Μιχαήλ Σιδηρόπουλος: ”Το ταξίδι της συγγραφής μου δίνει την ενέργεια να προσπαθήσω να αφιερώσω περισσότερο χρόνο…”

Ύστερα από μια μικρή παύση της στήλης των συνεντεύξεων, επιστρέψαμε δυναμικά και σας φέρνουμε άρωμα αρχαίας Ελλάδας, καθώς θα γνωρίσουμε (μαζί μ’εσάς φυσικά) τον Μιχαήλ Σιδηρόπουλο, συγγραφέα ενός μυθιστορήματος φαντασίας με καταιγιστική δράση, που θα συναρπάσει τους λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας.

Καλησπέρα σας, κύριε Σιδηρόπουλε. Σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη.

Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, που δείξατε να μιλήσουμε για το βιβλίο μου.

Το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Αυτόλυκος ο κλέφτης’’ κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις εκδόσεις ‘’Πηγή’’. Συστήστε το μας με λίγα λόγια.

Είναι μια μυθολογική περιπέτεια φαντασίας. Έχει δηλαδή κάποια μυθολογικά στοιχεία στα οποία βασίστηκα και από εκεί έφτιαξα την προσωπική ιστορία του Αυτόλυκου συνθέτοντας με τη δική μου φαντασία. Προσπάθησα να παραμείνω πιστός στους μύθους. Εννοώ στις παραλλαγές, που ταίριαζαν στην ιστορία μου, γιατί οι ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας έχουν πολλές παραλλαγές, κάποιες μάλιστα αντικρουόμενες μεταξύ τους. Η ιστορία είναι το μοναχικό ταξίδι ενός ήρωα, που μετά από ένα τραγικό γεγονός σε πολύ μικρή ηλικία, προσπαθεί να βρει κάτι που θα τον κάνει να παραμείνει «άνθρωπος». Ένας νεαρός, που επιβιώνει κυρίως με τις δικές του δυνάμεις, αναγκαζόμενος στην αρχή να κλέψει βασικά πράγματα, όπως φαγητό. Μια πρακτική, που θα του γίνει συνήθεια και θα καθορίσει την ηθική του. Ο κόσμος του βιβλίου είναι ο κόσμος της ελληνικής μυθολογίας.Υπάρχουν οι θεοί και όλα τα πλάσματα αυτής, όπως οι γίγαντες και οι κύκλωπες. Οι κοινωνίες, τα υλικά και οι συνήθειες, προσπάθησα να είναι κοντά σε αυτές του Μυκηναϊκού πολιτισμού, που είναι και ο κυρίαρχος πολιτισμός των ελληνικών μύθων.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του;

Η συγγραφή ήρθε μετά τις επίμονες παροτρύνσεις της αδερφής μου, που πίστευε και πιστεύει πως καταρχάς η ματιά μου και κατά δεύτερον η γραφή μου, έχουν κάτι το ξεχωριστό. Τελικά, με έπεισε και από ότι φαίνεται πολύ καλά έκανε. Το ταξίδι της συγγραφής διασκεδάζει πρώτα από όλους εμένα τον ίδιο. Αν αρέσει και σε άλλους, αυτό το κάνει ακόμη καλύτερο και μου δίνει την ενέργεια να προσπαθήσω να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε αυτό. Γιατί άλλωστε στην Ελλάδα οι συγγραφείς, που έχουν τη συγγραφή ως μόνο επάγγελμα είναι ελάχιστοι. Όχι για κάποιον πολύ ιδιαίτερο άλλον λόγο, αλλά γιατί η αγορά του βιβλίου είναι σχετικά μικρή. Έτσι, η συγγραφή «κλέβει» από τον ελεύθερο χρόνο, που κανείς μας δεν έχει.

Mε ποια αφορμή επιλέξατε τον Αυτόλυκο ως ήρωα του βιβλίου σας κι όχι κάποιον άλλο χαρακτήρα από την ελληνική μυθολογία;

Διάβαζα ελληνική μυθολογία πιο εντατικά τα τελευταία χρόνια και ο Αυτόλυκος μου φάνηκε ένας πολύ ιντριγκαδόρικος χαρακτήρας. Όσο διαβάζεις, βρίσκεις. Έτσι βρήκα ότι ο Αυτόλυκος ήταν ο παππούς του Οδυσσέα και του Ιάσωνα (κατά μία εκδοχή όπως είπαμε). Αυτά τα δεδομένα από μόνα τους μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Βρήκα και άλλα, αλλά χάριν συντομίας δεν θα τα αναφέρω. Θεώρησα πως αυτός ο ήρωας είναι πιο σημαντικός από αυτό που ίσως ξέρουμε. Υπήρχε μάλιστα έργο του Ευριπίδη, που αφορούσε τον Αυτόλυκο (λογικά αυτόν τον Αυτόλυκο και όχι κάποιον άλλο) με τίτλο «Αυτόλυκος Σατυρικός», του οποίου όμως σώζονται ελάχιστοι στίχοι, 4-5 αν δεν κάνω λάθος. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν διασωθεί αρκετά έργα είτε έπη, είτε τραγωδίες. Πόσο διαφορετική θα ήταν η οπτική μας για τις ιστορίες και τους χαρακτήρες εάν αυτά είχαν σωθεί; Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Για το μέλλον μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι κάποια ανασκαφή θα μας φέρει κάποιο κρυμμένο «διαμαντάκι». Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ποια στοιχεία είναι εκείνα, που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη στην αγορά του βιβλίου σας;

Νομίζω πως πρώτοι θα το αγοράσουν όσοι τους αρέσει η ελληνική μυθολογία. Βέβαια, η ιστορία διαβάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα από όλους. Κάποιος μου είπε ότι το διάβασε μέσα σε μια μέρα. Ούτε εγώ δεν το έχω διαβάσει τόσο γρήγορα! Ορισμένες φορές λέω σε κάποιους ότι είναι σαν να βλέπεις ταινία, αλλά διαβάζοντας. Κάτι το οποίο θεωρώ πως πέτυχα είναι να δημιουργήσω μια ιστορία, που πραγματικά διαβάζεται πάρα πολύ εύκολα, αλλά ταυτόχρονα έχει και πολλά επίπεδα που δεν φαίνονται εξαρχής. Νομίζω πως μετά από μια ίσως πιο ενδελεχή συζήτηση μαζί μου, κάποιος θα έμπαινε στη διαδικασία να το ξαναδιαβάσει, αλλά πλέον με άλλο πρίσμα. Άρα έχει και «επαναγνωστική» αξία το βιβλίο.

Πόσο δύσκολο ήταν να γράψετε για τον Αυτόλυκο και για την εποχή, στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία; Κάνατε κάποια έρευνα;

Η συγγραφική διαδικασία που ακολουθώ είναι αρκετά δύσκολη. Προσπαθώ πρώτα να μπω στον κόσμο της ιστορίας. Αυτό σημαίνει πως πριν γράψω θα διαβάσω είτε κάποιους σχετικούς μύθους, είτε ιστορικά στοιχεία για τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, είτε την ίδια μου την ιστορία, που έχω γράψει μέχρι εκείνο το σημείο και έτσι μετά από αρκετή ώρα θα ξεκινήσω το γράψιμο. Κάποιες φορές, ο χρόνος δεν φτάνει και καταλήγω να έχω γράψει μόνο μερικές προτάσεις.Το να είμαι πιστός στους μύθους και στα πολιτισμικά δεδομένα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για εμένα. Σίγουρα έχω κάνει και κάποιες -ελάχιστες ελπίζω- παραδοχές για να κυλάει πιο εύκολα η ιστορία. Μια ακόμη πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν η γλωσσική προσέγγιση. Ήθελα η γλώσσα να μην μοιάζει σύγχρονη και αυτό να είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κοσμοπλασίας, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι αρχαιοπρεπής ξενίζοντας τον αναγνώστη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και θεωρώ πως πρόσθεσα κάτι ιδιαίτερο στην ιστορία.

Ποιοι παράγοντες πυροδότησαν την ενασχόληση σας με τη συγγραφή και το διάβασμα;

Για τη συγγραφή όπως είπα να κατηγορήσετε την αδερφή μου. Όσον αφορά το διάβασμα, διαβάζω λίγο παραπάνω από αυτό, που διάβαζα από μικρός. Μάλλον λόγω ηλικίας! Αυτό, που έχω γράψει για το διάβασμα στο «τύπου βιογραφικό» είναι περισσότερο χιούμορ.

Αναφέρετε μας μερικά βιβλία φαντασίας, που υπήρξαν σημαντικές επιρροές για εσάς.

Μα δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα ίδια τα ”Ομηρικά Έπη”! Οι πρώτες (σχεδόν) ιστορίες του φανταστικού στην ανθρώπινη ιστορία! Και σίγουρα κάποια «κλασικά»: ”Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών”, το ”1984”, πολλά βιβλία του R.A. Salvatore, κ.λπ.

Απ’ ότι έχουμε καταλάβει, σας συναρπάζει το βάθος της ελληνικής μυθολογίας. Τι είναι αυτό, που σας εντυπωσιάζει περισσότερο στη συγκεκριμένη θεματολογία;

Νομίζω πως ανακάλυψα πολύ πιο συγκεκριμένα ιδιαιτερότητες, που έχει η ελληνική μυθολογία, όταν προσπάθησα να γράψω την ιστορία του Αυτόλυκου. Θεωρώ πως οι ξένοι σύγχρονοι μυθοπλάστες, που βασίζονται σε αυτήν για να φτιάξουν ιστορίες, δεν καταφέρνουν να πιάσουν κάποια σημαντικά δεδομένα που την κάνουν ξεχωριστή. Έτσι, ίσως κάνουν διασκεδαστικές ιστορίες, οι οποίες όμως, ιδιαίτερα σε εμάς του Έλληνες, αφήνουν μια αίσθηση ότι «κάτι λείπει». Το πρώτο είναι οι χαρακτήρες των θεών. Στην ελληνική μυθολογία είναι πολυσύνθετοι, με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά, αλλά παραμένουν θεοί. Πανίσχυροι απέναντι στους ανθρώπους και τιμωρητικοί ακόμη και για τις πιο μικρές ύβρεις. Όπως η θεά Αρτέμιδα τιμωρεί τη Χιόνη, μητέρα του Αυτόλυκου, απλά γιατί είπε ότι είναι ομορφότερη της. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους θεούς με λατρεία, δέος και φόβο σε κάθε περίπτωση. Όσοι τους αντιμετώπισαν διαφορετικά, «το πλήρωσαν πολύ ακριβά». Από την άλλη, κανένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας δεν είναι εξιδανικευμένος. Όλοι έχουν πάθη και κάνουν λάθη. Λάθη που πολλές φορές τους οδηγούν στην καταστροφή. Και
αυτό τους κάνει πιο ανθρώπινους.

Θέλετε να μας δώσετε μια μικρή γεύση από το επερχόμενο πόνημα σας;

Αν και δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμη, αυτό που γράφω τώρα θα έχει τίτλο «Αταλάντη η κυνηγός». Αφορά τη γνωστή ηρωίδα, από τις δυστυχώς λίγες γυναίκες ηρωίδες της ελληνικής μυθολογίας. Μια γυναίκα, που αν κάποιος ψάξει τις λεπτομέρειες των μύθων, όπως προσπαθώ να κάνω εγώ, αδικήθηκε πολλές φορές απλά και μόνο γιατί ήταν γυναίκα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε την ισότητα. Και να το «θέμα» της ιστορίας…

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για το χρόνο, που αφιερώσατε κι αδημονούμε να διαβάσουμε τα επόμενα λογοτεχνικά παιδιά σας.

Σας ευχαριστώ κι εγώ και θα χαρώ να τα ξαναπούμε!

Μιχαήλ Σιδηρόπουλος, ”Αυτόλυκος ο κλέφτης”, εκδόσεις ”Πηγή”, 2023

Facebook: Mihail Sidiropoulos

Instagram: @autolycus_the_thief

Πηγές φωτογραφιών: Μάουρα Ρομπέσκου (facebook)| Αυτόλυκος ο κλέφτης| Πρότυπες εκδόσεις Πηγή

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά