Γιώργος Τσιβελέκος: Η ποίηση μού έπιασε το χέρι και μου είπε πως μαζί της θα έβρισκα τον δρόμο μου

Οι νέες φωνές ταλαντούχων δημιουργών δεν μπορεί παρά να είναι ελπιδοφόρες. Αυτήν τη φορά κάνουμε #sociallize με έναν ταλαντούχο ανερχόμενο στην ποίηση, τον Γιώργο Τσιβελέκο που στις 25/5 θα κυκλοφορήσει την πρώτη του ποιητική συλλογή,  Ο επιμένων έρωτας νικά. Με αφορμή αυτήν τη νέα κυκλοφορία θα τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Γιώργο μου σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!

Εγώ σ’ ευχαριστώ Μαίρη μου! Η χαρά είναι όλη δική μου! Πόσο μάλλον που δίνω την πρώτη μου συνέντευξη σ’ εσένα.

Θα ήθελα να μας παρουσιάσεις με δικά σου λόγια την ποιητική σου συλλογή.

Όπως προϊδεάζει και ο τίτλος, Ο επιμένων έρωτας νικά, η πρώτη μου ποιητική συλλογή είναι ερωτική. Τα 72 ποιήματα από τα οποία αποτελείται, είναι χωρισμένα σε τέσσερα μέρη: ερωτικά καλέσματα, προσπάθειες, υποσχέσεις, επιτέλους μαζί. Αν και τα έχω γράψει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μου, συνειδητοποίησα ότι δημιουργούν μια ενότητα. Αυτά τα 72 διαφορετικά ποιήματα λοιπόν, με την κατηγοριοποίηση που τους έκανα, συνδέονται μεταξύ τους και φτιάχνουν μια ιστορία, η οποία αρχίζει από τη ζωή πριν τον έρωτα, συνεχίζει με τις προσπάθειες, τις λύσεις και τις υποσχέσεις που χρειάζεται να γίνουν και να δοθούν αντίστοιχα ώστε να κερδηθεί ή να παραμείνει ζωντανός και κλείνει με την επικράτηση και τη «νίκη» του. Πρόκειται για αισιόδοξα ποιήματα ως επί των πλείστων, απλά και κατανοητά. Σε αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή που ζούμε, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και των γενικότερων κοινωνικών κρίσεων που μας ταλανίζουν, ήθελα να βγάλω ένα βιβλίο του οποίου το μήνυμα θα ήταν φωτεινό. Ο τίτλος του, φυσικά, δεν αναφέρεται μόνο στη νίκη του έρωτα, αλλά με αφορμή αυτή τη θεματική, θέλει να θυμίσει πως με επιμονή, υπομονή, κουράγιο, δύναμη, αγάπη και ρομαντισμό, μπορούμε να βγούμε νικητές από τις μάχες που δίνουμε, όσο μεγάλες και αν φαίνονται, να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να αναδείξουμε την ομορφιά που έχει απομείνει τριγύρω μας. Επίσης, σκοπός μου ήταν όσοι και όσες επιλέξουν να ταξιδέψουν στον κόσμο των συναισθημάτων, και όχι μόνο, μέσω αυτής της συλλογής, να αντιληφθούν πως η ποίηση δεν είναι πάντα δυσνόητη, καταθλιπτική ή οτιδήποτε άλλο θεωρούν αρνητικό και εξαιτίας αυτής της παρεξήγησης κρατούν τις αποστάσεις τους από αυτήν. Τώρα, το αν θα καταφέρω να πετύχω αυτόν τον στόχο είναι ένα άλλο θέμα.            

Με ποια αφορμή ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ποίηση;

Η αλήθεια είναι πως είχα ξεκινήσει να πειραματίζομαι με τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος πριν ενηλικιωθώ, αφού η αγάπη μου για τη λογοτεχνία είχε καλλιεργηθεί από πολύ νωρίς, όμως η ποίηση μπήκε στη ζωή μου εντελώς απρόσμενα μερικά χρόνια μετά και χωρίς να το επιδιώκω. Μάλιστα, μέχρι τότε δεν διάβαζα και πολλή ποίηση. Γενικώς, διένυα μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου όταν η ποίηση ήρθε από το πουθενά, μου έπιασε το χέρι και μου είπε πως μαζί της θα έβρισκα τον δρόμο μου. Η δύναμη που μου έδωσε να προχωρήσω, και που μου δίνει ακόμη, είναι απίστευτη.  

Από πού εμπνέεσαι τα θέματα των ποιημάτων σου;

Οτιδήποτε παρατηρήσω, ακούσω, διαβάσω, σκεφτώ, νιώσω, έχει κάτι το ποιητικό, έχει να κάνει με την αδικία, θέλω να εκφράσω τη δική μου οπτική γωνία πάνω σε αυτό κ.α. μπορεί να αποτελέσει το θέμα κάποιου ποιήματος που θα γράψω. 

Παράλληλα με τις λογοτεχνικές σου ανησυχίες είσαι ένας πολυπράγμων άνθρωπος απόφοιτος του τμήματος της Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην εγκληματολογία, την εικονογράφηση και τη δημιουργική γραφή. Προήλθαν από μια ανάγκη συνεχούς μάθησης;

Ακριβώς. Επιδιώκω να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι συνεχώς όσο μπορώ. Και τι καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί αυτό, εκτός από την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων;

Τι θα συμβούλευες κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό που θέλει να εκδώσει το ποιητικό του έργο;

Να μην πάψει στιγμή να πιστεύει στο όνειρό του και να σκεφτεί πολύ καλά σε ποιον θα εμπιστευτεί την υλοποίησή του.

Ποιοι είναι οι πιο αγαπημένοι σου συγγραφείς και ποιητές;

Οι πιο αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Μενέλαος Λουντέμης ή Δημήτρης Βαλασιάδης με το πραγματικό του όνομα, του οποίου λατρεύω και την ποίηση, η Αλκυόνη Παπαδάκη με τη λυρική γραφή της και η Άλκη Ζέη και η Πηνελόπη Δέλτα, με τα εξαιρετικά παιδικά βιβλία τους. Από ποιητές, ο πιο ξεχωριστός για εμένα είναι ο Τάσος Λειβαδίτης. Άλλοι, επίσης αγαπημένοι μου όλοι, είναι ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος και η Κική Δημουλά. Έχω επίσης και πολλούς αγαπημένους νεότερους ποιητές, με τους οποίους έχω τη χαρά να είμαι και φίλος, όπως είναι η Αρετή Γουργιώτου η Φυκόεσσα, ο Θάνος Κουλουβάκης, ο Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος, ο Κωνσταντίνος Γεωργίου κ.α.

Θα δοκιμαζόσουν σε κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος;

Πολύ ευχαρίστως! Ήδη έχω γράψει δύο παιδικά μυθιστορήματα, τα οποία όμως επεξεργάζομαι ακόμα και μερικά διηγήματα, ένα εκ των οποίων μάλιστα έχει λάβει έπαινο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Δύο διηγήματά μου επίσης είναι διαθέσιμα στο Envivlio με τίτλο «Η ομιλούσα πολυκατοικία» και στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί» με τίτλο «Η κληρονομιά».

Το διάστημα της καραντίνας υπήρξε δημιουργικό για εσένα;

Δεν υπήρξε και πολύ δημιουργικό συγγραφικά, θα έλεγα. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο γνωρίζω ότι συνέβη σε άλλους. Περισσότερο λειτούργησε σαν ευκαιρία για να κάνω επεξεργασίες στα υπάρχοντα κείμενά μου και να πάρω την απόφαση, έπειτα και από παρότρυνση φίλων, να εκδώσω την πρώτη μου ποιητική συλλογή. Βέβαια, αν υπολογίσουμε και το δημιουργικό κομμάτι, εκτός από το επιστημονικό, που έχει το μεταπτυχιακό «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που κάνω, τότε ίσως να μπορώ να πω πως ήταν αρκετά δημιουργικό.    

Τι ονειρεύεσαι συγγραφικά στο μέλλον;

Ονειρεύομαι να έχω λάβει ενθαρρυντικά σχόλια από όσους διαβάσουν το πρώτο μου επίσημο έργο, ώστε να βρω το θάρρος να προχωρήσω σε έκδοση και άλλων ποιητικών συλλογών και των παιδικών μου βιβλίων. Επίσης, μεγάλη πρόκληση και όνειρο αποτελεί για εμένα η ολοκλήρωση του μυθιστορήματος που είχα ξεκινήσει να γράφω από δεκαπέντε χρονών.

Ο επιμένων έρωτας νικά, Γιώργος Τσιβελέκος, εκδόσεις Οσελότος, 2021