Μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη που αγαπήσαμε

Όταν ένα βιβλίο μεταφέρεται στον κινηματογράφο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο οι αναγνώστες να περιμένουν με αγωνία για το αισθητικό αποτέλεσμα του και αν θα είναι αντάξιο της ιστορίας που αγάπησαν. Συχνά οι μεταφορές βιβλίων γίνονται είτε επιτυχώς είτε τελείως διαφορετικά και απογοητεύουν το αναγνωστικό κοινό. Εγώ θα σας πω για τρία βιβλία που τα είδα στον κινηματογράφο ή στην tv και τι εντυπώσεις μου άφησαν. Πάρτε ποπκόρν και καλή μας προβολή!


Ένα δωμάτιο με θέα / A room with a view

Κυκλοφόρησε πρόσφατα σε επανέκδοση και στάθηκε η αφορμή να το διαβάσω. Όλα ξεκινούν με τις διακοπές της νεαρής Αγγλίδας Λούσυ στη Φλωρεντία και τη γνωριμία της με έναν άνθρωπο και τον πάτερα του που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα. Μια ιστορία που μας ταξιδεύει με ονειρικές εικόνες στα πιο παραμυθένια μέρη της Ιταλίας αλλά και στο πράσινο της αγγλικής εξοχής και που ταυτόχρονα ασκεί κριτική στη γεμάτη ασφυκτικούς κανόνες και «πρέπει»  βρετανικής αστικής τάξης των αρχών του 20ου αιώνα. Ο συγγραφέας με ένα πολύ μοντέρνο για τα δεδομένα της εποχής τρόπο σκέψης, υπερασπίζεται το δικαίωμα να ζει κανείς όπως θέλει τη ζωή του. Όλα τα παραπάνω στοιχεία περιγράφονται με ακρίβεια και στη ταινία επιτυγχάνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ίσως μόνο κάποια μικρά κομμάτια δεν περιλαμβάνονται για να ταιριάξουν με τους κινηματογραφικούς χρόνους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κέρδισε αρκετά βραβεία. Σας προτείνω λοιπόν να τη δείτε οπωσδήποτε. Το μόνο μικρό «παραπονάκι» μου ήταν ότι δεν περιλαμβανόταν στη ταινία μια από τις ομορφότερες φράσεις που έχω διαβάσει: «επίσης υπάρχουν άνθρωποι που χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε αυτούς που ξεχνούν τις θέες και σε εκείνους που τις θυμούνται ακόμα και στα πιο μικρά δωμάτια». Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα σας κερδίσει!


Χάρτινες πόλεις / Paper towns

Ο John Green είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς ειδικά στο νεανικό κοινό, κυρίως λόγω του παλαιότερου βιβλίου του «Το λάθος αστέρι» το οποίο επίσης προβλήθηκε στο σινεμά. Στη προκειμένη περίπτωση και αυτό το διαμαντάκι αξίζει τον χρόνο σας. Είναι μια όμορφη νεανική ιστορία που διαβάζεται από όλες τις ηλικίες. Πραγματεύεται το «ταξίδι», τη μετάβαση από την εφηβική ηλικία στην ενήλικη ζωή που συμβολίζεται με το ταξίδι του ήρωα Κουέντιν, στην αναζήτηση της Μάργκο, παιδικής του φίλης και μεγάλο του έρωτα καθώς μετά από μια περιπετειώδη βραδιά χάνονται τα ίχνη της και την αναζητεί μαζί με τη παρέα τους. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για ένα ακόμα love story, δεν θα το επέτρεπε άλλωστε η άκρως δημιουργική πένα του Green, αλλά για κάτι πολύ παραπάνω. Και η ταινία θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες. Το roadtrip των φίλων αποδίδεται σκηνοθετικά με πολύ ωραίο τρόπο όπως και η δομή των χαρακτήρων αλλά και ο νεανικός πρώτος έρωτας με τις ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών.


Πρόγευμα στο Τίφφανυς / Breakfast at Tiffany’s

Οι περιπέτειες μιας ηρωίδας, της Χόλλυ που ζει τη ζωή της στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε λαμπερά πάρτι προσπαθώντας να πραγματοποιήσει τα όνειρα, τις ρομαντικές φιλοδοξίες της και τρώγοντας πρωινό έξω από τη βιτρίνα του περίφημου, ομώνυμου κοσμηματοπωλείου περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο όπως και στη ταινία με την μοναδική Audrey Hepburn που φορά το iconic little black dress ενώ θαυμάζει τα διαμάντια και τη διαχρονική λάμψη τους. Ήταν γραφτό να αποκτήσουν διαχρονική αξία και το βιβλίο και η ταινία, που είναι από τις πιο αγαπημένες μου σημειωτέον, αν και διαφέρουν κάπως μεταξύ τους. Τόσο σε σχέση με τη δομή κάποιων χαρακτήρων όσο και με το τέλος της ιστορίας. Δεν θα σας κάνω spoiler, όμως αυτά που παραμένουν αναλλοίωτα είναι η ατμόσφαιρα της λαμπερής και κοσμοπολιτικής Νέας Υόρκης και ο one of a kind χαρακτήρας της Χόλλυ που «ψάχνει την ευτυχία στα πιο απίθανα μέρη και κατά κάποιο τρόπο τη βρίσκει». Το βιβλίο έχει μια πιο ιδιαίτερη, ρεαλιστική και μερικές φορές αιχμηρή γραφή ενώ η ταινία έχει μια πιο ονειροπόλα και τρυφερή διάσταση και δεν νομίζω ότι θα υπήρχε ιδανικότερη ηθοποιός να ενσαρκώσει αυτόν το ρόλο παρά από την Audrey.

Καλή μας ανάγνωση και προβολή!

ΙΝFO

  • E.M (Edward- Morgan) Forster, Ένα δωμάτιο με θέα, Μεταίχμιο, 2017/ A room with a view, 1985
  • John Green, Χάρτινες πόλεις, Λιβάνης, 2015/ Paper towns, 2015
  • Truman Capote, Πρόγευμα στο Τίφφανυς, εκδόσεις Πατάκη, 2004/ Breakfast at Tiffany’s, 1961

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά