Ιστορίες με άρωμα…φιλμ νουάρ

Ίντριγκες, περιπέτεια, μυστήριο που πλανάται στην ατμόσφαιρα, ανατροπές, περιθωριακοί τύποι με χρυσή καρδιά, γοητευτικές ντάμες με πολύπλευρο χαρακτήρα και ντετέκτιβ είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν βιβλία που θυμίζουν νουάρ ταινίες. Σήμερα θα σας παρουσιάσω δυο από τα καλύτερα του είδους, ιδανικά για να σας συντροφεύσουν κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού και όχι μόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις τα ξεκινήσετε θα ανυπομονείτε για την επομένη σελίδα!


Στο café της χαμένης νιότης

Ίσως έχετε ακουστά τον Μοντιανό από το Νόμπελ που πήρε το 2014. Σε αυτή την ιστορία παρακολουθούμε τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας νέας κοπέλας, της Λουκύ. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης της ο συγγραφέας δίνει τον λόγο στους κοντινούς της ανθρώπους, στους θαμώνες του καφέ που συχνάζει μα και σε έναν ιδιωτικό ντεντέκτιβ που ερευνά την υπόθεση φωτίζοντας τις πτυχές του χαρακτήρα της. Μέσα στις αφηγήσεις τους παρεμβάλλει ένα Παρίσι μιας αλλοτινής εποχής στις αληθινές του διαστάσεις, συνταιριάζοντας με τη πλοκή. Μπορεί να περίμενα ένα άλλο φινάλε αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα σας συναρπάσει η αριστοτεχνική και καθηλωτική περιγραφή της ιστορίας με αποκορύφωμα την ανάλυση της «αιώνιας επιστροφής» στη τελευταία σελίδα. Δεν κάνω σποιλερ, θα το διαβάσετε και θα καταλάβετε τι εννοώ!


Το tango της παλιάς φρουράς

Η ιστορία ξεκίνα το 1928 με δυο νέους που μοιράζονται ένα τανγκό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδίου σε υπερωκεάνιο. Εκείνος είναι ένας γοητευτικός τυχοδιώκτης επαγγελματίας χορευτής με τη τάση να μπλέκει

στις πιο απίθανες περιπέτειες. Εκείνη είναι δυναμική, με μια ξεχωριστή προσωπικότητα και παντρεμένη με έναν διάσημο συνθέτη. Αυτή η τυχαία γνωριμία γίνεται ένας θυελλώδης έρωτας δυο διαφορετικών, μα και τόσο ίδιων ανθρώπων ταυτόχρονα που επιβιώνει μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες και σε ταραχώδη χρόνια αλλάζοντας δεκαετίες. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με περιπετειώδεις στιγμές, κατασκόπους, καταδιώξεις και κοσμοπολίτικα τοπία στο Μπουένος Άιρες, στη Νίκαια και στο Σορρέντο. Μια ιστορία που χαράσσεται στη μνήμη σαν τη μελωδία από το πιο ρυθμικό τανγκό και που ελπίζω να γυριστεί και σε ταινία!

INFO
Πατρίκ Μοντιανό, Στο café της χαμένης νιότης, εκδόσεις Πόλις, 2013
Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε, Το tango της παλιάς φρουράς, εκδόσεις Πατάκη, 2013

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά