Γεωργία Κρίκη: “Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις”

Στο Sociall.gr είναι χαρά μας να φιλοξενούμε νέες πένες που έχουν πολλά να δώσουν συγγραφικά όπως η συγγραφέας Γεωργία Κρίκη που θα μας μιλήσει για το πρώτο της βιβλίο Το κυνήγι του εκλεκτού: η οικογένεια της φωτιάς στη στήλη Sociallize.

Πώς θα παρουσίαζες με δικά σου λόγια το έργο σου;

Η πρωταγωνίστριά μας σώζεται σε μικρή ηλικία από ένα πλάσμα που έχει φτερά. Στο πέρασμα των χρόνων τον αναζητά και κάποια στιγμή τον βρίσκει. Μπαίνει μέσα σε έναν άγνωστο κόσμο με πολλούς κινδύνους. Ένα μυστικό στέκεται ανάμεσά τους. Ένας κόσμος απειλεί αυτούς που αγαπά και νοιάζεται. Τα πάντα στην ζωή της ανατρέπονται. Μια προφητεία που θέλουν να εκπληρώσουν θα φέρει το σκότος. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα και ένα δάκρυ για να σωθεί μια ζωή. Είναι ένα μυθιστόρημα Φαντασίας, με στοιχεία φιλίας, προστασίας, μυστικών, ανατροπών και πολλών πλασμάτων με φτερά.

Το οποίο ανήκει στο είδος της φαντασίας. Πώς αποφάσισες να γράψεις αυτήν την κατηγορία μυθιστορήματος;

Αυτό το μυθιστόρημα δεν ξεκίνησε για φαντασία, αλλά έγινε στην πορεία. Με λίγα λόγια με οδήγησαν οι χαρακτήρες και η ροή της ιστορίας.

Τελευταία, παρατηρείται μια πολύ ευχάριστη αύξηση στα βιβλία φαντασίας, όχι μόνο από πλευράς συγγραφέων αλλά και προτίμησης των αναγνωστών. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται;

Στο να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και να ταξιδέψουμε σε μαγικούς κόσμους. Από την άλλη υπάρχουν μυθιστορήματα με μικρές πινελιές φαντασίας, άλλα που έχουν μια ισορροπία ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα και άλλα που είναι πλασμένα μόνο με φαντασία. Άρα ο αναγνώστης ή ο συγγραφέας μπορεί να πάει πιο κοντά στα γούστα του και να ανέβει σταδιακά.

Η ενασχόληση σου με τη συγγραφή πώς ξεκίνησε;

Από μικρή έπλαθα ιστορίες στο μυαλό μου. Η πρώτη απόπειρα συγγραφής ήταν στο δημοτικό. Ήταν ένα παραμύθι. Το έκανα καθαρά για να χαλαρώνω, ένας τρόπος έκφρασης διαφυγής και κατάθεση ψυχής. Η συγγραφή έχει τα πιο φωτεινά σημεία την καρδιάς μου, μέχρι τις πιο σκοτεινές και παγωμένες γωνίες του μυαλού μου.

Αγαπάς τη ζωγραφική και τη γραφιστική. Αυτές οι δυο αγάπες πώς θεωρείς ότι συνδέονται μεταξύ τους; Συνδέονται και με τη λογοτεχνία;

Γραφιστική χωρίς ζωγραφική δεν γίνεται. Για μένα συνδέονται με την λογοτεχνία. Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις. Πάντα ζωγράφιζα ότι σκεφτόμουν σε μια ιστορία. Είτε έναν χαρακτήρα ή μια σκηνή.

Τι απαιτήσεις έχει η δημιουργία μιας τριλογίας;

Όπως είπα και πριν, με οδηγεί μόνη της η κάθε ιστορία. Η Οικογένεια της Φωτιάς στην αρχή ήταν διλογία. Μετά από δυο χρόνια έγραψα το τρίτο μέρος. (Η Άντζι με ενοχλούσε στο να συνεχίσω να γράφω για εκείνη.)

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλεις να περνούν οι ιστορίες σου;

Η φιλία, η προστασία, η αλληλεγγύη, η αγάπη είναι μερικά από αυτά που θέλω να περάσω.

Το ταξίδι της συγγραφής ως πρωτοεμφανιζόμενη στον χώρο ήταν εύκολο ή συνάντησες δυσκολίες;

Τίποτα δεν είναι εύκολο και τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από την μια μέρα στην άλλη. Ήμουν τυχερή μέσα στην ατυχία μου. Οι συγκυρίες ήταν αυτές που με βοήθησαν.

Τι θα συμβούλευες κάποιον συγγραφέα που αποφασίζει να εκδώσει πρώτη φορά το έργο του;

Καταρχήν να αγαπά αυτό που κάνει. Να έχει πείσμα. Να μην το βάλει κάτω. Να μην φοβάται να διαγράψει παραγράφους ή κεφάλαια. Και να είναι ανοιχτός σε όλες τις κριτικές, γιατί μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Έχω γράψει μια αισθηματική περιπέτεια. Τώρα γράφω άλλη μια. Έχω στα σκαριά μια αισθηματική ιστορία με κάποια στοιχεία ενδοοικογενειακής βίας στο παρελθόν. Έχω σημειώσεις για μια ιστορία τρόμου, αλλά και για μια άλλη τριλογία (ή τερταλογία) High Fantasy.


Γεωργία Κρίκη, Το κυνήγι του εκλεκτού: η οικογένεια της φωτιάς, Λυκόφως, 2023

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Δημήτρης Μιχαλέτος: ''H φαντασία δίνει στον συγγραφέα μια απεριόριστη ελευθερία που του επιτρέπει να...
Τίνα Αλεξοπούλου: '' H ορμέμφυτη δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι πιο μεγάλη από τα εμπόδια''
Χριστίνα Μαραγκάκη: "Είμαστε μια γενιά που αρέσκεται στην ευκολία της επιφανειακότητας των social me...
Φανή Οιχαλιώτη: "Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητ...
Σοφία Στυλιανού: "Στο θέατρο μπορώ να ονειρεύομαι, να αλλάζω και να τολμώ διαρκώς"
Eυτυχία Μαρτινίδου: ''Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και ...
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"
''Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι'': Το βιβλίο-σταθμός στη λογοτεχνική καριέρα του Όσκαρ Ουάιλντ
Γιάννης Σταματέλλος: ''Η φιλοσοφία ανοίγει ένα νέο ορίζοντα γνώσης και ζωής''