Jim Morrison και Pamela Courson: Το χρονικό μιας τραγικής αγάπης

Έχουν περάσει 48 χρόνια από τον θάνατο του Jim Morrison, του θρυλικού lead singer των ” Doors ” , ο οποίος έσβησε στα 27 του χρόνια κι εντάχθηκε στο μακάβριο ” 27 club ”. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο ιατροδικαστής απέκρυψε τη πραγματική αιτία θανάτου, ενώ έχουν ειπωθεί χιλιάδες εικασίες γύρω από την καριέρα του και τη κληρονομιά του.

*Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο της Άννας Μαρίας μας*

Σήμερα, θα εστιάσουμε στο χαοτικό love story του με την επί χρόνια σύντροφο και μούσα του, Pamela Courson.

Η γνωριμία του ζευγαριού

Oι δρόμοι του Jim Morrison και της Pamela Courson συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1965 στο ” London fog ”, ένα νυχτερινό κλαμπ, το οποίο βρισκόταν στο Los Angeles. H 19χρονη τότε Pamela φοιτούσε στο κολλέγιο του Los Angeles, ενώ ο 22χρονος rock star είχε μόλις ξεκινήσει να ” χτίζει ” τη καριέρα του. Ήταν αναμφισβήτητα γοητευμένος από το ηδονικό της πνεύμα και στις αρχές του 1967, ζούσαν μαζί στο Los Angeles.

Μετά από μόλις έναν χρόνο συμβίωσης, το ζεύγος επισκέφθηκε το δημαρχείο του L.A. με σκοπό να βγάλει την άδεια γάμου του. Η προσπάθειά τους μπορεί να μην απέδωσε καρπούς, όμως η Pamela Courson κατάφερε να υιοθετήσει το επώνυμο του αγαπημένου της.

Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους

Η σχέση τους ήταν ταραχώδης και συναισθηματικά ασταθής, εξαιτίας της αποκλίνουσας συμπεριφοράς που παρουσίαζε κατά καιρούς ο Jim Morrison. Λογομαχούσαν έντονα, δε δίσταζαν να κάνουν κακό ο ένας στον άλλον και οι απιστίες από τη πλευρά του δημοφιλούς front man διαδέχονταν η μία μετά την άλλη. Παρά τη βασανισμένη σχέση τους, το ζευγάρι έβρισκε ολοένα και περισσότερους τρόπους συμφιλίωσης. Ο Ray Manzarek ( μέλος της μπάντας ) είχε δηλώσει πως “δεν είχε γνωρίσει ποτέ του κάποιο άλλο άτομο, το οποίο θα άντεχε την παραξενιά του Morrison”.

H μετακόμιση στο Παρίσι, η αλλαγή στην εμφάνιση του Morrison κι ο εθισμός στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες

Το 1971 μετά την ηχογράφηση του άλμπουμ L.A. Woman, ο Jim αποχώρησε οικειοθελώς από το συγκρότημα και μετακόμισε με την Pamela στο Παρίσι, όπου αφoσιώθηκε στην ποίηση μετά από δική της παρότρυνση. Ήθελε με κάποιο τρόπο να φύγει από πάνω του η σκιά του rock ‘n’ roll.

Ο καταστροφικός τρόπος ζωής του είχε αρχίσει να κάνει σταδιακά την εμφάνιση του. Άφησε μούσι, το βάρος του παρουσίασε απότομη αύξηση, ενώ και οι δυο αφέθηκαν στο έλεος του αλκοόλ και των ναρκωτικών ουσιών.

O θάνατος των δυο ” κοσμικών ” εραστών

Η τελευταία εμφάνιση του Jim Morrison πέντε μέρες πριν από τον θάνατο του

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου 1971, σ’ ένα διαμέρισμα στην οδό Beautreillis στο Παρίσι, ο Jim Morrison κοιμόταν δίπλα στην μούσα του. Η υγεία του είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση, αλλά δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Εκείνο το βράδυ, ξύπνησε βαριανασαίνοντας. Σκέφτηκε πως ένα ζεστό ντους θα τον ωφελούσε, όμως η υπερβολική δόση ηρωίνης, του έδειξε τη πόρτα του θανάτου. H Pamela αντιλήφθηκε αργά το τραγικό συμβάν.

Tρία χρόνια μετά τον θάνατο του Jim, η εξάρτηση της χειροτέρευε, με αποτέλεσμα να παραληρεί. Άρχισε να αυτοαποκαλείται σύζυγος του, παρά το γεγονός ότι δεν ανέβηκε ποτέ τα σκαλιά της εκκλησίας. Μερικές φορές έλεγε στους φίλους της ότι περίμενε τηλεφώνημα από τον ποιητή της καρδιάς της.

Στις 25 Απριλίου 1974, η Pamela Courson υπέκυψε στον εθισμό της και πέθανε από υπερβολική δόση στο διαμέρισμά της στο Los Angeles σε ηλικία 27 ετών, ακριβώς όπως ο Lizard king της.

Aν και είναι σαφές ότι επρόκειτο για μια τοξική σχέση, δεν μπορούμε παρά να μη θαυμάσουμε το πάθος και τα αισθήματα που έτρεφε ο Jim στο πρόσωπο της Pamela.

Πηγές φωτογραφιών: Peter Simon | Pinterest | Vintage news daily | Dangerous minds

Εξώφυλλο: Cignialo

Το άρθρο ήταν, είναι και θα είναι αφιερωμένο στον Νικόλα, λάτρη του Jim Morrison και των Doors, στην αγαπητή συνάδελφο, Άννα-Μαρία, αλλά και σε όλους τους Έλληνες θαυμαστές του συγκροτήματος !!