Μικρά λογοτεχνικά διαμάντια που ανακαλύψαμε φέτος

Στο Sociall.gr σας παρουσιάζουμε μια σειρά από άρθρα ανασκόπησης κρατώντας μόνο τα όμορφα από τη χρονιά που πέρασε! Καθημερινά θα σας προσφέρουμε τις δικές μας επιλογές για να κάνουμε τη μετάβαση στο νέο έτος πιο ομαλή και πιο όμορφη! Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας μικρά λογοτεχνικά διαμάντια που μας κράτησαν συντροφιά μέσα στο έτος!

Βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν αποχαιρετήσουμε το 2020 και όλοι μας θα συμφωνήσουμε πως ήταν μια αρκετά παράξενη χρονιά (ήπιος και σικ χαρακτηρισμός). Μέσα σε αυτό το κλίμα, ευτυχώς δεν έλειψαν φέτος οι κυκλοφορίες πολλών αξιοπρόσεκτων βιβλίων και γενικότερα υπήρξε μια αυξημένη συγκινητική καλλιτεχνική δημιουργία, αποδεικνύοντας ότι οι τέχνες θα ανθίζουν πάντα όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες. Σε αυτό το αφιέρωμα λοιπόν, θα δούμε μυθιστορήματα που ξεχώρισαν και κέρδισαν επάξια μια θέση στην βιβλιοθήκη μας, προτού εκπνεύσει το έτος.

Πηγή: BookOclock

Κανονικοί άνθρωποι: Σας έχω αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο την μεγάλη μου αδυναμία σε αυτό το βιβλίο που μεταφέρθηκε με επιτυχία και στην τηλεόραση φέτος, επομένως δεν γινόταν να λείπει από αυτή την λίστα. Η ιστορία δυο νέων παιδιών, του Κόνελ και της Μαριάν που προσπαθούν να κρατήσουν δυνατό τον έρωτα τους, κόντρα στις απαιτήσεις του κοινωνικού τους περίγυρου μέσα από έναν λιτό και καλογραμμένο γραπτό λόγο, κερδίζοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες!


Η δεσποινίς Coco και το άρωμα του έρωτα: Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε οριακά συμπεριλαμβάνεται! Η πλοκή, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ρίχνει φως στην ζωή της Coco Chanel την περίοδο που προσπαθεί να βρει μια πηγή έμπνευσης, ύστερα από ένα θλιβερό γεγονός ενώ ταυτόχρονα γνωρίζεται με τον διάσημο συνθέτη Ιγκορ Στραβίνσκι λίγο πριν την δημιουργία του πασίγνωστου αρώματος Chanel No.5. Αν αγαπάτε τα βιβλία με βιογραφικά στοιχεία δημοφιλών προσώπων του παρελθόντος που παραμένουν στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα, σίγουρα θα σας κερδίσει!


Μείνε κοντά μου από μακριά: Το βιβλίο που συνόψισε την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2020 και έπειτα. Νέοι και έμπειροι συγγραφείς εμπνευσμένοι από όλα αυτά τα πρωτόγνωρα γεγονότα που συνέβαιναν, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκδόσεων Πηγή καταθέτοντας γραπτά ερωτικές ιστορίες στον καιρό της πανδημίας σε μορφή συλλογικού έργου, αποδεικνύοντας πως η αγάπη και ο ζήλος δεν σταματούν ποτέ, αλλά και ότι τα εμπόδια μπορούν να γίνουν οι καλύτερες πηγές έμπνευσης.


Τα χρυσά σκουλαρίκια: Αν πάλι, επιθυμείτε να ταξιδέψετε σε τόπους μακρινούς διαβάζοντας, με αυτό το βιβλίο θα φτάσετε στην Βαρκελώνη και στο Παρίσι. Η ηρωίδα με αφορμή ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια που λαμβάνει, αποφασίζει να εξερευνήσει τις ισπανικές της ρίζες. Ταξιδεύοντας από την Γαλλία στην Ισπανία, θα μάθει ένα σωρό διαφορετικές αλήθειες για το παρελθόν της οικογενείας της ενώ θα ανακαλύψει τον εαυτό της από την αρχή.

Επιπλέον, πριν κλείσω αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας αναφέρω κάποια ακόμα αξιοπρόσεκτα έργα που κυκλοφόρησαν φέτος και έχω αναφέρει σε παλαιοτέρα άρθρα. Από μυθιστορήματα, τις Μεθυσμένες αλήθειες και από την κατηγορία της ποίησης τα εξής: Ώρες κοινής ησυχίας και Εκ των εσω.

Ευχόμαστε η επόμενη χρονιά να είναι δημιουργική και γεμάτη υγεία και αγάπη!

Αναζητήστε τα βιβλία
Σάλυ Ρούνευ, Κανονικοί άνθρωποι, εκδόσεις Πατάκη, 2020
Μισέλ Μαρλί, Η δεσποινίς Coco και το άρωμα του έρωτα, εκδόσεις Καστανιώτη, 2019
Συλλογικό, Μείνε κοντά μου από μακριά, 2020
Μπελιντα Αλεξαντρα, Τα χρυσά σκουλαρίκια, Διόπτρα, 2020

>> Αναζητήστε εδώ τα κείμενα που γράφουμε για την Ανασκόπηση 2020

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για το βιβλίο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!