Φανή Οιχαλιώτη: “Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητα”

Η Φανή Οιχαλιώτη μας συστήθηκε συγγραφικά με ένα μυθιστόρημα με στοιχεία φαντασίας, που έχει τίτλο Νόσος. Επιπλέον, με την Φανή εκτός από απόφοιτες του ίδιου τμήματος, μοιραζόμαστε μια παρόμοια αγάπη για τη συγγραφή. Ας την γνωρίσουμε μέσω της στήλης μας Sociallize.

Πώς θα μας παρουσίαζες το μυθιστόρημα σου;

Είναι ένα μυθιστόρημα στο είδος της αστικής φαντασίας, νεανικό, με λίγα στοιχεία τρόμου και πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Η πρωταγωνίστρια μετακομίζει με την οικογένειά της σε μια παράξενη φανταστική πόλη, την Ελδόρα. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα καθημερινότητα αλλά και με διάφορα μαγικά φαινόμενα.

Έχει στοιχεία φαντασίας. Πόσο εύκολο ήταν να γράφεις μια ιστορία που ανήκει σε αυτό το είδος;

Πιστεύω πως αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν οι εξηγήσεις που έπρεπε να δώσω όσον αφορά τα μαγικά φαινόμενα. Ακόμη, ήταν δύσκολο να βρω την τελική λύση της κατάρας, με τη λογική πως έπρεπε πρώτα εγώ να λύσω τον γρίφο.

Τι σε ενέπνευσε να το γράψεις;

Η αρχική μου σκέψη ήταν το πώς αλλάζουν οι άνθρωποι όταν τους συμβαίνει κάτι σημαντικό, σαν να πεθαίνουν και να δίνουν τη θέση τους σε μια νέα εκδοχή του εαυτού τους. Αυτό αποτέλεσε το κόνσεπτ για ένα από τα μυστήρια φαινόμενα που συμβαίνουν στην Ελδόρα. Επίσης ήθελα να γράψω μια ιστορία με πρωταγωνιστές στην εφηβεία.

Πώς θα χαρακτήριζες τους πρωταγωνιστές σου;

Θα έλεγα πως η πρωταγωνίστρια χαρακτηρίζεται από μια επιθυμία για εξερεύνηση, μια έντονη περιέργεια για τον κόσμο γύρω της. Υπάρχουν επίσης χαρακτήρες που αρχικά εμφανίζουν μια εχθρική συμπεριφορά, η οποία αργότερα εξηγείται όσο μαθαίνουμε περισσότερα γι’αυτούς.

Οι σπουδές σου στην Γαλλική Φιλολογία θεωρείς ότι αποτέλεσαν ένα κίνητρο να ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Με τη συγγραφή ασχολούμαι από το λύκειο. Από μικρή μου άρεσε να διαβάζω βιβλία και να πλάθω ιστορίες, αλλά και να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Στο πρόγραμμα της σχολής υπήρχε και ο τομέας της λογοτεχνίας. Τα μαθήματα που περιλάμβαναν ανάλυση ποιημάτων και μυθιστορημάτων καθώς και ανάγνωση διάφορων ειδών λογοτεχνίας ήταν από τα πιο ευχάριστα για μένα και σίγουρα με βοήθησαν.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν δυσκολίες στον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα;

Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες. Πολλοί συγγραφείς μπορεί να αντιμετωπίσουν απορρίψεις από εκδοτικούς οίκους ή αρνητικές κριτικές στο διαδίκτυο. Μπορεί επίσης να δυσκολευτούν να βρουν μια καλή συμφωνία με εκδοτικό οίκο, είτε στο θέμα της πληρωμής, είτε στην προώθηση, είτε οτιδήποτε άλλο. Παρ’όλα αυτά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε ή να τα παρατήσουμε εφόσον κάνουμε κάτι που μας αρέσει.

Τι αγαπάς περισσότερο στη συγγραφή;

Μου αρέσει να δημιουργώ καινούργιες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητα, να εξερευνήσω διάφορα θέματα, χαρακτήρες και κόσμους. Επίσης μου αρέσει να γράφω για καταστάσεις που μπορεί να με απασχολούν στην πραγματική ζωή. Είναι σαν να καθρεφτίζεται η πραγματικότητα με ωραιοποιημένο τρόπο.

Τι θα συμβούλευες κάποιον συγγραφέα που καταπιάνεται πρώτη φορά με την λογοτεχνία του φανταστικού;

Θα τον συμβούλευα να απολαύσει το ταξίδι της συγγραφής. Να μην εστιάσει στο πώς θα εντυπωσιάσει τον αναγνώστη γράφοντας κάτι περίπλοκο, αλλά στο πώς θα αποδώσει καλύτερα αυτό που θέλει να πει.

Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής τι ρόλο παίζουν στην έμπνευση και στον τρόπο έκφρασης;

Πιστεύω ότι τα σεμινάρια μπορούν να βοηθήσουν έναν αρχάριο συγγραφέα να μάθει τις βάσεις μιας ιστορίας, τους κανόνες για την πλοκή και τους χαρακτήρες. Ταυτόχρονα υπάρχει και το τεχνικό κομμάτι, της γραμματικής και της σύνταξης, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για τη γραπτή έκφραση.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Γενικά έχω ασχοληθεί με πολλές διαφορετικές ιδέες, κάποιες από αυτές στα πλαίσια της σχολής σεναρίου. Αυτή την εποχή γράφω ένα μυθιστόρημα φαντασίας, νεανικό και ανάλαφρο, το οποίο θα ήθελα να εκδοθεί στο μέλλον. Επίσης θα ήθελα να ολοκληρώσω κάποιο σενάριο από αυτά που γράφω.

Φανή Οιχαλιώτη, Νόσος, Λυκόφως, 2019

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Λεωνίδας Μικρόπουλος: ''Το θέατρο είναι μέσο εξέλιξης και προόδου, πολιτισμού, κοινωνίας, ανθρωπιάς ...
John William Polidori: O εμπνευστής της βαμπιρικής λογοτεχνίας
Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Δημήτρης Μιχαλέτος: ''H φαντασία δίνει στον συγγραφέα μια απεριόριστη ελευθερία που του επιτρέπει να...
Τίνα Αλεξοπούλου: '' H ορμέμφυτη δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι πιο μεγάλη από τα εμπόδια''
Χριστίνα Μαραγκάκη: "Είμαστε μια γενιά που αρέσκεται στην ευκολία της επιφανειακότητας των social me...
Σοφία Στυλιανού: "Στο θέατρο μπορώ να ονειρεύομαι, να αλλάζω και να τολμώ διαρκώς"
Γεωργία Κρίκη: "Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις"
Eυτυχία Μαρτινίδου: ''Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και ...
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"