Μαριλένα Χαραλαμποπούλου: “Έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε στην δύναμη και στην ομορφιά του έρωτα και της αγάπης”

Η Μαριλένα γράφει με κινητήρια ώθηση τον έρωτα. Εξιστορεί την μαγεία του, τις πολύτιμες στιγμές που βιώνουν οι ερωτευμένοι, τα πάνω και τα κάτω του, τις απογοητεύσεις, τον χωρισμό, το ξανασμίξιμο. Μετά την μεγάλη αγάπη που δέχτηκε η σελίδα της στο Instagram, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Τριάντα περιπέτειες του έρωτα. Θα κάνουμε sociallize για να την γνωρίσουμε.

  • Με ποια αφορμή κυκλοφόρησε το πρώτο σου βιβλίο;

Πριν ξεκινήσω να έρχομαι σε διάλογο με τις εύστοχες και πολύ όμορφες ερωτήσεις σου αγαπημένη μου Μαίρη Ελευθεριάδου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή την τεράστια και πρωτόγνωρη ευκαιρία που μου έδωσες, ώστε να επικοινωνήσω με τον κόσμο την δικιά μου σανίδα σωτηρίας, από αυτή την εποχή της πλήρης ισοπέδωσης και συντριβής των αξιών. Με σύμμαχο πάντα την συγγραφή και την αστείρευτη δύναμη της αλήθεια της, θα συνεχίζω να βάζω το δικό μου λιθαράκι, ώστε αυτή η κοινωνία να λούζεται μονάχα από αγάπη, αλήθεια και φως. Το πρώτο μου βιβλίο οι «Τριάντα περιπέτειες του Έρωτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια, είναι μια ώριμη απόπειρα ποιητής καταγραφής συναισθημάτων για τον έρωτα. Ως μια ευαίσθητη και ρομαντική ψυχή, ήθελα να βγάλω στην επιφάνεια όλα εκείνα τα χρώματα που κρύβει μέσα του, ταξιδεύοντας από το μαγεμένο τιρκουάζ, το βαθύ γαλάζιο και το φλογερό κόκκινο, για να καταλήξω στο μυστήριο και σκοτεινό μαύρο. Γιατί για μένα αυτό είναι ο έρωτας. Μια παλέτα που έρχεται με θάρρος και θράσος να αναμίξει τα θερμά με τα ψυχρά, τα φωτεινά με τα σκοτεινά, την χαρά με τον πόνο και την λύπη. Είναι το μοναδικό συναίσθημα, που άπαξ και εισβάλει στην ζωή σου, στην αλλάζει καθοριστικά.

  • Ο έρωτας είναι πάντοτε πηγή έμπνευσης στα κείμενα σου. Πώς αποφάσισες να γράψεις για αυτό το μοναδικό συναίσθημα;

Ο έρωτας, πριν καν ακόμα μπει η συγγραφή στην ζωή μου, αποτελούσε βασικό συστατικό για την πορεία και την εξέλιξή μου ως προσωπικότητα και ως άνθρωπο εν γένει. Μου άρεσε να παρατηρώ τα πράγματα τριγύρω μου, τους ανθρώπους, τις καταστάσεις με βλέμμα θα έλεγα πιο ρομαντικό. Με συγκινούσαν και εξακολουθούν να με συγκινούν τα πιο απλά πράγματα, ένα ανθισμένο, κόκκινο τριαντάφυλλο, ένα μπλουζ κομμάτι από έναν κιθαρίστα στο κέντρο του νησιού μου, τα γέλια και οι φωνές των μικρών παιδιών στην πλατεία και ο ήχος και η μυρωδιά της βροχής που δεν μας ξεχνάει ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ στην Κέρκυρα. Ερωτεύομαι θα πει αφήνομαι. Αυτό λοιπόν έκανα και εγώ με την ίδια την ζωή. Λένε πως, ξεκινά κανείς να γράφει ανακαλώντας στον νου του τα βιώματα και τις καταστάσεις που έχει ζήσει. Τούτη την απλή τακτική ακολούθησα, για να πλάσω τον δικό μου προσωπικό χαρακτήρα επάνω στο χαρτί, μέσα από την δύναμη της ελληνικής γλώσσας και της πλούσιας έκτασής της.

  • Τι σε δυσκόλεψε στην δημιουργία του βιβλίου;

Η δημιουργία του βιβλίου μου έγινε κάτω από ομαλές θα έλεγα συνθήκες. Η βοήθεια και η συνεργασία που είχα με τον εκδοτικό και η ενθάρρυνση και η στήριξη που δέχτηκα από την οικογένειά μου, ήταν πραγματικά ευλογία για εμένα. Είναι πολύ σημαντικό και ειδικά στα πρώτα σου βήματα, να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα και στα όνειρά σου και θέλουν να σε βοηθήσουν να ανοίξεις τα φτερά σου.

