Ανακοίνωση από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος ανέφερε τα εξής:

Η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί αυθαίρετη πράξη κατά των οικουμενικών αξιών που έχουν καθορίσει διαχρονικά τα θεμέλια του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ουσία και ο συμβολισμός των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία, έχουν νοηματοδοτηθεί από την ιστορική τους υπόσταση. Καμία απόφαση αλλαγής της παγκοσμίως αναγνωρισμένης πολιτισμικής τους διάστασης δεν μπορεί να είναι δήθεν εσωτερική υπόθεση μιας χώρας.

Η ενέργεια αυτή είναι μια πρόκληση για το ευρωπαϊκό πολιτισμικό σύστημα αξιών, αμαυρώνει την ιστορική μας μνήμη, αποτελεί παραποίηση της ιστορικής υπόστασης του μνημείου και προσβάλλει το παγκόσμιο σύμβολο της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας.

Η απόφαση αυτή ήρθε τη σωστή στιγμή για ένα φλέγον θέμα της επικαιρότητας. Αναμένουμε και από άλλους αντίστοιχους φορείς να προβούν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις.