Γιορτάζοντας Την Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια, η 23η Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως Bisexuality Day ή Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας.

Όλα ξεκίνησαν από Αμερικανούς ακτιβιστές της BiNet USA, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να αναδείξουν την κοινότητα των Bisexuals και το πόσο ιδιαίτερη είναι και σαφώς να ξεχωρίσουν από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων, διότι πολλά τις ταυτίζουν, ενώ δεν θα έπρεπε.

Αφού, λοιπόν, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο αυτή η γιορτή, το 2014 αποφασίστηκε πως αντί για μία μέρα μόνο, θα γιορτάζεται μία ολόκληρη εβδομάδα, η οποία θα ξεκινάει από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η εβδομάδα αυτή έμεινε γνωστή ως Bisexual+ Awareness Week. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, πολλά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την κουλτούρα και την ιστορία των αμφιφυλόφιλων, να γνωρίσουν άτομα της κοινότητας αλλά και να βοηθηθούν ψυχολογικά τα αμφιφυλόφιλα στο να ανοιχτούν περισσότερο, να μην απομονώνονται και πάνω απ’ όλα να νιώθουν @ εαυτ@ τ@.

Facts που αφορούν στην Αμφισεξουαλικότητα

  • Η σημαία των αμφιφυλόφιλων αποτελείται από το ροζ, το μωβ και το μπλε χρώμα. Το κάθε χρώμα έχει και την δική του σημασία. Το ροζ αντιπροσωπεύει την έλξη στο ίδιο φύλο, το μωβ αντιπροσωπεύει την έλξη και στα δύο φύλα και το μπλε αντιπροσωπεύει την έλξη στο έτερο φύλο (σαφώς συμπεριλαμβάνονται αντίστοιχα και τα non binary άτομα).
  • Μόνο το 28% έχει κάνει coming out στον περίγυρό του για την σεξουαλικότητά του.
  • Δυστυχώς τα bisexual άτομα, υφίστανται/έχουν υποστεί Biphobia (αντίστοιχο της ομοφοβίας για τους Bi). Πολλοί άνθρωποι μάλιστα δεν αντιλαμβάνονται πως η Αμφισεξουαλικότητα είναι… σεξουαλικότητα.
  • H ομπρέλα του Bisexuality περιλαμβάνει πολλές “κατηγορίες” ατόμων. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα bicurious, pansexual, biromantic, queer, κ.ά.
  • Πολλά πιστεύουν πως η αμφισεξουαλικότητα είναι ίσα χωρισμένη στα 2. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, γιατί πολλά νιώθουν έλξη και για τα δύο φύλα, με μία μεγαλύτερη κλίση προς το ένα από αυτά.
  • Ο Sigmund Freud είχε δηλώσει πως όλα μας στην πραγματικότητα είμαστε bisexual. Ναι, ναι. Με λίγα λόγια, είπε πως ανάμεσα στην σεξουαλικότητα και την αρρενωπότητα/θηλυκότητα, υπάρχει ένα τοπίο θολό και πως όλοι γεννιόμαστε bi, απλώς βάσει των κοινωνικών προτύπων, κλίνουμε προς μία “συγκεκριμένη οδό”.

Τι σημαίνει να είσαι Bisexual;

Ένα από τα αγαπημένα μου κανάλια στο YT, το Psych2Go, μιλά για την Αμφισεξουαλικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεν, αλλά φροντίζει να γίνει κατανοητό το τι σημαίνει να είσαι bi, καθώς επίσης και τα στερεότυπα που δυστυχώς την περιβάλλουν, όπως το γεγονός πως είναι μία φάση που θα περάσει ή ότι είμαστε αναποφάσιστα/σε σύγχυση, κ.λπ.

3 βιβλία που είναι bisexual friendly

Girl, Woman, Other
Bernardine Evaristo

Υπόθεση: Δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, κάθε ηλικίας, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς, έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δυσκολίες. Οι ιστορίες τους για τους φίλους, την οικογένεια, τους εραστές και τις ερωμένες πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.
Release Date:
2 Μαΐου 2019

Bi Notes For A Bisexual Revolution
Shiri Eisner

Υπόθεση: Σε αυτό το προνοητικό και ανοιχτό βιβλίο, η φεμινίστρια και αμφιφυλόφιλη ακτιβίστρια Shiri Eisner ταξιδεύει τους αναγνώστες σε πολλές πτυχές των νοημάτων και της πολιτικής της αμφιφυλοφιλίας, τονίζοντας συγκεκριμένα πώς η αμφιφυλοφιλία μπορεί να ανοίξει νέους και συναρπαστικούς τρόπους αμφισβήτησης της κοινωνικής σύμβασης Το Bi Notes είναι ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο για μια ομάδα που έχει σιωπηθεί, διαγραφεί και αρνηθεί πολύ συχνά – και ένα σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσει μια αμφιφυλόφιλη επανάσταση.
Release Date: 7 Μαΐου 2013

Full Disclosure
Camryn Garrett

Υπόθεση: Μέσα σε μία κοινωνία αρκετά κλειστή και στενόμυαλη, η 17χρονη οροθετική (εκ γενετής) μαθήτρια Simone Garcia – Hampton προσπαθεί να ξεφύγει από τον φόβο που της έχουν δημιουργήσει τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά και να υπάρξει η πλήρης αποδοχή του εαυτού της, κυρίως από την ίδια. Όλα αλλάζουν όταν εκείνη ερωτεύεται για πρώτη φορά.
Release Date:
29 Οκτωβρίου 2019

Διάσημοι καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν/είναι Bisexual

Freddie Mercury

David Bowie

Janis Joplin

Gillian Anderson

Sarah Paulson

Tessa Thompson

Bjork

Playlist αφιερωμένο στα Bisexual πλάσματα!

Banner: The Temple News

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά