Κατερίνα Χριστοδούλου: “Όταν αγαπάς κάτι πραγματικά μπορείς να το κυνηγήσεις”

Η Κατερίνα είναι ένα πολυτάλαντο κορίτσι. Φιλόλογος, αρθρογράφος, ποιήτρια και δημιουργός του Instagram profile The feel-ologist έχει πολλά να μας πει σε αυτή την συνέντευξη στην στήλη μας #sociallize.

 Κατερίνα μου πως προέκυψε η δημιουργία του The feel-ologist;

Ήταν μια προσπάθεια που είχα καιρό στο μυαλό μου και επιτέλους κατάφερε να υλοποιηθεί. Ο εκπαιδευτικός/ψυχαγωγικός  λογαριασμός που έχω δημιουργήσει αποσκοπεί σε συμβουλές χρήσης της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας. Πέρα όμως, από τον παιδευτικό του ρόλο , ασχολείται και με την ψυχαγωγία του αναγνώστη μου. Στο λογαριασμό, μπορεί κάποιος/α να βρει προτάσεις βιβλίων, άρθρα και ποιήματα μου.

• Πόσο εύκολο είναι ένας δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του;

Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο μιας και η σωρεία πανομοιότυπων εκπαιδευτικών λογαριασμών συνεχώς και πληθαίνει. Προσπαθείς να διατηρείς το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σου σε ένα συγκεκριμένο ύφος και τρόπο παρουσίασης, με το δικό σου μοναδικό τρόπο. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και όσο μιλάμε για εκπαίδευση δε θα έπρεπε να υπάρχει ανταγωνισμός. Δε θα «έπρεπε», αλλά υπάρχει και σε μεγάλο βαθμό. Οι αντιγραφές δίνουν και παίρνουν και το μόνο που μπορείς να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να παραμείνεις αυθεντικός. Οι αναγνώστες ξέρουν ποιος/α είσαι και πίστεψε με είναι πολύ έξυπνοι για να αντιληφθούν το παραμικρό.

• Ποιες είναι οι υπόλοιπες προκλήσεις της διαχείρισης αυτού του λογαριασμού;

Ως μεγαλύτερη πρόκληση, θα έλεγα την αντιγραφή περιεχομένου, όπως προαναφέρθηκα. Αμέσως μετά, σίγουρα η κριτική των αναγνωστών σου. Δημιουργείς ένα περιεχόμενο με κάποιο στόχο. Όταν βλέπεις ότι έχει απήχηση και όντως επιβεβαιώνει το σκοπό της δημιουργίας του, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα άλλο.

• Η ποίηση είναι μια μεγάλη σου αγάπη. Οι σπουδές σου στην Φιλολογία σε ώθησαν στην ποιητική δημιουργία;

Σίγουρα οι σπουδές μου στο Μεσαιωνικό και Νεοελληνικό κλάδο του τμήματος Φιλολογίας, συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάγκη μου για δημιουργία. Διαβάζοντας κείμενα αξιομνημόνευτων συγγραφέων και λογοτεχνών, μαθαίνοντας τον τρόπο και τα μέσα της γραφής τους, είδα την ποίηση με διαφορετική ματιά εις βάθος.  Έχω αναφερθεί και σε παλαιότερες συνεντεύξεις μου, πως κάποια γεγονότα στην προσωπική μου ζωή, με ώθησαν στο να πιάσω μολύβι και χαρτί και να ξεκινήσω το δικό μου λογοτεχνικό ταξίδι.

• Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να σπουδάσει στον τομέα της Φιλολογίας;

Όταν αγαπάς κάτι πραγματικά, μπορείς να το κυνηγήσεις. Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της φιλολογίας, έχει υποστεί κορεσμό στον επαγγελματικό τομέα, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν υπάρχει «σωτηρία». Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι πραγματικά «ιερός» αν θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω έτσι, από την άποψη ότι εκείνος σε διαμορφώνει σε έναν μεγάλο βαθμό και σε καθοδηγεί στην μετέπειτα ζωή σου. Από εκεί και πέρα, η προσωπική τριβή με το αντικείμενο μπορεί να σου ανοίξει και άλλες πόρτες σε διάφορους τομείς. Το επάγγελμα του φιλολόγου, εκτός από τις ανεκτίμητες γνώσεις που σου προσφέρει, διαπλάθει και τον πνευματικό σου κόσμο. Αυτό για εμένα ήταν το σημαντικότερο.

• Ποιοι είναι οι πιο αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Μέρα με τη μέρα, ανακαλύπτω παλιούς και νέους συγγραφείς με εξαιρετικό ταλέντο στη χρήση της γλώσσας. Στους αγαπημένους μου, συγκαταλέγονται ο Κ.Π. Καβάφης, Οδυσσέας Ελύτης και Νίκος Καζαντζάκης.

Το έργο σου είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Wattpad. Πώς προέκυψε η ενασχόληση με αυτή την εφαρμογή;

Εντελώς τυχαία, ανακάλυψα αυτή την εφαρμογή που πραγματικά, αγάπησα. Ένα δεύτερο σπίτι μιας και μέσα από αυτήν με γνώρισαν και γνώρισα ανθρώπους που υπάρχουν μέχρι σήμερα στη ζωή μου. Η πρώτη δημοσίευση ήταν μια απόπειρα μου να ακούσω τη γνώμη του κοινού. Οι κριτικές ήταν ικανοποιητικές και ελπιδοφόρες, οπότε και συνέχισα την ενασχόληση μου με αυτή. Η ποιητική μου συλλογή διατίθεται μέχρις στιγμής  ελεύθερη σε όλους τους αναγνώστες.

• Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του Wattpad;

Όλες οι δημόσιες εφαρμογές και γενικά οι εφαρμογές που παρουσιάζουν έργα, ιστορίες και πλοκές, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αντιγραφής περιεχομένου, τόσο από άποψη πλοκής,όσο και ύφους, τρόπου γραφής. Ένα δεύτερο αρνητικό θα έλεγα πως είναι η δημοσίευση ιστοριών αμφιβόλου περιεχομένου. Συνήθως παρατηρείται από εφήβους. Ιστορίες σεξουαλικού περιεχομένου, βίας, εξάρτησης, θα έπρεπε να μην επιτρέπονται στην πλατφόρμα. Φυσικά, στα θετικά, σίγουρα θα έπρεπε να αναφερθεί η προβολή και η αλληλεπίδραση με το κοινό σου!

• Επόμενα μελλοντικά σχέδια;

Θα συνεχίσω να διατηρώ και να εμπλουτίζω το υλικό μου στο επαγγελματικό προφίλ και να βοηθάω όσο μπορώ, με αυτό τον τρόπο, όσους και όσες το έχουν ανάγκη. Επίσης, θα ήθελα κάποια στιγμή, την έκδοση της ποιητικής μου συλλογής αλλά και σπουδές ίσως σε κάποιον διαφορετικό τομέα.

Προφίλ Wattpad: https://www.wattpad.com/793526371?utm_source=ios&utm_medium=link&utm_content=share_reading&wp_page=reading_part_end&wp_uname=katrouchrist&wp_originator=Nrt%2Fo%2BEDgq6LKXaEVnouVJfQMpy7iVNDKkQlFI3Ba3%2FYpaiQIhdlgOfHDN3dosuquDYpCaHMpro%2FM4cmSIzd1Ac7daGODOgypcCSInp45gJxq77MkAY%2BuBCmH%2B10WlZA
Personal Instagram account : https://www.instagram.com/katrouchrist/?hl=elBusiness Instagram account : https://instagram.com/the_feelologist?igshid=10me4eaozi6gl
Facebook : https://www.facebook.com/katrouchrist
To συγγραφικό μας blog :  https://oneirwnpenes.blogspot.com/

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Φανή Οιχαλιώτη: "Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητ...
Σοφία Στυλιανού: "Στο θέατρο μπορώ να ονειρεύομαι, να αλλάζω και να τολμώ διαρκώς"
Γεωργία Κρίκη: "Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις"
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"
Γιάννης Σταματέλλος: ''Η φιλοσοφία ανοίγει ένα νέο ορίζοντα γνώσης και ζωής''
Γιάννης Λαζαρίδης: '' Η συγγραφή είναι ένας παράλληλος κόσμος στον οποίο μπορώ να ταξιδεύω κάθε φορά...
Κώστας Γροσομανίδης: ''Σκοπός του έργου είναι να προβληματίσει και να παρακινήσει νέες ερωτήσεις για...
Χριστίνα Σουτζή: Με μόνο μερικές λέξεις μπορείς να ταξιδέψεις νοητά σε έναν διαφορετικό κόσμο
Νίκος Ηλιάδης:''Η Ελλάδα είναι ικανή να αφήσει το δικό της στίγμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα''