Το Πάτωμα: H ραδιοφωνική παράσταση που σου κόβει την ανάσα

Ο κορωνοϊός, δυστυχώς, μας έχει απομακρύνει από τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους. Δεν μπορούμε να τραγουδήσουμε δυνατά με τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες με την παρέα μας και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις. Μα ποιος είπε, όμως, πως όλα εκείνα απομακρύνθηκαν από εμάς;

Το iroes.art, παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο εγχείρημά του την περίοδο της καραντίνας, μια ραδιοφωνική παράσταση. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ερέθισμα, πέραν του ήχου. Ακούγονται οι διάλογοι, τα ηχητικά εφέ, καθώς επίσης και το μουσικό χαλί. Το «ακουστικό θέατρο» κρατούσε συντροφιά στις προηγούμενες γενιές και ανέβαιναν αξιόλογες παραστάσεις, όπως Ο Ορφέας στον Άδη, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Μελίνα Μερκούρη. Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να εκφραστούν και οι καλλιτέχνες, αλλά και να ψυχαγωγηθούν οι ακροατές σ’ αυτήν την δυσμενή κατάσταση.

Και το όνομα αυτής της παράστασης: Το Πάτωμα.

Η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα περιβάλλον δυστοπικό, με πρωταγωνιστές δύο άνδρες. Ο «Πάνω» και ο «Κάτω». Δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον, γιατί τους χωρίζει το πάτωμα. Ο «Πάνω» περπατά αμέριμνος πάνω στο πάτωμα, στο φως και ο «Κάτω» βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σκοτάδι, γιατί το πάτωμα τον έχει καταπιεί. Ο «Κάτω» θέλει να ανέβει στην επιφάνεια και ζητά απεγνωσμένα την βοήθεια του «Πάνω». Θα βοηθήσει τον άνδρα που έχει παγιδευτεί κάτω από το πάτωμα ή θα τον παρατήσει; Ποιος είναι στο φως και ποιος στο σκοτάδι, εν τέλει;

Mε όπλο την φωνή τους, ο Πέτρος Λαγούτης και ο Πάνος Βλάχος καταφέρνουν με Το Πάτωμα να βάλουν τους ακροατές σε σκέψεις, να προβληματιστούν, να ταυτιστούν και να δουν με την δική τους οπτική τα «πάνω» και τα «κάτω» της ψυχής, τις δύο διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους. Τον φανερό εαυτό (φως) και τον ενδόμυχο εαυτό (σκοτάδι).

Το έργο είναι της Ζέτης Φίτσιου και η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Φλουράκη. Η δράση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού υπάρχουν στο site αναρτημένοι οι λογαριασμοί για το Ίδρυμα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ, αλλά και από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Μπορείτε να ακούσετε την παράσταση από τις 17 Δεκεμβρίου στις 21:00 και καθημερινά στο site του iroes.art.

Ακούστε «Το Πάτωμα» εδώ
Instagram: Πέτρος Λαγούτης
Instagram: Πάνος Βλάχος
Photos By: Dionisios Koutsis