Ελευθερία Τσιντάρη: “Μου αρέσει να φτιάχνω ήρωες αληθινούς”

Η Ελευθερία παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ήδη δυο βιβλία στο ενεργητικό της. Επιπλέον, έχει διακριθεί με το πρώτο πανελλήνιο βραβείο για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε με την ομάδα της με τίτλο Όσο μπορούμε. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με την συγγραφή;

 Η συγγραφή ξεκίνησε από την ακατάπαυστη ανάγνωση βιβλίων στις αρχές του γυμνασίου.  Η ανάγκη για την καλύτερη δυνατή έκφραση των συναισθημάτων μου, αλλά και των σκέψεων μου με οδήγησε να γεμίζω τετράδια ολόκληρα με σημειώσεις, με σκέψεις, με ιστορίες που αργότερα έγιναν βιβλία. 

• Πώς θα μας παρουσίαζες με δικά σου λόγια το πιο πρόσφατο έργο σου με τίτλο Έρωτας από ψηλά;

 Για εμένα το «Έρωτας από ψηλά» είναι μια πρωτότυπη αισθηματική ιστορία με φόντο τα ταξίδια, τα αεροπλάνα και τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο αυτό. Παρόλα αυτά, η ιστορία δεν περιορίζεται σε ένα απλό λαβ στορι, αλλά εξελίσσεται με έναν ανατρεπτικό τρόπο.

• Καθώς είσαι αεροσυνοδός θα ήθελα να μου πεις αν το επάγγελμα σου σε ενέπνευσε για το χτίσιμο της πλοκής της ιστορίας σου.

Ναι! Έπαιξε σημαντικό ρόλο μιας και στο βιβλίο αναφέρονται λεπτομέρειες για τις ζωές των αεροσυνοδών που πιθανό πολλοί να μην γνωρίζουν. Επίσης, οι προορισμοί που αναφέρω είναι μέρη στα οποία έχω πάει και αυτό με βοηθάει να τα αποτυπώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην γραφή μου.

• Τι είναι αυτό που σε εμπνέει γενικά;

 Τα ταξίδια, τα νέα πρόσωπα που γνωρίζω σε κάθε προορισμό, νέες εικόνες, νέες γεύσεις. Κάθε τι που αποτελεί μια καινούργια εμπειρία ή οτιδήποτε είναι ικανό να μου τραβήξει την προσοχή μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσης μου.

• Η ενασχόληση με τις ταινίες μικρού μήκους πώς προέκυψε; Ασχολείσαι και τώρα;

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολιόμουν με το θέατρο. Περίπου δέκα χρόνια έκανα μαθήματα υποκριτικής, ήμουν σε ερασιτεχνικές ομάδες και κάθε χρόνο έκανα παραστάσεις. Το αρχικό σχέδιο εξάλλου  ήταν να γίνω ηθοποιός. 

 Ασχολήθηκα με αυτό όσο μπορούσα στην διάρκεια της εφηβείας μου και πέρα από τις ταινίες αυτές έγραφα και τις σχολικές παραστάσεις του λυκείου. Ήταν από τις πιο δημιουργικές ενασχολήσεις μου.

• Τι προκλήσεις θεωρείς πως έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς;

 Πιστεύω πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεις ένα εκδοτικό σπίτι που να ταιριάζει στο βιβλίο σου, αλλά να ταιριάζει και σε εσένα. Να σεβαστούν το έργο σου και να καταλάβουν τι θες να περάσεις μέσα από το βιβλίο σου. Δυστυχώς, δεν δίνονται τόσες ευκαιρίες όσες θα έπρεπε στις νέες πένες, αλλά ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο, ώστε να διαβάζουμε διαμαντάκια που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί. 

Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος της κριτικής και της σύγκρισης με άλλα έργα. Κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα ένα βαθύ νόημα. Κάποιες φορές χρειάζεται η απλή, ατόφια ψυχαγωγία. 

• Τελευταία παρατηρείται συγγραφική άνθιση σε νεαρές ηλικίες σε σχέση με παλιότερα. Πού πιστεύεις οφείλεται αυτή η αύξηση;

 Όπως επισήμανα  και παραπάνω το διαδίκτυο έχει βοηθήσει αρκετά. Βλέπουμε πλατφόρμες όπου μπορούμε να διαβάσουμε δωρεάν βιβλία, κείμενα και να γνωρίσουμε νέους συγγραφείς.

 Επίσης, θεωρώ πως τα νέα παιδιά ψάχνουν μια απόδραση από την πραγματικότητα, ειδικά στις νεαρές ηλικίες που όλα φαίνονται βουνό και έτσι καταφεύγουν στα βιβλία. Με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν βλέπω ανθρώπους να διαβάζουν γύρω μου. Όπου και αν είναι αυτό.

• Τι στοιχεία θέλεις να χαρακτηρίζουν τους ήρωες σου;

 Δύσκολη ερώτηση γιατί μπορώ να μακρηγορήσω και δεν θα ήθελα να κουράσω. Με λίγα λόγια θα πω πως δεν θέλω να βάλω χαρακτηρισμούς. Μου αρέσει να φτιάχνω ήρωες αληθινούς. Με πάθη, με λάθη, με αλήθειες, με ψέμα. Χαρακτήρες σαν όλους εμάς. Δεν τους διαχωρίζω σε καλούς και κακούς. Δεν υπάρχει καλό και κακό. Οι ήρωες προσπαθούν πάντα να επιβιώσουν και ανάλογα τις καταστάσεις φοράνε και έναν άλλον εαυτό. Αυτή είναι η ζωή. Μεταμορφώσεις.

• Επόμενα σχέδια;

Πολύ σύντομα θα έχετε και επίσημα νέα μιας και ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για το νέο βιβλίο. Θα είναι κάτι που θα δείτε πρώτη φορά από εμένα μιας και ποτέ ξανά δεν έχω παρουσιάσει βιβλίο φαντασίας. Οι βρικόλακες θα είναι οι πρωταγωνιστές του χειμώνα που θα έρθει. Ή και της άνοιξης. Δεν μπορώ να ξέρω ακόμα.

ΒΙΒΛΙΑ

Χωρίς την ελπίδα, Momentum, 2022

Έρωτας από ψηλά, Πηγή, 2023