Τρεις προτάσεις βιβλίων που μας ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις!

Στο προηγούμενο άρθρο, σας είχα προτείνει μερικά βιβλία που μας διηγούνται ιστορίες που εκτυλίσσονται σε παλιότερα χρόνια κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο. Σήμερα θα σας προτείνω βιβλία που μας ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις και χώρες αποτελώντας το εισιτήριο μας για τόπους μακρινούς ή κοντινούς δίχως να κάνουμε βήμα! Και τι πιο ιδανικό από το να διαβάσει κανείς βιβλία με πόλεις του εξωτερικού σε μια εποχή που αυτά τα ταξίδια αποτελούν ένα κάπως άπιαστο όνειρο; Τι λέτε ταξιδεύουμε Παρίσι, Μανχάταν, Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη και Ρώμη;

Παρίσι στον κύβο

Παρίσι, η λέξη κλειδί για κάθε λάτρη αυτής της μαγικής πόλης. Με το που είδα τον τίτλο, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όταν ξεκίνησα να το διαβάζω μέχρι τη τελευταία σελίδα, δικαιώθηκα για την επιλογή μου! Είναι μια έξυπνη ιστορία με χιούμορ που θα αγαπήσετε. Τρεις ηρωίδες διαφορετικές μα τόσο ίδιες ταυτόχρονα, με μόνο κοινό αρχικά τις σπουδές τους στη Γαλλική φιλολογία, ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Γίνονται σταδιακά φίλες και βλέπουμε τις περιπέτειες τους. Περιπέτειες που είναι άλλοτε καθημερινές και άλλοτε παραμυθένιες. Διαβάζοντας το είναι πιθανό να νιώσετε πως βρίσκεστε και εσείς σε κάποιο παριζιάνικο καφέ και συμμετέχετε νοητά στις συζητήσεις των φιλενάδων. Και έχω να πω ένα μεγάλο μπράβο στη συνάδελφο Βίκυ, για τη φυσικότητα στη διήγηση και στους διαλόγους και που τόνισε την αξία της φιλίας, μια έννοια συχνά παραμελημένη δυστυχώς στη λογοτεχνία. Ήταν σαν να έβλεπα κουβέντες με τη δική μου παρέα και με έκανε να ονειρεύομαι βόλτες στη Μονμάρτη και σε ατμοσφαιρικά μπιστρό, πίνοντας καφέ αμερικάνο και τρώγοντας μακαρόν!

https://www.instagram.com/p/B00Wc1WgFKg/

Πριν το ξημέρωμα

Η τριλογία του Μανχάταν της Τατιάνας είναι αγαπημένη στο αναγνωστικό κοινό και πολύ πιθανόν να μη χρειάζεται συστάσεις. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, πρόκειται για τρία βιβλία με τρεις αυτοτελείς ιστορίες αγάπης που εκτυλίσσονται στο Μανχάταν. Άρωμα Νέας Υόρκης και μεγαλούπολης, στέκια της πόλης, μεγάλα πάρκα μες το πράσινο, στυλάτα μικρά μαγαζάκια και μουσικές σκηνές δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό στον αναγνώστη. Από τις τρεις ιστορίες της, έχω μια αδυναμία παραπάνω σε αυτή, γιατί είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα που περνά πολλά μηνύματα. Είναι μια αισιόδοξη και βαθιά συγκινητική ιστορία. Δυο νέα παιδιά που ερωτεύονται, στην ανθρώπινη τους διάσταση με τα ελαττώματα και τα προτερήματα τους. Μια ηρωίδα με δύσκολο παρελθόν που γνωρίζει έναν ήρωα που αποδεικνύει ότι όσες δυσκολίες μπορεί να περνά κάποιος, πάντα θα υπάρχει κάτι όμορφο που περιμένει στην επόμενη στροφή.


Η πόλη που αφήνω πίσω

Ανήκει στο είδος της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, με τον όρο αυτό εννοούμε το πεζογραφικό είδος στο οποίο οι συγγραφείς αναπλάθουν λιγότερο ή περισσότερο φαντασιακά ένα τόπο που έτυχε να επισκεφτούν κάποια στιγμή στο παρελθόν. Σε αυτό το βιβλίο, ταξιδεύουμε σε 10 διαφορετικές πόλεις με 10 διαφορετικούς ήρωες. Ρώμη, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ μέχρι και στο νησί της Μυτιλήνης είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς που πρωταγωνιστούν στη πλοκή. Όλα τα παραπάνω μέρη περιγράφονται με πολύ εντυπωσιακό τρόπο, δίνοντας στον αναγνώστη πλήρη εικόνα του κάθε τόπου. Επίσης, πλαισιώνονται από 10 πολύ όμορφα σκίτσα που συνταιριάζουν με τη πλοκή. Ρομαντικές, συγκινητικές, περιπετειώδεις ιστορίες με ονειρική γραφή, θα τις αγαπήσετε από τη πρώτη ανάγνωση.

ΙNFO

Βίκυ Μωραγιάννη, Παρίσι στον κύβο, Bell/ Χάρλενικ Ελλάς, 2017
Τατιάνα Τζινιώλη, Πριν το ξημέρωμα, Εκδόσεις Πηγή, 2018
Ασλί Τούντς, Η πόλη που αφήνω πίσω, Εκδόσεις Παπαηλίου, 2020

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα για το Βιβλίο και τον Πολιτισμό, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!