Οι άνδρες δεν κλαίνε – Η οδυνηρή πραγματική ιστορία

Οι άνδρες δεν κλαίνε
Οι άνδρες δεν κλαίνε

Τον Νοέμβριο του 1993, μετακομίζει στο Falls City της Nebraska των ΗΠΑ, η εικοσάχρονη Teena Brandon από το Lincoln. Αμφισβητώντας ήδη από νεαρή ηλικία τις ετεροκανονικές νόρμες και όντας πλέον, άγνωστη μεταξύ αγνώστων, αποφασίζει να ονομάζεται πλέον Brandon Teena και να ζήσει ως νεαρός άντρας, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο ζωής. Στο πρόσωπο της Lana Tisdel, βρίσκει τον έρωτα και στο στενό περιβάλλον της Lana, μια οικογένεια.

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 1993, ο Brandon συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής λόγω νομοθετικής παράβασης για πλαστογραφία και κρατείται στην φυλακή. Το βιολογικό του φύλο αποκαλύπτεται και γνωστοποιείται στον τοπικό Τύπο, με αποτέλεσμα την αναστάτωση της μικρής κοινότητας. Η Lana ωστόσο πληρώνει την εγγύηση, ώστε ο Brandon να αφεθεί ελεύθερος.

Δυο νεαροί άντρες με τάσεις παραβατικότητας , από το στενό περιβάλλον της Tisdel και του Teena, ο John Lotter (πρώην σύντροφος της Lana) και ο Marvin Tom Nissen, εξαγριώνονται από την αποκάλυψη. Aρχικά, επιχειρούν σε ένα πάρτυ να αναγκάσουν τον Brandon να αποκαλύψει ενώπιον όλων των παρευρισκόμενων τα γεννητικά του όργανα, κατεβάζοντάς του το παντελόνι.

Λίγες ώρες αργότερα, οι Lotter και Nissen, τον απαγάγουν και τον οδηγούν με αυτοκίνητο σε απομακρυσμένη τοποθεσία όπου τον χτυπούν βάναυσα και τον βιάζουν, απειλώντας τον Brandon ότι εάν αποκαλύψει τι συνέβη θα τον σκοτώσουν.

Αψηφώντας τους, ο Brandon απευθύνεται στην αστυνομία όπου βιώνει μια διαδικασία δευτερογενούς θυματοποίησης  λόγω της εξευτελιστικής ανάκρισης από τον σερίφη Charles B. Laux. Οι δυο θύτες ανακρίνονται, αλλά αφήνονται ελεύθεροι και αποφασίζουν να εκδικηθούν τον Brandon.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1993, τον εντοπίζουν στο σπίτι της Lisa Lambert στο Humbold και τον δολοφονούν  πυροβολώντας και μαχαιρώνοντάς τον. Στην συνέχεια, εκτελούν την Lisa Lambert και τον φιλοξενούμενό της, Phillip Devine. Η τριπλή δολοφονία αποκαλύπτεται την επόμενη ημέρα από την μητέρα της Lambert, η οποία εντόπισε τους τρεις νεκρούς. Στον τόπο του εγκλήματος, βρίσκονταν και ο νηπιακής ηλικίας γιός της Lisa Lambert, ο Tanner, τον οποίο οι δράστες δεν έβλαψαν.

Οι δολοφόνοι Lotter και Nissen,συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν.

Ακολουθεί ένα trailer από την ταινία που βασίστηκε στην πραγματική ιστορία.

Ο Brandon Teena, οδηγήθηκε στη τελευταία του κατοικία, στο Lincoln της Nebraska.

Στην επιγραφή στο μνήμα του, αναγράφηκε το dead name μιας κόρης, αδερφής και φίλης.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Brandon Teena, η οποία συντάραξε την Αμερική τη δεκαετία του ‘90, ενεργοποίησε νομοθετικές αλλαγές σε ποικίλες πολιτείες των ΗΠΑ, όσον αφορά τα εγκλήματα μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Μεταφέρθηκε επίσης στην μεγάλη οθόνη, μέσω της ταινίας ‘’Boys don’t cry’’ (1999) με την εξαιρετική ερμηνεία της Hilary Swank, καθώς και μέσω του ντοκιμαντέρ ‘’The Brandon Teena Story΄΄ (1998), στα οποία θίγονται ζητήματα όπως είναι η ταυτότητα φύλου και η σεξουαλικότητα, η τρανσοφοβία, η κουλτούρα του βιασμού (rape culture) και οι θεσμικές διακρίσεις. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έγκλημα μίσους, αποτελεί μέχρι και σήμερα, σημείο αναφοράς για τις Σπουδές Φύλου (Gender Studies), εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά