Ξεχωρίσαμε τρεις διαχρονικές φράσεις από τον Μικρό Πρίγκιπα!

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα διαχρονικότατο και παγκοσμίως γνωστό βιβλίο. Αν και γράφτηκε από τον Εξυπερί το 1943, η ιστορία αυτή παραμένει επίκαιρη και ιδανική να διαβάζεται από όλες τις ηλικίες λόγω των νοημάτων και των μηνυμάτων που περνά, καθιστώντας το ένα βιβλίο πυξίδα για όλους.

Θυμάμαι το διάβασα πρώτη φορά όταν ήμουν 14, το ξαναδιάβασα μεγαλύτερη και σίγουρα θα ακολουθήσουν και επόμενες φορές. Δεν είναι τυχαίο πως η πλειοψηφία των αναγνωστών του, υποστηρίζει πως κάθε φορά που το διαβάζει ανακαλύπτει και κάτι νέο και αυτό νομίζω είναι μέρος της μαγείας του. Επίσης, αν σε κάποιους που δεν το έχουν διαβάσει ποτέ, φαντάζει ως μια παιδική ιστορία, επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάνετε λάθος. Ποτέ δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να ανακαλύψεις ένα καλό βιβλίο!

Η κεντρική υπόθεση είναι οι ξεχωριστές περιπέτειες του μικρού πρίγκιπα με αφετηρία τη τυχαία συνάντηση του με έναν πιλότο. Δεν θα σας προδώσω περισσότερες λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς το ιδανικότερο θα είναι να τις ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο. Ωστόσο, θα σας παρουσιάσω 3 υπέροχες φράσεις που ξεχώρισα και έμειναν χαραγμένες στη μνήμη με δική μου ερμηνεία, φωτίζοντας πτυχές αυτού του έργου.

https://www.instagram.com/p/CBNL2xWJ40O/

Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: μόνο με τη καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν!

Με αυτή την όμορφη και ίσως αρκετά γνωστή φράση, τονίζεται μια γενική αλήθεια που λίγο πολύ τη ξέρουμε, αλλά πιθανόν να μας χρειάζεται μια υπενθύμιση που και που μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ότι μόνο με την καρδιά ζούμε τα πιο ακριβά συναισθήματα. Ο συγγραφέας τονίζοντας ότι την αγάπη δεν τη βλέπουμε αλλά την αισθανόμαστε, υπογραμμίζει αυτό το συναίσθημα πληρότητας που μας ξυπνά και πως μόνο με την αγάπη η ζωή μας γίνεται καλύτερη. Και φυσικά πως πρέπει να εμπιστευόμαστε τη καρδιά μας καθώς αυτή συνήθως ξέρει καλύτερα.

https://www.instagram.com/p/B_ucMBDgmLB/

Τι σημαίνει εξημερώνω; Είναι κάτι ξεχασμένο. Σημαίνει δημιουργώ δεσμούς:

Ολόκληρη η συνάντηση και στη συνέχεια η συζήτηση του μικρού πρίγκιπα με την αλεπού σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση διαβάζοντας τη. Ξεχώρισα αυτό το απόσπασμα επειδή τονίζει την ομορφιά των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και πως μόνο όταν αγαπιόμαστε πραγματικά ηρεμούμε και «εξημερωνόμαστε». Ακόμα, με το επίθετο ξεχασμένο εκφράζει και ένα παράπονο, ότι είναι μια κατάσταση που έχει παραμεληθεί και κινητοποιεί τον αναγνώστη.

Θα κοιτάζεις τη νύχτα τα αστέρια. Το δικό μου είναι μικρό, δεν μπορώ να σου δείξω πού βρίσκεται. Καλύτερα έτσι. Το αστέρι μου θα είναι για σένα ανάμεσα σε όλα τα αστέρια. Έτσι θα σ’αρέσει να κοιτάζεις όλα τα αστέρια

Ένα από τα πιο συγκινητικά σημεία. Ο πιλότος, ο συνοδοιπόρος στις περιπέτειες του μικρού πρίγκιπα από την αρχή της ιστορίας, λίγο πριν αποχωριστούν οι δρόμοι τους, μαθαίνει στο νέο του φίλο, την ομορφιά των αστεριών. Αυτό το σημείο με συγκινούσε πάντα, γιατί η συνάντηση τους οδεύει προς το τέλος, μα όπως πολύ εύστοχα τονίζει και η Μελίνα Καρακώστα, μεταφράστρια στο σημείωμα της στην έκδοση που έχω: ο πιλότος ξέρει πως θα στερηθεί τη παρουσία του μικρού του φίλου, αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να του στερήσει το γεγονός πως τον γνώρισε κι έζησε μαζί του τη μαγεία εκείνων των μοναδικών στιγμών που θα τον δικαιώνουν μια ζωή. Αυτή η φράση, συμπυκνώνει όλες εκείνες τις φορές που συναντήσαμε στη ζωή μας ανθρώπους που μας χάρισαν μαγικές στιγμές μα για κάποιο λόγο δεν βρίσκονται κοντά μας.

Αρκεί να κοιτάξουμε τα αστέρια και όλα θα πάνε καλά!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί (Antoine de Saint Exypery), Ο μικρός πρίγκιπας, εκδόσεις Πατάκη, 2019