Αθηνά Δ. Κάππα: “Η συγγραφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μένουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας”

Το έξυπνο λογοπαίγνιο του βιβλίου της με τίτλο «UΝχάπι» μου κέντρισε εξαρχής την προσοχή. Η Αθηνά Δ. Κάππα αγαπά πολύ τα βιβλία και τη συγγραφή και θα τη γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.

Πώς θα παρουσίαζες το μυθιστόρημά σου UΝχάπι;

To UΝχάπι είναι ένα σύγχρονο αισθηματικό μυθιστόρημα· μια σύγχρονη ιστορία αγάπης, η οποία πραγματεύεται τις διαπροσωπικές σχέσεις τεσσάρων ανθρώπων. Επικεντρώνεται στον έρωτα, την αλήθεια, τον πόνο, αλλά και στη σημαντικότητα της εξιλέωσης.

Το λογοπαίγνιο του τίτλου πώς προήλθε;

Το λογοπαίγνιο του τίτλου έχει άμεση σχέση με την πλοκή. Ωστόσο, θεωρώ πως μόνο αφού κανείς διαβάσει το βιβλίο μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τη σημασία του.

Πιστεύεις στα ευτυχισμένα τέλη (happy endings);

Ο Καμύ έλεγε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι. Ο Ρουσσώ,στο τελευταίο του βιβλίο, ότι η πηγή της αληθινής ευτυχίας βρίσκεται μέσα μας. Ας μη γελιόμαστε όμως… Είμαστε όντα κοινωνικά, με όποιο δράμα αυτό συνεπάγεται! Επιπλέον, στη σύγχρονη εποχή πόσο εφικτό είναι άραγε να στρεφόμαστε στον εαυτό μας; Θέλω να πιστεύω στα ευτυχισμένα τέλη, αλλά δεν είμαι σίγουρη για το αν υπάρχουν.

Πόσο δύσκολο είναι να γράφεις για τις ανθρώπινες σχέσεις;

Δεν είναι εύκολο να γράφει κανείς για τις ανθρώπινες σχέσεις. Μοιάζουν με λεπτές, εύθραυστες κλωστές που σε κάποια σημεία συναντώνται αρμονικά και σε άλλα γίνονται κουβάρι.

Μεταξύ των αγαπημένων σου αναγνωσμάτων περιλαμβάνεται και το φιλοσοφικό έργο του Μάρκου Αυρήλιου. Τι βιβλίο θα πρότεινες σε κάποιον που θέλει να έρθει σε μια πρώτη επαφή με τη Φιλοσοφία;

Εκτός από το ανεκτίμητο φιλοσοφικό έργο του Αυρήλιου, θα πρότεινα τρία ακόμη βιβλία: το Συμπόσιο του Πλάτωνα, την Ηθική του Επίκουρου και το Περί Συντομίας της Ζωής του Σενέκα.

Ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμάς περισσότερο;

Ανέκαθεν με γοήτευε η κλασική λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι και τον Ουγκώ. Τα βιβλία τους με συνεπαίρνουν!

Από πού εμπνέεσαι τα θέματα των βιβλίων σου;

Εμπνέομαι κατά κύριο λόγο από τους ανθρώπους, τη φύση, τη μουσική, την τέχνη καθώς καιαπό τις αναμνήσεις μου. Η συγγραφή, άλλωστε, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μένουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας.

Ετοιμάζεις κάτι νέο;

Προς το παρόν, όχι. Αποφάσισα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην προώθηση των δύο βιβλίων μου, σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους που με εκπροσωπούν.

Ευχαριστώ πολύ για τη θερμή φιλοξενία στο Sociall μέσα από αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Αθηνά Δ. Κάππα, UΝχάπι, Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2020