοι μου και να μελοποιήσω κάποιους από αυτούς με την βοήθεια φυσικά κάποιων εξαιρετικών μουσικών που ξεκίνησα να συνεργάζομαι μαζί τους. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει ηδύ πέντε τραγούδια στα οποία συμμετέχω στιχουργικά. Κάθε Πέμπτη απόγευμα κάνω μια εκπομπή στο ραδιόφωνο που πραγματεύεται την ποίηση και την λογοτεχνία και κάθε Παρασκευή βράδυ κάνω μαζί με τον συνεργάτη μου μια εκπομπή στο κανάλι μας στο  youtube που πραγματεύεται επίσης την ποίηση, την λογοτεχνία και την μουσική. Μια ακόμη μεγάλη μου αγάπη αλλά και ένας ακόμη σπουδαίος τρόπος έκφρασης για μένα είναι και η ζωγραφική, παίρνοντας μέρος σε διάφορες ερασιτεχνικές εκθέσεις.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά