” Φιλική εταιρεία” στο θέατρο Αθηνά ( κριτική της παράστασης)

H καλοκαιρινή θεατρική σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά εδώ και δυο μήνες και σα λάτρης του ποιοτικού θεάτρου ( τονίζω το επίθετο” ποιοτικό”, γιατί η ποιότητα στο θέατρο αρχίζει και εξαλείφεται σιγά σιγά ), δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου και την συγκίνηση μου ! Γι’ αυτό θα σας προτείνω να δείτε άμεσα μια παράσταση, που είδα πρόσφατα και ξεχώρισα ! Δεν είναι άλλη από την ” Φιλική εταιρεία”, που παίζεται αυτή τη στιγμή στο θερινό ‘‘ Θέατρο Αθηνά”.

Υπόθεση: Οδησσός, 1814.  Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος  προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό. Αποφασίζουν να ιδρύσουν την φιλική εταιρεία. Καταφύγιο τους η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία. Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι μερικά απ τα πράγματα που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821. Οι πέντε αυτοί άνθρωποι,  θέτουν τους κομβικούς άξωνες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

Μια υπέροχη θεατρική παράσταση, άρτια σκηνοθετημένη από τον Αλέξανδρο Λιακόπουλο, με εμβληματικό σκηνικό-αντίγραφο της αποθήκης του Μαρασλή, θαυμάσια μουσική επένδυση και πανέμορφα κοστούμια, βγαλμένα από εκείνη την εποχή ! Οι Γιώργης Κοντοπόδης και Γωγώ Φάκου εξαιρετικοί, συγκινούν οι Νικόλας Μπράβος και Μαρσώ Φίλη, ο Δημήτρης Τοπαλίδης απέδωσε εξαίσια το ρόλο του, ενώ άψογοι είναι και οι νεοφερμένοι στο χώρο ηθοποιοί, Κωνσταντίνος Πεσλής και Κλαούντιο Κάγια ! Οι θεατές κάθε ηλικίας περνούν καλά και αποκομίζουν τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την ίδρυση της Φιλικής εταιρείας, αποτέλεσμα που οφείλεται στο καλογραμμένο κείμενο των Γιώργου Κοζυράκη-Νεκτάριου Παλαιολόγου ! Τα συγχαρητήρια για τη δουλειά αυτών των ανθρώπων είναι ελάχιστη λέξη !

Συντελεστές

Ηθοποιοί : Γιώργης Κοντοπόδης, Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Μαρσώ Φίλη, Γωγώ Φάκου, Κλαούντιο Κάγια

Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Σκηνικό : Γιάννης Αρβανίτης

Κοστούμια- Φωτογραφίες: Γιάννης Παυλίδης

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Μουσική επένδυση: Γιώργης Κοντοπόδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρσώ Φίλη

Μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριο σας εδώ

Πηγές φωτογραφιών: Tetragwno | Αthinorama | Mikrofwno