Η “Απόδραση από τον Εύθραυστο πλανήτη” ή αλλιώς “Escaping the Fragile Planet” του Θανάση Τσιμπίνη ξεχωρίζει για την αισθητική της και το “προφητικό” της σενάριο. Μια ταινία που παρόλο που το σενάριο της γράφτηκε το 2017, σήμερα φαντάζει αρκετά επίκαιρη.
Σίγουρα, δεν ζούμε μια μέρα πριν τελειώσει ο κόσμος, όμως, μέσα στο 2020 η καθημερινότητα μας άλλαξε δραματικά λόγω της Πανδημίας. Η αίσθηση του εγκλεισμού και της μοναξιάς είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τη νέα μικρού μήκους ταινία του Θανάση Τσιμπίνη, η οποία αφού κατέπληξε το κοινό στο Φεστιβάλ Δράμας με ταινίες Μικρού Μήκους, έκανε και ένα πέρασμα από το πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
“Η ιδέα για το ‘Escaping the fragile planet’ προέκυψε αρχικά από την ανάγκη μου να πειραματιστώ με τον διάλογο και την καθοδήγηση ηθοποιών σε μια μικρού μήκους ταινία. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως η καλύτερη αφορμή για κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα πρώτο ραντεβού ανάμεσα σε δύο αγνώστους”, εξηγεί στο Sociall.gr ο σκηνοθέτης της ταινίας.
H ταινία αφορά δύο αγόρια που βρίσκονται μόνα σε ένα αποκαλυπτικό αθηναϊκό σκηνικό, όπου μια ροζ ομίχλη έχει καλύψει τα πάντα. Ίσως πρόκειται για κάποια μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή. Λίγο πριν από το τέλος, θα συναντηθούν τυχαία και θα περάσουν μερικές στιγμές μαζί. Δεν υπάρχει τίποτα πριν από τη συνάντησή τους και δεν θα υπάρχει τίποτα μετά, παρά μόνο ο εύθραυστος χώρος ανάμεσά τους.
“Επειδή είμαι κατά βάση παραμυθάς, ήθελα να βρω μια μαγική συνθήκη για να εντάξω αυτήν τη συνάντηση. Παράλληλα, με απασχολούσε αρκετά το concept του χρόνου εκείνο το διάστημα. Οπότε κατέληξα να “παντρέψω” τα στοιχεία αυτά, γράφοντας για ένα ραντεβού πριν το τέλος του κόσμου. Τότε, έπεσα τυχαία πάνω σε μια φωτογραφία που έδειχνε ένα μικρό αγόρι μέσα σε ροζ ομίχλη -έτσι προέκυψαν οι μάσκες στην ταινία- και “έδεσαν” όλα μαζί. Το σενάριο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017″ επισημαίνει ο σκηνοθέτης.
Ο Θανάσης Τσιμπίνης, ως νέος και υποσχόμενος σκηνοθέτης, αναφέρει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησε ήταν η αναμονή για τη χρηματοδότηση της ταινίας, ώστε να μπορέσει να περάσει στη φάση των γυρισμάτων.
Πέρα, όμως, από αυτό το πρόβλημα, που αφορά το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου των κινηματογραφιστών, ο Θανάσης Τσιμπίνης έχει μόνο όμορφες αναμνήσεις από αυτό του το κινηματογραφικό εγχείρημα.
Επειδή οι ιστορίες που γράφουμε είναι πάντα προσωπικές, αφορούν συνήθως τον εαυτό μας εκείνη τη στιγμή. Όταν η ταινία γυρίστηκε δύο χρόνια αργότερα, έπρεπε να βρω τρόπο να την ερωτευτώ ξανά.
Όπως διαπιστώνει: “Μετά από κάποιες μικρές “ενέσεις” στην ιστορία και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, που ήταν μια πολύ δημιουργική διαδικασία, αυτό συνέβη οργανικά. Στο τέλος, όταν είδαμε μπροστά μας τον κόσμο της ταινίας να ξεδιπλώνεται, νομίζω πως όλη η ομάδα νιώσαμε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα, που συνδυάζει ποπ, ρετρό και φουτουριστικά στοιχεία (αν και οι μάσκες που ξεκίνησαν ως ήταν sci-fi στοιχείο στην ταινία, έγιναν τελικά μέρος της καθημερινότητας μας)”.
Ο Θανάσης Τσιμπίνης έδωσε μια μικρή γεύση για όσα μπορεί να καταφέρει και ελπίζουμε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο χώρο να μπορούν να βρουν την υποστήριξη για να δημιουργούν. Άλλωστε, όπως μας λέει και ο ίδιος κλείνοντας, “μετά, λοιπόν, το “Escaping the fragile planet” , νιώθω πιο “ζεστός” και έτοιμος να αφηγηθώ την επόμενη ιστορία, αρκετά πιο σύντομα ελπίζω…”.
Εδώ μπορείτε να ακούσετε τη μουσική από την ταινία:
Θανάσης Τσιμπίνης – Vimeo
Escaping the Fragile Planet στο Facebook και Instagram
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Γράφει στην Εφημερίδα Μακεδονία, ασχολείται με το blogging και τον εθελοντισμό. Εργάζεται στο τμήμα marketing εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης και της εύρεσης εργασίας.