Ζωή Κοντόγιαννου: “Κάθε παιδί είναι ένας θησαυρός που λάμπει διαφορετικά”

Η συγγραφέας  Ζωή Κοντόγιαννου έχει γράψει δυο βιβλία και ξεχωρίζει για την γεμάτη ευαισθησία γραφή της και τα τρυφερά μηνύματα που περνά σε μια εποχή που έχει ανάγκη από τρυφερότητα και ανθρωπιά. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.

  • Τι θέματα πραγματεύεται Το μπαουλάκι της αγάπης;

Το Μπαουλάκι της Αγάπης, όπως λέει και ο τίτλος, πραγματεύεται κυρίως την αρετή της αγάπης. Αγάπη για τον συνάνθρωπο σε όποια κατάσταση κι αν αυτός βρίσκεται, είτε είναι φτωχός είτε πλούσιος, είτε είναι υγιής είτε άρρωστος, είτε μας αγαπά είτε μας μισεί. Αγάπη προς τον εαυτό μας, την οικογένειά μας αλλά και τη ζωή γενικότερα. Μέσα από αυτήν την αγάπη γεννιέται και η πίστη τόσο στον Θεό όσο και στον εαυτό μας. Στη δύσκολή του στιγμή ο μικρός Φίλιππος επικαλείται τον Θεό. Η πίστη στον εαυτό του ότι μπορεί να καταφέρει να βρει το χαμένο του μπαουλάκι δεν τον αφήνει να δειλιάσει ούτε στιγμή. Στέκεται με θάρρος μπροστά στη βασίλισσα Μισητή και διεκδικεί ό,τι του ανήκει. 

Η αγάπη είναι σαν ένα μικρό μπαουλάκι, το μπαουλάκι της καρδιάς μας, που όσο κι αν την ξοδεύουμε εκείνη δεν λιγοστεύει, αντίθετα αυξάνει. Όσο δίνεις αγάπη…άλλο τόσο παίρνεις κι εσύ… Η αγάπη είναι ικανή το αδύνατο να κάνει δυνατό…

  • Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία θα πρέπει να διαβάζονται από όλες τις ηλικίες; Και αν ναι γιατί;

Τα παιδικά βιβλία είναι μια ευχάριστη και πολύ διδακτική συντροφιά για όλους, για μικρούς και μεγάλους. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν με πολύ όμορφο κι απλό τρόπο τις αξίες της ζωής και οι μεγάλοι μπαίνουν στη διαδικασία να θυμηθούν ό,τι έχουν ξεχάσει. Μην ξεχνάμε πως όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα μικρό παιδί και δεν το αφήνουμε επίτηδες να μεγαλώσει.

  • Πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων;

Η αγάπη για την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων ξεκινά κατά βάση από το ίδιο του το σπίτι. Οι γονείς του παιδιού είναι το πιο άμεσο παράδειγμα. Όταν η μαμά διαβάζει, όταν το παιδί την βλέπει συντροφιά με ένα βιβλίο, όταν νιώθει τη λαχτάρα της για το ξεκίνημα μιας νέας ιστορίας, τότε και το παιδί αυθόρμητα θέλοντας να μιμηθεί τη μητέρα του θα αρχίσει το διάβασμα. Μεγάλο ρόλο παίζει βέβαια και η επιλογή των βιβλίων για ένα παιδί. Η αγορά ενός βιβλίου θα πρέπει να έχεις ως αρχή την ηλικία του παιδιού για να γίνεται κατανοητό αλλά και τα ενδιαφέροντα του για να μην το βαριέται. Το θέμα είναι να κάνουμε μια καλή αρχή. Μετά δεν είναι δύσκολο το παιδί μας να αγαπήσει το διάβασμα. Να μην ξεχνάμε βέβαια πως και το σχολείο θα πρέπει να έχει την ευθύνη όχι μόνο να διδάξει στα παιδιά πως θα διαβάζουν αλλά ότι το διάβασμα των βιβλίων είναι φως για την ψυχή και τη ζωή τους.

  • Ποιες είναι οι δυσκολίες της συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μπει ο συγγραφέας στην ψυχούλα των παιδιών. Να γίνει όσο μπορεί και πάλι παιδί. Να θυμηθεί τι ήταν αυτό που του κέντριζε το ενδιαφέρον και με τι τρόπο. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή αγαπούσα περισσότερο τις ιστορίες που μας διηγούνταν η γιαγιά παρά τις ιστορίες που διάβαζα σε ένα βιβλίο. Η γιαγιά τα έλεγε απλά, κατανοητά, με ψυχή… Ίσως αν ο συγγραφέας μπορούσε να το πετύχει αυτό τότε σίγουρα θα έχει να κερδίσει πολλούς μικρούς αναγνώστες.

Επίσης ο συγγραφέας καλείται να διδάξει στα παιδιά μεγάλες αλήθειες κι αρετές της ζωής. Αυτό πρέπει να γίνεται με διάκριση, πολύ απλά και λυτά για να μπορούν όλες αυτές οι μεγάλες έννοιες να τρυπώνουν και να μένουν στην ψυχούλα τους.

Η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου απαιτεί μεγάλη προσοχή. Για τους ενήλικες όλα είναι αυτονόητα. Για ένα παιδί όμως τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

  • Πάμε τώρα στο άλλο σας έργο με τίτλο Μια δυνατή ψυχή. Πώς θα παρουσιάζατε με δικά σας λόγια αυτή την ιστορία;

Είναι μια δυνατή ιστορία που παραδίνει στον αναγνώστη πολλά μηνύματα ζωής. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε χρειαζόμαστε όλοι έναν ήρωα που δεν τα παρατά που παλεύει με πίστη στον εαυτό του και στον Θεό και που η αγάπη παίζει τον κυριότερο ρόλο στη ζωή του. Ο Άγγελος ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Παρόλα αυτά δεν παραιτείται από τη ζωή. Με τη δύναμη, τη μεγαλοψυχία του και το παράδειγμά του διδάσκει τόσο τους ήρωες του βιβλίου αλλά και τους αναγνώστες με τρόπο διακριτικό κι όμορφο. Είναι ένα βιβλίο που κρατάει ευχάριστη παρέα στον αναγνώστη και τον κρατά σε αγωνία μιας και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

  • Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι η αναπηρία. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα στην κοινωνία σε σχέση με το πώς την αντιλαμβάνεται;

Σίγουρα έχουν γίνει κάποια βήματα και πιστεύω πια πως ο κόσμος και γενικότερα η κοινωνία σιγά σιγά αλλάζουν την αντίληψή τους απέναντι στους ανθρώπους με τα όποια κινητικά προβλήματα, όμως θεωρώ πως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να τους δώσουμε μια αξιοπρεπέστατη ζωή.  

  • Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε ακούσει για τα έργα σας;

Δεν θυμάμαι να σου πω ένα συγκεκριμένο σχόλιο όμως χαίρομαι σαν μικρό παιδί όταν μου λένε πως το βιβλίο μου έχει μιλήσει στην ψυχή τους γιατί αυτό είναι που επιδιώκω εγώ όταν γράφω: οι λέξεις μου να μιλούν στην ψυχή όλων. Επίσης χαμογελώ όταν μου λένε πως δεν μπορούν να το αφήσουν από τα χέρια τους επειδή η ιστορία τους κρατάει σε αγωνία.

  • Καθώς είστε και εκπαιδευτικός υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξει στην εκπαίδευση;

Εγώ ανήκω στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης γι αυτό θα μιλήσω περισσότερο ως μητέρα κι όχι ως εκπαιδευτικός. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος τα παιδιά να βλέπουν τη μάθηση σαν παιχνίδι και να την αναζητούν με χαρά κι όχι να τους γίνεται εφιάλτης. Χαίρομαι πια που σήμερα υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που αγαπούν τη δουλειά τους και διδάσκουν τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης μεγάλο λάθος θεωρούσα ανέκαθεν τους βαθμούς. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ένα δέκα για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους ούτε κι ένα πέντε για να τα κάνει να νιώθουν ίσως κατώτερα ή πιο χαζά. Κάθε παιδί είναι ένας θησαυρός που λάμπει διαφορετικά…

  • Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Έχω γράψει ήδη το δεύτερο μου μυθιστόρημα και πιστεύω να πάρει κι αυτό σύντομα τον δρόμο της έκδοσης. Επίσης είναι υπό έκδοση δυο συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αλάτι στα οποία είχα την τιμή να συμμετέχω.

Βιβλία

Το μπαουλάκι της αγάπης, Iwrite, 2020

Μια δυνατή ψυχή, Υδροπλάνο, 2021

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Δημήτρης Μιχαλέτος: ''H φαντασία δίνει στον συγγραφέα μια απεριόριστη ελευθερία που του επιτρέπει να...
Χριστίνα Μαραγκάκη: "Είμαστε μια γενιά που αρέσκεται στην ευκολία της επιφανειακότητας των social me...
Φανή Οιχαλιώτη: "Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητ...
Γεωργία Κρίκη: "Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις"
Eυτυχία Μαρτινίδου: ''Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και ...
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"
''Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι'': Το βιβλίο-σταθμός στη λογοτεχνική καριέρα του Όσκαρ Ουάιλντ
Γιάννης Σταματέλλος: ''Η φιλοσοφία ανοίγει ένα νέο ορίζοντα γνώσης και ζωής''
Γιάννης Λαζαρίδης: '' Η συγγραφή είναι ένας παράλληλος κόσμος στον οποίο μπορώ να ταξιδεύω κάθε φορά...