Βιβλία για νεανικές καρδιές

Έχουν άραγε τα βιβλία ηλικιακό όριο;

Εγώ θα απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη πως όχι, δεν έχουν. Μπορούν να διαβαστούν από όποιον θέλει, που θα νιώσει το πρώτο κλικ από τη περίληψη ή από τις πρώτες σελίδες. Απόδειξη τα παγκόσμια αριστουργήματα όπως ο Μικρός πρίγκιπας που συγκινεί τον αναγνώστη είτε είναι 8 είτε ακόμα 88! Σήμερα θα σας παρουσιάσω, λοιπόν, τρεις σύγχρονες ιστορίες που εκ πρώτης όψεως απευθύνονται στο εφηβικό και νεανικό κοινό μα που στη πραγματικότητα διαβάζονται απλά από όσους έχουν νεανικές καρδιές!

Ονειρολογία

Θα είμαι ειλικρινής με κέρδισε με το που είδα τον τίτλο γιατί μου αρέσει πολύ ό,τι σχετίζεται με τα όνειρα. Το βιβλίο εξιστορεί μια σειρά μυστηριωδών και ζωντανών ονείρων που η ηρωίδα Αλις, βλέπει στον ύπνο της. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά τα όνειρα μπερδεύονται με τη πραγματικότητα και συναντά τυχαία τον Μαξ τον σύμμαχο της στις ονειρικές της περιπέτειες; Θα είναι η αρχή του χάους ή ενός μεγάλου έρωτα; Μια γλυκιά, νεανική ιστορία που περιγράφει όμορφες εικόνες με έναν τρόπο που νομίζεις πως τις βλέπεις μπροστά σου σαν φιλμ. Επίσης έχει αναφορές στη τέχνη της ζωγραφικής και στην ανάλυση ονείρων. Ονειροπόλοι, αυτό είναι το βιβλίο σας!

Lalaland

Δυο νέα παιδιά αποφασίζουν να βρουν το νησί που θα χωρέσει τα όνειρα τους, τη δική τους Lalaland μακριά από προβληματισμούς και στενοχώριες. Το πλοίο σαλπάρει με προορισμό τη Μύκονο. Καλοκαίρι, μαγικές παραλίες, διασκέδαση, αυθεντικοί χαρακτήρες που συνυπάρχουν με την απατηλή λάμψη των κοσμικών πάρτι και τους κακούς της υπόθεσης, συνθέτουν τις περιπέτειες της Λου και του Τομά. Στα plus του βιβλίου η χιουμοριστική στις σωστές δόσεις, αφήγηση και οι διάλογοι των φίλων που είναι παραστατικοί και απολαυστικοί. Αφού το διαβάσετε πολύ πιθανό να θέλετε να πάτε στη κοντινότερη παραλία για μπάνιο ή διακοπές για να ανακαλύψετε και εσείς τη δική σας Lalaland.

Χελώνες στο άπειρο

Σας έχω ξαναπεί και παλιότερα για ένα από τα βιβλία του Green (δείτε εδώ). Στο πιο πρόσφατο μεταφρασμένο βιβλίο του έχουμε μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία. Ένας εκατομμυριούχος εξαφανίζεται και η δεκαεξάχρονη Αζα μαζί με τη φίλη της αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν γνωρίζει τον γιο του και τον ερωτεύεται ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μικροβιοφοβία της και να ανακαλύψει τον εαυτό της. Μια αισιόδοξη ιστορία για τις φιλίες, τις πρώτες αγάπες και που εξηγεί ότι μπορούν να νικηθούν οι φόβοι μας. Ξεχωρίζει για τον γεμάτο συναίσθημα επίλογο του.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Λούσι Κίτινγκ, Ονειρολογία, Ψυχογιός, 2016
Αλεξάνδρα Κ, Lalaland, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
John Green, Χελώνες στο άπειρο, Ψυχογιός, 2018

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για το Βιβλίο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!