  • Και η ενασχόληση με το Instagram πως προέκυψε;

Η ενασχόλησή μου με το Instagram είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν αρχίσω να γράφω, καθώς ασχολούμαι και με την φωτογραφία μόδας και την ζωγραφική. Όταν όμως ανακάλυψα πως αυτό που αγαπώ πιο πολύ να κάνω, είναι να αποτυπώνω γραπτώς συναισθήματα και να δημιουργώ κόσμους και καταστάσεις, ζήτησα την βοήθεια μιας πολύ καλής φίλης, που ασχολούταν ήδη με τον λογοτεχνικό κόσμο, για το πώς θα μπορούσα αυτές τις σκέψεις να τις βγάλω με όμορφο τρόπο προς τα έξω. Η έκθεσή μου στο κοινό και δε σε αγνώστους ανθρώπους στην αρχή δεν θα σου κρύψω πως με άγχωσε, όμως κάτι μέσα μου μου έλεγε πως βρισκόμουν στον σωστό δρόμο. Όταν δε, περνούσε ο καιρός και άρχισα να αντλώ αστείρευτη αγάπη από τους followers μου, κατάλαβα πως αυτοί οι άνθρωποι, όπως και εγώ φυσικά, έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε στην δύναμη και στην ομορφιά του έρωτα και της αγάπης.

  • Ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας συνάντησες δυσκολίες μέχρι να βρει «σπίτι» το έργο σου;

Το έργο μου το έστειλα σε δυο εκδοτικούς οίκους και οι εκδόσεις Διάνοια ήταν οι πρώτες που το δέχτηκαν αμέσως, το αγάπησαν από την πρώτη κιόλας στιγμή και το επιμελήθηκαν με έναν μοναδικό τρόπο. Με αγκάλιασαν σαν να είμαι δικό τους παιδί, όπως και το έργο μου. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον κάθε έναν άνθρωπο, που βρίσκεται πίσω από αυτό βιβλίο, που κρατάτε τώρα στα χέρια σας.

  • Τι είναι για εσένα η συγγραφή;

Η συγγραφή είναι το σπίτι μου, το μοναδικό ασφαλές μέρος μέσα στο οποίο μπορώ να γίνω ευάλωτη, να σπάσω, να γελάσω, να κλάψω, να έρθω αντιμέτωπη με τον πιο σκοτεινό και φωτεινό μου εαυτό. Είναι μια διαδικασία που με συνδέει άμεσα με την ψυχή μου. Την πλάθει ξανά από την αρχή, την βγάζει από τα καλούπια και τα όριά της. Με μαθαίνει να μην ντρέπομαι και να μη φοβάμαι να εκφράζω ατόφια τα συναισθήματά μου. Με βοηθάει να καταλάβω το πόσες διαφορετικές εκδοχές ανθρώπων υπάρχουν στον κόσμο. Είναι ένα δεύτερο πανεπιστήμιο για μένα. Τα βιβλία και μόνο που μπαίνει στην διαδικασία να διαβάσει κάποιος, είναι μαθήματα ζωής. Η συγγραφή και εν γένει η ανάγνωση βιβλίων ανοίγουν το μυαλό, συμβάλουν στην ποικίλα των λέξεων που χρησιμοποιείς καθημερινά. Σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Και ο κόσμος, η κοινωνία που ζούμε, έχει ανάγκη τους «καλύτερους» ανθρώπους.

  • Τα κείμενα σου έχουν μια ιδιαίτερα ποιητική χροιά. Θα ήθελες να δοκιμαστείς και σε κάποιο άλλο είδος πχ μυθιστόρημα;

Ξεκίνησα από αυτό είδος, το ποιητικό, για να δω το πως κυλάει η γραφή μου, πως μπορεί να αυτονομηθεί και να γεμίσει με συναισθήματα τον χώρο του χαρτιού. Το όνειρό μου είναι κάποια στιγμή, να εκδώσω το πρώτο μου μυθιστόρημα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρό μου, για να συνεχίσω να διαβάζω βιβλία, να γράφω αδιάκοπα και να ερευνώ.

  • Ο τίτλος είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος. Τι συμβολίζει;

Ο τίτλος του βιβλίου μου συμβολίζει όλα αυτά τα μονοπάτια που καλείται να σου μάθει, να σου γνωρίσει ο έρωτας, με μια και μόνο προϋπόθεση, να αφεθείς σε αυτόν.

  • Επόμενα συγγραφικά όνειρα;

Κάνω τόσα πολλά όνειρα για την συγγραφή, γεμίζει η καρδιά μου κάθε φορά που καταφέρνω να κατανοήσω και να κατακτήσω έστω και ένα μικρό κομμάτι της. Το μεγαλύτερο μου όνειρο όμως είναι πιάσει ο κόσμος στα χέρια του και το δεύτερο βιβλίο μου, που θα είναι ένα ρομαντικό – κοινωνικό μυθιστόρημα. Αυτό για μένα θα είναι η αρχή, το κλειδί για να ανοίξω την πόρτα, που θα με οδηγήσει στην μαγεία και στην περιπέτεια του συγγραφικού κόσμου.

Τριάντα περιπέτειες του έρωτα, Εκδόσεις Διάνοια, 2022

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά