Τόνια Παναγοπούλου: Γράφοντας Μια Εκσυγχρονισμένη Οδύσσεια

Ως ποιήτρια αλλά και ως εν δυνάμει ψυχολόγος, έχω καταφέρει να συναναστραφώ και να γνωριστώ με αρκετά άτομα, είτε μεγαλύτερά μου, είτε μικρότερα μου και στα δύο άκρα που βρίσκομαι. Ιδίως μέσω της ποίησης, έχω γνωρίσει εξαιρετικά πλάσματα με μπόλικο ταλέντο. Ταλέντο που τα ίδια φοβούνταν να δείξουν στο ευρύ κοινό, γιατί “τι θα πει ο κόσμος;”.

Όμως, υπάρχουν άτομα τα οποία τόλμησαν να αναδείξουν το ταλέντο τους στο τέλος. Ένα από αυτά που ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή είναι και η Τόνια. Ένα κορίτσι με υπέροχη αισθητική, με ποιήματα που θα τα χαρακτήριζε κανείς μια “εκσυγχρονισμένη Οδύσσεια”. Βγαλμένα κείμενα και εικόνες από άλλη εποχή, με μούσα της τις Σειρήνες και άλλα πλάσματα και πρόσωπα, η ίδια ξεδιπλώνει ένα κουβάρι μαγευτικό που σε ταξιδεύει μεν και σε προβληματίζει δε.

Πέραν της ποίησης, η Τόνια ασχολείται και θίγει ποικίλα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η έμφυλη βία, ο φεμινισμός και η LGBTQ+ κοινότητα. Είναι ευαισθητοποιημένη και παλεύει να ευαισθητοποιήσει κι άλλους με τρόπο περίτεχνο. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό και ταλέντο είναι πως έχει κάνει διάφορα κομμάτια σε νοηματική γλώσσα, γεγονός που συνδυάζει αρμονικά την τέχνη με την βοήθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Παρακάτω, θα δείτε δείγματα της δουλειάς της. Για περισσότερα κείμενα, μπορείτε να την ακολουθήσετε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Σε μια ατέρμονη μάχη
με τον θάνατο
που μηχανικά εκμύζει
το διάλυμα από τα χθεσινά μπουκάλια μας…
Στα χρόνια που θα περάσουν,
τρόπο ψάχνω να περάσω,
γιατί η νύχτα αποτελεί
αμφίσημη υπόθεση.
Είπαν να κάνεις τον σταυρό σου πιστοί,
μα εντέλει,
οι ίδιοι στο κάδρο επάνω σε κρέμασαν,
για να βλέπουν το σωρό σου,
έτσι, για να πάει καλά η καινούργια ημέρα.

ToniaP

Ένα από τα αγαπημένα κομμάτια της Τόνιας
Τόνια Παναγοπούλου | ToniaP

Instagram: _tonia.pan_

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά